= Συνέντευξη με το Σταύρο Μπαφέτη
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με το Σταύρο Μπαφέτη

 
   Συναντήσαμε τον ταλαντούχο ηθοποιό Σταύρο Μπαφέτη, ο οποίος μας μίλησε για την παράσταση «Το Ψυγείο» του Copi, που παίζεται στο θέατρο του «Νέου Κόσμου».

mpafetis07Σας βρίσκουμε στη θεατρική παράσταση «Το Ψυγείο» του Copi στο θέατρο του «Νέου Κόσμου». Μιλήστε μας για το ρόλο σας και για τη συνεργασία σας με το σκηνοθέτη και συμπρωταγωνιστή σας Λοΐζο Καμπούρη.
Ο ρόλος στη συγκεκριμένη παράσταση είναι μια οικονόμος/υπηρέτρια/αμπιγιέζ… το όνομά μου είναι Γολιάθα. Βρίσκομαι σε ένα σπίτι που γίνεται χαμός. Σαν ύπαρξη είμαι μια Λατίνα φλογερή γυναίκα και μου αρέσει πολύ να προκαλώ και να με προκαλούν. Ο σκηνοθέτης μου, Λοΐζος Καμπούρης, είναι πρώτα απ΄ όλα φίλος και μετά σκηνοθέτης. Τον εμπιστεύτηκα από την πρώτη στιγμή, μου είπε ακριβώς το όραμά του γύρω από το έργο του Copi, το οποίο με ενδιέφερε πολύ γιατί ήταν εκτός από εμένα και υπέθεσα ότι θα είναι μεγάλη πρόκληση.

Στην παράσταση βλέπουμε στο κέντρο της σκηνής ένα ψυγείο. Τι συμβολίζει;
Το ψυγείο συμβολίζει τη συντήρηση, την ψύξη, την κατάψυξη, συμβολίζει την ψυχή  και ένα ψυχρό φως που μας περιβάλλει και είναι κάτι πολύ σημαντικό για όλους μας. Παίζει καθοριστικό ρόλο και είναι κάτι ρεαλιστικό και σουρεαλιστικό παράλληλα.

Στην παράσταση υποδύεστε μια transgender. Πώς το αντιμετωπίσατε στις πρόβες; Δυσκολευτήκατε να προσεγγίσετε το ρόλο σας; Είναι εύκολο για έναν άντρα να υποδύεται μια γυναίκα; Τι σας δίδαξε ο ρόλος σας;
Δυσκολεύτηκα αρκετά. Φυσικά εξαρτάται από τον κάθε ηθοποιό πως θα προσεγγίσει το ρόλο. Μπορώ να πω ότι τον προσέγγισα διότι είμαι ευαίσθητος άνθρωπος και μέσα μου έχω μια θηλυκή πλευρά. Με βοήθησε αρκετά ο σκηνοθέτης να ξεδιπλώσουμε το ρόλο με πολλές πρόβες. Ήταν δύσκολη διαδικασία αλλά αρκετά ευχάριστη. Ο συγκεκριμένος ρόλος άνοιξε πολύ το μυαλό μου… Βλέποντας διάφορα ντοκιμαντέρ και ταινίες γύρω από τρανσέξουαλ άτομα βοηθήθηκα πολύ στο ρόλο μου.

Υπάρχει ένα σωματείο για τις transgender. Πιστεύετε ότι τις αποδέχεται η ελληνική κοινωνία;
Νομίζω πως όχι. Υπάρχει πολύ αδικημένος κόσμος γύρω από αυτά τα θέματα και το κρύβουν σαν να μην υπάρχει. Δυστυχώς υπάρχει πολύ ρατσισμός και πολύ φοβία.
 
mpafetis08
Έχετε φίλη transgender;
Έχω φίλες transgender και έχω δει παραστάσεις με transgender. Έχω πολλούς φίλους γκέι και έχω μάθει πολλά από αυτούς και τους εκτιμώ εξίσου με τους στρέιτ άντρες.

