Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τον Στέλιο Καλαθά

   
   Μια μοναδική παράσταση έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό στο θέατρο Αλκμήνη. Το “Άκου να δεις” πραγματεύεται τις διαφορετικότητες των ανθρώπων, με τη βεβαιότητα ότι όλα μπορούν να γίνουν, φτάνει να υπάρχουν θέληση, αγάπη, πίστη και χιούμορ. Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τον Στέλιο Καλαθά και ευχαριστούμε την αγαπημένη Άντζυ Νομικού για τον συντονισμό στην πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης.
 
akounadeis2215
 
Πως προέκυψε η συμμετοχή σας σε αυτή την παράσταση; Τι σας τράβηξε στο ρόλο;
Ο Ερρίκος είναι ένας ιδιαίτερος ήρωας που ακροβατεί ανάμεσα στο χιούμορ, στον σαρκασμό, στον έρωτα και στην διδασκαλία της μουσικής. Είναι ένα μωσαϊκό που αποτελείται από πολλές διαφορετικές ψηφίδες. Κυρίως όμως με γοήτεψε το γεγονός ότι είναι ο ήρωας που δίνει ώθηση και δύναμη να ανοίξουν τα φτερά τους οι μαθητές του. Τους δίνει τις αφορμές για να βρουν το μονοπάτι προς το φως. Κάπως έτσι λειτουργώ και εγώ με τις ομάδες μου της συναισθηματικής διαλεκτικής, από το 2004 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Προσπαθώ με κάθε τρόπο να δίνω αφορμές και τεχνικές για να μπορέσουμε να συνδεθούμε με τη χαρά της δημιουργίας, της διαχείρισης των συναισθημάτων, αλλά και της υπέρβασης που χαρίζει η τέχνη του θεάτρου.
 
Πώς διαχειριστήκατε τον χαρακτήρα που υποδύεστε; Πώς τον προσεγγίσατε;
Αρχικά με πολλή έρευνα και μετά σιγά σιγά, όσο άρχιζα να τον καταλαβαίνω με σεβασμό και παρατήρηση. Σήμερα, λίγο μετά την πρεμιέρα μας, νιώθω ότι τον αγαπώ!
 
Πόσο καιρό σας πήραν οι πρόβες; Υπήρξαν δύσκολα σημεία που εστιάσατε περισσότερο;
Ξεκινήσαμε αρχές Σεπτεμβρίου, άρα κράτησαν σχεδόν δυόμισι μήνες. Τα δύσκολα σημεία ήταν ότι έπρεπε να μάθω φράσεις στα γαλλικά, να μάθω ασκήσεις στο πιάνο, αλλά και λίγο τη νοηματική γλώσσα, που παίζει μέσα στο έργο από τους ήρωες.
 
Τι είναι αυτό που αγαπάτε στο θέατρο; Τι σας οδηγεί μέχρι και σήμερα;
Η μεταμόρφωση και η υπέρβαση που σου προσφέρει. Νιώθω τόσο τυχερός που ζω τόσα χρόνια στην κοινότητα της θεατρικής τέχνης και ακόμα ποιο τυχερός που έχω παίξει σχεδόν σε όλα τα είδη θεάτρου. Από Επίδαυρο και αρχαία κείμενα, μέχρι επιθεώρηση, δίπλα σε πολύ σημαντικούς σκηνοθέτες - δασκάλους.
 
akounadeis2214
 
Αν σας ζητούσα να επιλέξετε, τι θα προτιμούσατε; Θέατρο, κινηματογράφο ή τηλεόραση;
Θέατρο! Εκεί έχεις την αίσθηση του κοινού. Αυτή την υπέροχη αόρατη επικοινωνία, που σε κάθε παράσταση είναι διαφορετική και κάθε φορά πρέπει να ξεκινήσεις χωρίς να θεωρείς τίποτα δεδομένο.
 
Κωμωδία ή δράμα και γιατί;
Όσο μεγαλώνω προτιμώ να παίζω σε κωμικά έργα, ίσως γιατί η ζωή μας γίνεται κάθε χρόνο και ένα διαφορετικό δράμα.
 
Ποια είναι τα στοιχεία της παράστασης που θεωρείτε θα τραβήξουν ένα θεατή;
Κυρίως η πρωτοτυπία του έργου, που ισορροπεί τέλεια στον ρομαντισμό, τη συγκίνηση και τις πολύ δυνατές κωμικές σκηνές. Επίσης, ότι ο μισός θίασος μιλάει και παίζει στη νοηματική με πολύ έξυπνο τρόπο, ώστε ο θεατής να μπαίνει αβίαστα στον κόσμο των ανθρώπων της σιωπής. Ένας άλλος κόσμος που αξίζει να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.
 
Πώς θα περιγράφατε την παράσταση “Άκου να δεις”;
Μια ιδιαίτερη παράσταση που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Με ένα πρωτότυπο τρόπο να ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας και των συναισθημάτων. Είναι μια παράσταση που όποιος τη δει… θα τη θυμάται για καιρό. Δεν είναι τυχαίο που η αμερικάνικη κινηματογραφική εκδοχή του έργου πήρε πέρυσι τρία Όσκαρ.
 
Μέχρι πότε θα είστε στο ζεστό Θέατρο Αλκμήνη;
Ξεκινάμε για δέκα Σαββατοκύριακα.
 
Ετοιμάζετε κάτι άλλο αυτήν την εποχή;
Ναι, εκτός από την ομάδα +αίσθημα που έχω, έχω σκηνοθετήσει ένα εξαιρετικό έργο με αφορμή την Ιωνία γη, σε κείμενο της Στέλλας Φραντζή και παίζεται σε διάφορα φεστιβάλ. Παράλληλα σκηνοθετώ και μια παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Σοφούλη, με τίτλο «Γίναμε θέατρο» και θα παίζει η ομάδα συναισθηματικής διαλεκτικής Θεσσαλονίκης. Ενώ συνεχίζουμε και τις συναντήσεις μας με τις ομάδες στον πολυχώρο +αίσθημα στο Μοναστηράκι, όπου όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να έρθει να ζήσει από κοντά το ταξίδι - με έντεχνο τρόπο - στα συναισθήματα, στην αυτοβελτίωση και την προσωπική ανάπτυξη.
 
Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Άκου να δεις
Σκηνοθεσία: Θανάση Θεολόγη
Μουσική: Γιάννη Ζουγανέλη
Σκηνικά Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος
Διδασκαλία Νοηματικής. Σοφία Ρομπόλη
Φωτογραφίες: Math studio
Παίζουν οι ηθοποιοί: Καλαθάς Στέλιος, Ηλιοπούλου Βερόνικα, Παλιός Γιώργος Θεολόγη Ηλέκτρα, Λόντου Αντρέας, και η Γκολέμα Αναστασία

Η παράσταση θα ανέβει 12 Νοεμβρίου2022 και θα παίζεται κάθε Σάββατο 21:30 και Κυριακή 18:30
Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ, Αλκμήνης 8-12, Κάτω ΠετράλωναΜετρό: Στάση Κεραμεικός,Τρόλεϋ: 21 Στάση ΚΑΜΠΑ, ΟΑΣΑ: 049, 815, 838, 914, Γ18 Στάση ΚΑΜΠΑ, 035 Στάση ΙΚΑ
 
Joomla Social by OrdaSoft!