Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τη Συραΐνα Κούτρα

 
   Μία συγκλονιστική και ίσως έξω από ό,τι έχουμε συνηθίσει, παράσταση ανεβαίνει στο θέατρο Αρχελάου στις 27 Νοεμβρίου. “Το Κτήνος” είναι μια παράσταση που ανιχνεύει τον κόσμο των Serial Killers. Είχα την τιμή να παρακολουθήσω λίγο από τις πρόβες και πραγματικά έμεινα άφωνη. Είναι ένα έργο που δεν σας κρύβω ότι αδημονώ να το δω. Υπεύθυνη για ό,τι ήδη έχω παρακολουθήσει και πρόκειται να δω, είναι η γλυκιά Συραΐνα Κούτρα, που έγραψε το έργο και το σκηνοθετεί. Την ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και για τη δυνατότητα που μου έδωσε να μπω πιο βαθιά σε αυτό τον υπέροχο κόσμο. Τον κόσμο γέννησης μιας παράστασης μέσα από τις πρόβες.
 
ktinos2119 
Από τι εμπνεύστηκες το τελευταίο σου έργο «Το Κτήνος»; Τι ήταν εκείνο που σε τράβηξε σε αυτό το θέμα;
Έχω γνωστό μου άτομο που πάσχει από σχιζοφρένεια… Δεν έχει άμεση σχέση ως ασθένεια με το κεντρικό μου θέμα, αλλά ήταν το κίνητρό μου για να δώσω πολύ μεγάλη σημασία στον τρόπο που σκέφτονται, που λειτουργούν και αντιδρούν αυτοί οι ιδιαίτεροι άνθρωποι. Συγκεκριμένα όμως, για το συγκεκριμένο έργο εμπνεύστηκα από ένα ντοκιμαντέρ για τους Serial Killer με ψυχολογικές διαταραχές.

Οι άνθρωποι είμαστε θύτες ή θύματα;
Πιστεύω ότι είμαστε θύματα των καταστάσεων, των αναμνήσεων και των συνθηκών που ζούμε τη ζωή μας. Ακόμα και ο θύτης, κατά βάθος, είναι και θύμα.

Μίλησέ μου λίγο για τους μονολόγους. Είναι ιστορίες θυμάτων ή θυτών;
Θυτών, που πιστεύουν ότι είναι θύματα. Γιατί έκαναν ό,τι έκαναν συνειδητά και όχι αμυνόμενοι, όπως υποστηρίζουν.
 
ktinos2001
 
Ένας άνθρωπος με Διαταραχή Πολλαπλής Προσωπικότητας, είναι επικίνδυνος για τον εαυτό του;
Δεν έχω αρμοδιότητα να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Δειλά δειλά θα σου πω ότι κατά βάση, θεωρώ πως ναι, είναι επικίνδυνος για τον εαυτό του.

Πώς κατάφερες να αποτυπώσεις αυτή την ασθένεια σκηνοθετικά; Τι έπρεπε να οικειοποιηθούν, αν θες, τα παιδιά από τον χαρακτήρα ενός serial killer;
Δεν ξέρω αν τα κατάφερα… Τα παιδιά έπρεπε να οικειοποιηθούν τη διαφορετική οπτική γωνία και αντίληψη ατόμων με αυτή την ασθένεια και τα κατάφεραν θαυμάσια κατά πολύ μεγάλο ποσοστό.

Μπορεί άραγε να διαγνωστεί μια τέτοια συμπεριφορά και πιστεύεις ότι αν μπορεί να διαγνωσθεί, μπορεί να θεραπευθεί;
Θεωρώ ότι δύσκολα μπορεί να γίνει διάγνωση με ευκολία…. Είναι περίπλοκη ασθένεια. Σαφώς, είναι μια τόσο ιδιαίτερη περίπτωση, που δεν γίνεται να μην γίνει αντιληπτή από τον κοντινό περίγυρο του ασθενή και δυστυχώς, συνήθως τα άτομα αυτά δεν έχουν την δυνατότητα να εργαστούν λόγω των πολλαπλών διαταραχών τους. Ίσως με την κατάλληλη θεραπεία να καταφέρουν να ζήσουν μια πιο αρμονική ζωή. Δεν είμαι σίγουρη αν υπάρχει…
 
ktinos2003
 
Πόσο καιρό σου πήραν οι πρόβες; Πώς ήταν η διαδικασία;
Η διαδικασία ήταν άκρως ενδιαφέρουσα. Είναι φοβερό να βλέπεις τον ηθοποιό βήμα-βήμα να μεταμορφώνεται, με κάθε σου οδηγία, σε ένα άτομο με πολλαπλές διαταραχές προσωπικότητας. Όσο και να ακουστεί περίεργο, δεν μου πήρε πάρα πολύ χρόνο, γιατί είχαμε φοβερή χημεία μεταξύ μας. Οι πρόβες με τους συγκεκριμένους ηθοποιούς ήταν απολαυστικές και άκρως ενδιαφέρουσες.