Τον Copi ως θεατρικό συγγραφέα τον γνωρίζατε; Γνωρίζουμε ότι εκτός από θεατρικός συγγραφέας είναι και σκιτσογράφος. Πώς βλέπετε τα θεατρικά έργα του; Έχετε διαβάσει κάπου για τον Copi;
Καταρχάς να πω ότι την εξαιρετική μετάφραση του «Ψυγείου» την έχει κάνει ο Γιάννης Στεφάνου. Διαβάζοντάς την ανακάλυψα ουσιαστικά το συγγραφέα. Δεν είχα διαβάσει καθόλου για τον Copi. Τα έμαθα όλα από το Λοΐζο Καμπούρη. Είχα ακούσει κάποια πράγματα από τον κριτικό θεάτρου Νεκτάριο-Γεώργιο Κωνσταντινίδη, που έχει μεταφράσει έργα του Copi και έχει κάνει διδακτορικό πάνω στο θέατρό του. Βρήκαμε με το Λοΐζο κάτι μοναδικά βιντεάκια, όπου είδα πως παρουσιάζει τη δεκαετία του ΄80 στο Παρίσι και με εντυπωσίασε, όταν τον είδα σε μια συνέντευξή του, το πόσο απλός και γλυκός άνθρωπος ήταν.

Ο Copi ήταν ακτιβιστής και αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Πιστεύετε ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα για του ομοφυλόφιλους; Τι γνώμη έχετε για τους γάμους και την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια;
Σίγουρα ήταν ακτιβιστής και του το αναγνωρίζω αυτό. Δεν έχω πρόβλημα με τους γάμους των ομοφυλοφίλων, αν δεν ενοχλεί εμένα ή τον οποιονδήποτε είναι ελεύθερος για μένα να κάνει ό,τι θέλει. Δεν θα είχα πρόβλημα με ομοφυλόφιλα ζευγάρια που παντρεύονται και εξάλλου έχω φίλους που έχουν παντρευτεί. Για την υιοθεσία παιδιών δεν έχω μπει στη διαδικασία να το σκεφτώ, αλλά αν το παιδί μεγαλώσει σωστά με ομοφυλόφιλους γονείς τότε δεν με ενοχλεί, διότι έχω δει πολλά στρέιτ ζευγάρια να μην μεγαλώνουν σωστά ένα παιδί. Τα παιδιά θέλουν αγάπη και στοργή για να μεγαλώσουν σωστά, ακόμα και αν αυτά τα παιδιά τα μεγαλώνουν γκέι ή στρέιτ ζευγάρια.
 
mpafetis09Ο Copi ως σκιτσογράφος είχε δουλέψει σε αρκετά γαλλικά έντυπα, όπως και το «Charlie Hebdo», στο οποίο έγινε επίθεση από τσιχαντιστές. Τι γνώμη έχετε γι αυτό το γεγονός; Πρέπει να υπάρχει απεριόριστη ελευθερία λόγου ή υπάρχουν όρια;
Αυτό είναι λεπτό ζήτημα. Σαφώς και πρέπει να υπάρχει ελευθερία λόγου, γι αυτό λέγεται και ελευθερία λόγου. Πραγματικά δεν ξέρω τι όρια υπάρχουν. Βασικά υπάρχει τρόμος μετά από αυτό που έγινε, αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να μας τρομάξει κάτι… Είναι αναγκαίο να υπάρχει ελευθερία λόγου, εφόσον έχουμε δημοκρατία, χωρίς όμως να προσβάλλει κανέναν.
 
