= Συνέντευξη με το Σταμάτη Ζακολίκο
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με το Σταμάτη Ζακολίκο

 
   Ο Σταμάτης Ζακολίκος συμμετέχει στην παράσταση «Fit» του Μπρόντγουεϊ Νίκι Σίλβερ, που παίζεται στο θέατρο «Βικτώρια», σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δήμητρη Kομνηνού. Ζητήσαμε από το Σταμάτη να μας μιλήσει για την παράσταση και το ρόλο που υποδύεται, αλλά και για τα επόμενα σχέδιά του στον καλλιτεχνικό χώρο.
 
zako02
 
Σας βρίσκουμε στο Θέατρο «Βικτώρια» στην παράσταση «Fit» του Μπρόντγουεϊ Νίκι Σίλβερ. Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση και για το ρόλο σας, αλλά και για τη συνεργασία σας με το σκηνοθέτη.
Η παράσταση είναι μία μαύρη κωμωδία που σκιαγραφεί τις ζωές τεσσάρων ανθρώπων που προσπαθούν να συνυπάρξουν. Πρόκειται για ένα έργο με έντονο συναισθηματικό υπόβαθρο, που μας φέρνει σε επαφή με τις βασικότερες ανθρώπινες ανάγκες, όπως είναι αυτή της αγάπης. Ο Άρλοκ Σίμσον είναι ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος και ανασφαλής χαρακτήρας, που παλεύει να βρει τα στηρίγματά του για να προχωρήσει και το επιτυγχάνει. Η συνεργασία μου με το Δημήτρη Κομνηνό είναι από τις ευτυχέστερες συγκυρίες της μέχρι τώρα πορείας μου.
 
Η παράσταση πραγματεύεται την ομοφυλοφιλία και τις ανθρώπινες σχέσεις. Πιστεύετε ότι η κοινωνία μας είναι ανεκτική σε αυτή; Πώς μπορεί κατά την γνώμη σας να αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων όσον αφορά την ομοφυλοφιλία;
Η παράσταση πραγματεύεται αποκλειστικά τις ανθρώπινες σχέσεις, απλά ο συγγραφέας επέλεξε έναν ομοφυλόφιλο ως κεντρικό χαρακτήρα του για να φωτίσει καλύτερα κάποιες πτυχές της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας. Η κοινωνία μας έχει δυστυχώς ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της, ως προς την αποδοχή της διαφορετικότητας εν γένει. Αυτό είναι κάτι που θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την ισχυροποίηση της παιδείας, με καθοριστικό πάντα το ρόλο της οικογένειας ως αφετηρία όλων μας.
 
zako01
Υποδύεστε τον Άρλοκ, ο οποίος είναι οροθετικός. Αν είχατε στο κοντινό σας περιβάλλον έναν οροθετικό, πώς θα το αντιμετωπίζατε;
Μου έχει συμβεί και δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό τη μεταξύ μας σχέση.
 
Ας το πιάσουμε και από την θρησκευτική πλευρά. Πολλοί ιερείς αναφέρουν ότι η ομοφυλοφιλία θεωρείται θανάσιμο αμάρτημα. Εσείς τι γνώμη έχετε γι αυτό; Πιστεύετε πως η άποψη αυτή είναι ακραία;
Οι ιερείς καλά θα έκαναν ν’ αλλάξουν άμεσα αυτές τις απόψεις, γιατί μόνο καταστροφικές μπορούν να αποβούν, διαφορετικά να πάψουν να κηρύττουν το λόγο της “αγάπης”, γιατί απλά αυτοαναιρούνται.
 
Ήταν εύκολο να προσεγγίσετε τον ρόλο του Άρλοκ; Τι σας δίδαξε ο συγκεκριμένος ρόλος;
Η συνθετότητα του χαρακτήρα του Άρλοκ με δυσκόλεψε, αλλά μου αποκάλυψε και μονοπάτια που δεν είχα ξαναβρεθεί ,κάνοντας αυτό το ταξίδι υπέροχο. Μέσα από τον Άρλοκ έμαθα ότι η ευτυχία μπορεί να σου προκύψει κάτω από τις πιο απρόσμενες συνθήκες.
 
Είπατε πιο πάνω ότι το έργο  θίγει και τις ανθρώπινες σχέσεις. Πιστεύετε ότι οι ανθρώπινες σχέσεις περνούν κρίση;
Η κρίση που βιώνουμε είναι συνολική και είναι κρίση αξιών. Μέσα σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο οι ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις ισχυροποιούνται. Άλλωστε οι υπόλοιπες σχέσεις δε θα έπρεπε από καιρό να μας αφορούν.
 
zako03
 
Σκεφτήκατε ποτέ να τα παρατήσετε; Αν σας δινόταν μια ευκαιρία στο εξωτερικό τι θα κάνατε; Θα θέλατε να κάνετε καριέρα στο εξωτερικό;
Δεν έχω σκεφτεί ποτέ μέχρι τώρα να τα παρατήσω. Μια καλή ευκαιρία θα την ακολουθούσα, απ’ όπου κι αν προερχόταν.
 
Σας ενδιαφέρει ο κινηματογράφος; Έχετε κάνει δουλειές στον κινηματογράφο;
Ο κινηματογράφος με ενδιαφέρει πολύ. Έχω κάνει κάποιες μικρές συμμετοχές στις “Νύφες “και στο “Ο θάνατος που ονειρεύτηκα”.
 
Ποιες συνεργασίες ξεχωρίζετε στο χώρο και γιατί;
Έχω την τύχη όλες οι μέχρι τώρα συνεργασίες μου να έχουν υπάρξει απολαυστικές, οπότε δε μπορώ εύκολα να ξεχωρίσω κάποια. Το «Fit» πάντως είναι σίγουρα μια συνεργασία που δε θα ξεχάσω ποτέ.
 
zako04
 
Ποια είναι τα χόμπι σας; Έχετε άλλη ασχολία εκτός από το θέατρο;
Στον ελεύθερό μου χρόνο απολαμβάνω τα ταξίδια και το διάβασμα.
 
Τα προσεχή καλλιτεχνικά σας σχέδια;
Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε πρόβες για την παράσταση “Κυριακάτικο τραπέζι”, που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο και πάλι στο θέατρο «Βικτώρια», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κομνηνού.
 
Βασίλης Χάγιος
 
zako05
 
Joomla Social by OrdaSoft!