= Συνέντευξη με την Μαρίνα Ασλάνογλου
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με την Μαρίνα Ασλάνογλου

 
«Μου είναι σπαρακτικό να αποχωριστώ τον ρόλο της Σίρλεϊ»
 
   H ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου, με αφορμή τον μονόλογό της στην παράσταση «Τζόρνταν», βρίσκεται και πάλι στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, που το κεντρικό πρόσωπο, η Σίρλεϋ Τζόουνς, αποκάλυψε στην Άννα Ρέυνολντς, τη μια από τις δύο συγγραφείς, όταν οι δυό τους ήταν συγκρατούμενες στη φυλακή. Έπειτα από την επιτυχημένη πορεία του έργου για δύο θεατρικές περιόδους στην Αθήνα και λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα της στη Θεσσαλονίκη, μιλά στο noizy για έναν αγαπημένο της ρόλο, αυτόν της Σίρλεϊ, αποκαλύπτει πτυχές του συγκλονιστικού έργου –που πιθανότατα κλείνει τον εν Ελλάδι κύκλο του στη Θεσσαλονίκη- και χαρακτηρίζει «σπαρακτικό» τον αποχωρισμό της από τον ρόλο της Σίρλεϊ!
 
aslanidou   Από μια συνέντευξη σας κατάλαβα, ότι η επιθυμία να ασχοληθείτε με τον «Τζόρνταν» ήταν, αρχικά, δική σας. Υπήρξε κάτι που σας γοήτευσε στο συγκεκριμένο κείμενο;
   Το «Τζόρνταν» ήταν και είναι ένα έργο που αγάπησα από την πρώτη στιγμή που το διάβασα. Δεν είχα σκοπό να κάνω μονόλογο και ούτε το είχα σκεφτεί ποτέ, αλλά μόλις το ανακάλυψα δέθηκα αμέσως με την ιστορία της Σίρλεϊ και του Τζόρνταν. Αυτό που με γοήτευσε ήταν η αλήθεια και η αγάπη αυτής της κοπέλας για το παιδί της και οι λόγοι που την ώθησαν να κάνει αυτήν την αποτρόπαια πράξη.
 
   Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε με το σκηνοθέτη Νίκο Μαστοράκη;
   Ναι, είναι η πρώτη. Είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτήν την υπέροχη συνεργασία, γιατί ο Νίκος Μαστοράκης είναι σπουδαίος σκηνοθέτης που θαύμαζα πάντα και μαγευόμουν από τις δουλειές του. Έχω δει καταπληκτικές παραστάσεις του και συγκεκριμένα η τελευταία του, «Ο Γύρος του Θανάτου», είναι κάτι το μαγικό.
 
   Ξέρω ότι είναι πολλά χρόνια πριν, ωστόσο είχατε παρακολουθήσει μήπως κάποια από τις παραστάσεις της Κάτιας Δανδουλάκη, όταν υποδυόταν τη Σίρλεϊ στο ίδιο έργο;
   Δυστυχώς, δεν είχα την τύχη να δω τις παραστάσεις της κυρίας Δανδουλάκη, είχα όμως ακούσει ότι ήταν εξαιρετική. Και ήταν μεγάλη τιμή για μένα να μου εμπιστευτεί τον «Τζόρνταν», μετά από καιρό, γιατί ήταν ένα έργο που, επίσης, είχε αγαπήσει πάρα πολύ.
 
aslanidou2   Μία εκ των δύο συγγραφέων του κειμένου, η Άννα Ρέυνολντς, είχε -λόγω ψυχολογικών προβλημάτων- σκοτώσει. Αυτό σημαίνει ότι οι πράξεις της Σίρλεϊ στο έργο, κατά κάποιον τρόπο, δικαιολογούνται από τη συγγραφέα;
   Όχι φυσικά. Δεν έχει καθόλου να κάνει η ιστορία της συγγραφέως με την ιστορία της Σίρλεϊ. Το έκανε, όμως, το Βρετανικό Δικαστήριο που την αθώωσε το χειμώνα του 1987 και την άφησε ελεύθερη υπό δικαστική επιτήρηση. Την ίδια μέρα της απαλλαγής της αυτοκτόνησε, γιατί η ίδια δεν συγχώρησε ποτέ τον εαυτό της.
 
   Έχουν γίνει κάποιες αλλαγές ή προσθήκες στο αρχικό κείμενο;
   Η μετάφραση είναι του Μάριου Πλωρίτη και έχει κάνει ο Μαστοράκης μια υπέροχη απόδοση. Αυτό που διαφέρει λίγο είναι το σκηνικό, γιατί η σκηνή είναι πολύ μεγάλη.
 
   Σύμφωνα με κριτικές, που χρησιμοποιούνται και στο δελτίο τύπου της παράστασης, κατορθώνετε να νιώσει ο θεατής ευφορία και όχι μελαγχολία. Κάτι τέτοιο δεν μειώνει την πραγματική διάσταση των εγκλημάτων που γίνονται στο έργο;
   Αυτό δεν μπορώ εγώ να σας το απαντήσω, γιατί πρέπει να δείτε την παράσταση για να καταλάβετε. Η ιστορία είναι μία, σπαρακτική και αληθινή. Τα συναισθήματα είναι πολλά και διαφορετικά και αυτό είναι νομίζω πολύ ενδιαφέρον, να μπορεί, δηλαδή, κάθε θεατής να το νιώσει.
 
aslanidou4   Τα τελευταία χρόνια σας απονεμήθηκε η καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη και το Βραβείο Κοινού του περιοδικού «Αθηνόραμα». Αυτές οι διακρίσεις σας κάνουν να σκέφτεστε, πλέον, μόνο ρόλους «σοβαρών» χαρακτήρων ή δεν θα λέγατε όχι και σε έναν κωμικό ρόλο;
   Αυτό που μ' αρέσει πολύ είναι οι διαφορετικές συνεργασίες και οι διαφορετικοί ρόλοι. Η κωμωδία είναι ένα δύσκολο είδος και, φυσικά, κάτι που με ενδιαφέρει πολύ. Άλλωστε και «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», πέρα από τον ιστορικοπολιτικό του χαρακτήρα, είναι κωμωδία, και ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα και φυσικά μεγάλη τιμή που με εμπιστεύτηκε ο Σωτήρης Χατζάκης και το ΚΘΒΕ.
 
   Η παράσταση, μετά τη Θεσσαλονίκη, θα πάει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ή επιστρέφει στην Αθήνα;
   Επειδή έχει παιχτεί στην Αθήνα δύο σεζόν, νομίζω ότι ο κύκλος του «Τζόρνταν» θα τελειώσει εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Μου είναι σπαρακτικό να τον αποχωριστώ αλλά ήρθε η ώρα να τον αφήσω να "κοιμηθεί..."
 
   Κάποια μελλοντικά σχέδια για ρόλους με τους οποίους θα θέλατε να ασχοληθείτε;
   Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου γιατί μου αρέσουν οι εκπλήξεις! Περιμένω πάντα με ανυπομονησία την επόμενη μου συνεργασία, γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον να δεις τι θα σου προτείνουν και πως σε σκέφτεται κάθε σκηνοθέτης. Είναι πραγματικά μαγικό και υπέροχο!
 
Σοφία Μαρτιγοπούλου
 
*Η παράσταση «Τζόρνταν» σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη παρουσιάζεται από την Πέμπτη 11 Απριλίου στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης.
Joomla Social by OrdaSoft!