Παρόλο που είστε 41 ετών, τελειώσατε τη δραματική σχολή το 2007. Έχετε κάνει αρκετές συνεργασίες και στο θέατρο και στην τηλεόραση. Ονειρεύεστε κάποιες συνεργασίες για το μέλλον; Ποιες συνεργασίες ξεχωρίζετε και γιατί;
Ξεκίνησα αργά τη σχολή… Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με το θέατρο, όχι όμως από πολύ μικρός. Ντρεπόμουν αρκετά να εκτεθώ και έτσι πήγα στη σχολή Σταυράκου, αλλά σταμάτησα διότι ήταν ακριβή. Κάποιο καλοκαίρι γυρνώντας από διακοπές, είπα ότι θέλω να σπουδάσω θέατρο, με πήραν στη σχολή… Είχαν αρχίσει μαθήματα και όταν ήμουν πάνω στη σκηνή είχα τρομερό τρακ και έτρεμα ολόκληρος… Αργότερα, με τη βοήθεια των καθηγητών μου, άρχισα να εξελίσσομαι. Οι συνεργασίες ξεκίνησαν αμέσως στο Φεστιβάλ Αθηνών, μετά στην τηλεόραση και θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ με πολλούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Γενικά να υπάρξουν καλές συνεργασίες. Μου άρεσε πολύ η συνεργασία μου με τη Ζωή Ξανθοπούλου, μια κοπέλα που εκτιμώ πολύ. Ξεκινήσαμε μαζί στη σχολή και κάναμε «Τα Παραμύθια της Γιαγιάς». Επίσης μου άρεσε η συνεργασία στο Φεστιβάλ Αθηνών στο έργο «Βρέχει». Ακόμα, στο θέατρο «Εμπρός», με το Βασίλη Νούλα στο έργο «Οι κότες και οι ψύλλοι».Τώρα είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω στην παράσταση «Το Ψυγείο» του Copi.
 
mpafetis10
Έχετε κάνει κάποιες δουλειές στην τηλεόραση, όπως «Μαύρα Μεσάνυχτα», «Αληθινοί Έρωτες», «Εργαζόμενη Γυναίκα» κλπ. Πώς ήταν η εμπειρία σας στην τηλεόραση; Σας έχει γίνει πρόταση να συμμετάσχετε σε κάποιο σήριαλ;
Ήταν πολύ ωραία εμπειρία, γνώρισα πολλούς ανθρώπους και οι συνεργασίες ήταν άψογες. Δυστυχώς, δεν μου έχει γίνει πρόταση να συμμετάσχω σε κάποιο σήριαλ φέτος.

Επίσης έχετε κάνει και κινηματογράφο, συμμετέχοντας στις ταινίες «Alter Ego», «El Greco» κα. Θα θέλατε να ασχοληθείτε ξανά με τον κινηματογράφο;
Θα ήθελα να ασχοληθώ ξανά με τον κινηματογράφο, τον αγαπώ πολύ, τον θεωρώ μαγεία. Στον κινηματογράφο μαθαίνεις, εξελίσσεσαι και δοκιμάζεσαι πολύ. Το θεωρώ δύσκολο να προσαρμόζεσαι, να παίζεις και να έχεις τόσα άτομα πάνω από το κεφάλι σου.

Έχετε άλλη ασχολία εκτός από το θέατρο;
Αυτή τη στιγμή όχι. Δούλευα ως εξωτερικός πωλητής σε εκδόσεις, αλλά  λόγω κρίσης δεν ασχολούμαι πλέον με αυτό. Γνώρισα πολλούς συγγραφείς και είμαι χαρούμενος γι αυτό.
 
mpafetis11
Σκεφτήκατε ποτέ να τα παρατήσετε; Αν σας δινόταν μια ευκαιρία στο εξωτερικό τι θα κάνατε; Θα θέλατε να κάνετε καριέρα στο εξωτερικό;
Θα σκεφτόμουν πολύ σοβαρά να φύγω στο εξωτερικό. Γενικά είμαι άνθρωπος που ρισκάρει και ναι, αν μου δινόταν η ευκαιρία να δουλέψω και το ένστικτό μου μου έλεγε ναι, εννοείται πως θα πήγαινα.

Τα προσεχή καλλιτεχνικά σας σχέδια;
Μέχρι στιγμής δεν έχω κάτι συγκεκριμένο. Βέβαια, είμαι σε συζητήσεις και ελπίζω να γίνει κάτι μελλοντικά.

Βασίλης Χάγιος
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις