= Συνέντευξη με τη Στέλλα Κρούσκα
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τη Στέλλα Κρούσκα

 
   Η Στέλλα Κρούσκα υποδύεται την Αραμίνδα στο ξεχωριστό έργο του Πιέρ Καρλέ ντε Σαμπλαίν ντε Μαριβώ «Ψευδοεξομολογήσεις» και έχουμε τη χαρά να τη φιλοξενούμε στο περιοδικό μας. Η εξαιρετική ηθοποιός μας μιλά για το σπουδαίο έργο, για την παράσταση αυτή καθαυτή, για τις ομορφιές του ρόλου της, το διαχρονικό που είναι πάντα επίκαιρο, καθώς και εκείνο ακριβώς το κίνητρο που την κάνει να αγαπά την τέχνη της και να διαπρέπει σ’ αυτή. Ευχαριστούμε θερμά τον Αντώνη Κοκολάκη και την εκπληκτική ομάδα του, που φρόντισαν να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
krouska2083

Πρωταγωνιστείτε σε ένα θεατρικό έργο που έχει να παιχτεί στην Ελλάδα εξήντα πέντε χρόνια και έχει γραφτεί πριν 282 χρόνια. Πόσο σας εξίταρε το γεγονός ότι αποτελείτε μέλος και μέρος αυτής της παράστασης;
Ο Μαριβώ είναι ένας κλασσικός συγγραφέας και «οι Ψευδοεξομολογήσεις» ανήκουν στα πιο ώριμα και σημαντικά έργα του. Στην Ελλάδα έχουν ανέβει πολύ σπάνια, αλλά στη Γαλλία και γενικότερα στο εξωτερικό μετράνε πολλά ανεβάσματα. Αγαπώ πολύ τα κλασσικά κείμενα, με προκαλούν και με γοητεύουν. Μου δημιουργεί μεγάλο ενδιαφέρον το πώς μια ιστορία γραμμένη τόσο παλιά, μας αφορά τόσο πολύ σήμερα και ταυτόχρονα πιστεύω ότι αυτοί οι ρόλοι αποτελούν την καλύτερη εξάσκηση για τον ηθοποιό.

Είναι στην ουσία μία ερωτική κωμωδία; Μήπως πρόκειται "απλά" για την ίδια τη ζωή επί σκηνής;
Είναι μια ερωτική κωμωδία, όχι όμως με την έννοια του ροζ σύννεφου, του μη πραγματικού, αλλά όπως υπάρχουν ο έρωτας και η κωμωδία στην καθημερινότητά μας. Αποτελούν αναπόσπαστα μέρη της ζωής μας, μαζί με τη σκληρότητα και τη σκοτεινιά της πραγματικότητας. Αυτός είναι και ο στόχος της παράστασής μας. Να παρουσιάσουμε ανθρώπους πραγματικούς, όχι καρικατούρες, που ερωτεύονται, θυμώνουν, στενοχωριούνται, παίζουν, γελοιοποιούνται και απογοητεύονται.
 
krouska2084
Υπήρξαν σημεία που εστιάσατε ιδιαίτερα στο ρόλο σας, κατά τη διάρκεια των προβών; Κάτι που σας απασχόλησε ιδιαίτερα;
Με απασχόλησε ιδιαίτερα το να μπορέσω να ισορροπήσω την ανεμελιά με την οποία λειτουργεί η Αραμίνδα, ο ρόλος μου, με τη συνειδητοποίηση της πίεσης που δέχεται από το περιβάλλον της και τελικά την απόφασή της να ακολουθήσει το δικό της δρόμο.

Σας σοκάρει καμιά φορά το πόσο επίκαιρο είναι αυτό το έργο σήμερα;
Ναι, είναι σοκαριστικό να αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι που έλεγε κάποιος πριν τόσα χρόνια, ισχύει ακριβώς έτσι και σήμερα. Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ή δε θέλουν να καταλάβουν; Και μήπως είναι καλύτερα έτσι; Δεν ξέρω...

Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο του χαρακτήρα που υποδύεστε που θεωρείτε πλέον σημαντικό και προσπαθείτε να βγάλετε στο κοινό;
Η ανάγκη του ανθρώπου να ερωτευτεί και να τον ερωτευτούν, ακόμα κι όταν νομίζει ότι έχει τελειώσει με το κεφάλαιο έρωτας. Και η ήττα που νοιώθεις όταν σε παραπλανούν.

Μέχρι πότε θα απολαμβάνουμε την παράσταση αυτή;
Θα παίζεται μέχρι το τέλος της σεζόν.
 
krouska2086
Τα πλάνα σας παράλληλα; Τι άλλο ετοιμάζετε;
Ακόμη είμαι στην διαδικασία των σκέψεων σε σχέση με την επόμενη σεζόν. Υπάρχουν κάποια κείμενα που με ενδιαφέρουν πολύ, θα δούμε. Πάντως το θέμα του έργου είναι αυτό που με κινητοποιεί περισσότερο από όλα, αυτό που με ωθεί να αποφασίσω.

Ποια θα λέγατε ότι είναι η κινητήρια δύναμη που σας κάνει να ασχολείστε με την τέχνη σας και να μελετάτε, να παίζετε, να προχωράτε με τον επόμενο ρόλο, την επόμενη πρόκληση;
Νομίζω ότι η καθημερινότητα με βυθίζει πολύ εύκολα σε μια απελπισία κι έτσι το θέατρο, το να διαβάζω, να σχεδιάζω, να φαντάζομαι, να οργανώνω μια παράσταση, είναι η άμυνά μου. Και παρόλο που λένε ότι αυτή η δουλειά σε κάνει ανταγωνιστικό, κακό, εγωπαθή, εμένα με παραδίδει καλύτερη στους δικούς μου ανθρώπους.

Κώστας Κούλης
 
krouska2085
Joomla Social by OrdaSoft!