Πώς έγινε η επιλογή της μουσικής και η σύμπραξη με το Θάνο Μπερτσάτο;
Είμαι θαυμάστρια του Θάνου. Θέλω να το πω αυτό. Είναι εξαιρετικός καλλιτέχνης και γνώστης σε πάρα πολλούς τομείς στο χώρο της μουσικής. Η άλλη μου καλλιτεχνική ιδιότητα είναι αυτή της ερμηνεύτριας, οπότε, με αφορμή αυτή την ιδιότητα, γνωριστήκαμε στο στούντιο ενός εξαιρετικού φίλου από το χώρο της μουσικής. Πέρα από τη συμπάθεια, που πιστεύω είναι αμοιβαία και τη συνεργασία μας σε άλλους τομείς, μόλις του μίλησα πάνω σε τι δουλεύω, γενικά για το έργο μου, αμέσως, χωρίς δεύτερη σκέψη, ανέλαβε το κομμάτι της μουσικής σύνθεσης, γράφοντας μια συγκλονιστική μουσική που απογειώνει το συγκεκριμένο έργο, δίνοντάς του ταυτότητα. Μεγάλη η τιμή που μου έκανε και τον ευχαριστώ θερμά.
 
 
Για πόσο διάστημα θα παρουσιάζεται αυτή η παράσταση στο Αρχελάου θέατρο;
Για αρχή είπαμε για έξι Σάββατα συνολικά. Αν τα καταφέρουμε, σίγουρα θα πάρουμε παράταση. Ευτυχώς ο κ. Σιδηρόπουλος, ο ιδιοκτήτης του Αρχελάου θεάτρου, αγκαλιάζει τους καλλιτέχνες με αγάπη, σεβασμό και ανιδιοτέλεια.

Υπάρχουν σχέδια για άλλη παράσταση;
Ναι βέβαια… Ήδη κάνουμε πρόβες για άλλο ένα έργο μου, που το θέμα του βρίσκεται στο άλλο άκρο! Είναι μια ξεκαρδιστική σάτιρα, αριστοφανικού τύπου και λέγεται "Τα κατορθώματα της Αφροδίτης"! Το σχέδιό μας είναι στην… μετά το "Κτήνος" εποχή, να ανέβει αυτό στη θέση του.

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μας αφιερώνεις και σου εύχομαι κάθε επιτυχία.
Εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω, μέσα από την ψυχή μου, για το χρόνο που μου αφιερώσατε εσείς, που γνωρίζω ότι είναι πολύτιμος. Σας είμαι ευγνώμων.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
«Το κτήνος»

(The beast)

Ψυχολογικό θρίλερ. 

Στον Χώρο: «Αρχελάου θέατρο»

(Αρχελάου και Κατάρα 2 Θρακομακεδόνες /Αχαρνές )
Πρεμιέρα: Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 και για ακόμα 5 παραστάσεις, στις: 4,11 18 Δεκεμβρίου & 8,15 Ιανουαρίου 2022.

Ώρα έναρξης: 20:00

Ώρα προσέλευσης: 19:45

Η προσέλευση θα πραγματοποιηθεί αυστηρά και μόνο, μέσω κρατήσεων θέσεων.

Ακατάλληλο για άτομα κάτω των 18 ( σκληρές εικόνες)

Κείμενο /Σκηνοθεσία/ Επιμέλεια: Συραΐνα Κούτρα

Μουσική σύνθεση/Τεχνική επιμέλεια: Θάνος Μπερτάτος

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Κατσούγκρης

Ρακόρ: Μαρία Πατρού

 Επιμέλεια ήχου: Κωνσταντίνος Παγώνης

Παίζουν: (Με σειρά εμφάνισης)

Χάρης Ντρίζης

Θάνος Παναγιώτου

Θεοπίστη Αντάρα

Μαρία Πατρού

Συραΐνα Κούτρα 

Κωνσταντίνος Κατσούγκρης

Διάρκεια : 90 λεπτά

 
Τηλέφωνα κρατήσεων:

2102435220

6907548821

Τιμή εισιτηρίου:

Κανονικό: 13 ευρώ

(φοιτητικό, ΣΕΗ, ΟΑΕΔ & ΑΜΕΑ) 10 ευρώ.
Σε κάθε εισητήριο δώρο cd του Oμωνυμου album, “The beast” του Thanos.

Joomla Social by OrdaSoft!