= Συνέντευξη με το Μάριο Ιορδάνου
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με το Μάριο Ιορδάνου

 
   Με αφορμή την παράσταση «Στο μυαλό του Φραντς Κάφκα», που ανεβαίνει στο Altera Pas, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλή ιδέα να προσπαθήσουμε με τη σειρά μας να «εισχωρήσουμε» στο μυαλό του Μάριου Ιορδάνου, ο οποίος πρωταγωνιστεί και ο οποίος φρόντισε να ανταμείψει τη σκέψη και προσπάθειά μας με μία από τις πιο απολαυστικές συνεντεύξεις που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Απίστευτα καλλιεργημένος άνθρωπος, ανήσυχο πνεύμα και εξαίρετος ηθοποιός, μας μίλησε για το έργο, για τα πλάνα του για το ασίγαστο πάθος του για την τέχνη του. Μαζί με τη σκηνοθέτιδα και ηθοποιό και επίσης πολυπράγμον ον Σοφία Καζαντζιάν, έχει ένα όραμα. Να υπηρετεί το θέατρο και μέσω αυτού να επαναπροσδιορίζει τη θέση του στο χώρο και τον κόσμο. Για το καλύτερο! Ευχαριστούμε θερμά τον Τεχνοχώρο Φάμπρικα για τη φιλοξενία και τη Μαρίκα Αρβανιτοπούλου, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
iordanou2018 
Πώς σας γεννήθηκε η ιδέα να ανεβάσετε Κάφκα και μάλιστα σε αυτό το μοτίβο;
Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Η Σοφία ανέβασε Κάφκα στην Πράγα πριν από λίγους μήνες, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Βαδίσαμε στα χνάρια του Κάφκα. Πήγαμε εκεί που σύχναζε, εκεί που έμενε. Δεθήκαμε πολύ με το έργο αλλά και με τον άνθρωπο. Θεωρούμε πως το έργο μας εκφράζει απόλυτα. Μας εκφράζουν οι ιδέες του για το ελεύθερο πνεύμα, οι ιδέες του για ένα καλύτερο κόσμο και για το χτίσιμο αυτού του κόσμου. Θεωρώ πως ήταν η ιδανική συνέχεια. Είχαμε ξεκινήσει με Νίκο Καζαντζάκη, Διονύσιο Σολωμό, Γιάννη Ρίτσο. Έχουμε πάει σε όλο τον κόσμο με τα έργα μας… Βερολίνο, Ζυρίχη, Παρίσι, Μόναχο, Μόσχα, Λονδίνο… Όταν ανεβάζεις ένα έργο και σε συγκινεί, πρέπει να απαντήσεις σε μια ερώτηση. Αν σου αρέσει ο κόσμος που ζεις, ανεβαίνεις στη σκηνή και τον απεικονίζεις. Αν δεν σου αρέσει αυτός ο κόσμος που ζεις, τότε ανεβαίνεις στη σκηνή να τον αλλάξεις. Εμείς προσπαθούμε να αλλάξουμε τον κόσμο και ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να τον αλλάξουμε, προσπαθούμε να αλλάξουμε τη θέση μας μέσα σε αυτόν. Η τέχνη δεν είναι ο καθρέπτης της πραγματικότητας. Η τέχνη είναι το σφυρί που τη δημιουργεί. Και ο Κάφκα δεν είναι ένα απλό σφυρί. Είναι βαριοπούλα.

Σε αυτή τη παράσταση συνδέετε όλα τα έργα του Κάφκα. Πώς το καταφέρατε;
Αυτό είναι το μαγικό! Μέσα σε μια ώρα και κάτι περνάνε μέσα από τα μάτια του θεατή όλα τα έργα του Κάφκα. Η Δίκη, Ο Πύργος, Αμερική, Η Μεταμόρφωση, αλλά και πολλά στοιχεία από τη ζωή του που ανακαλύψαμε στη γενέτειρά του. Πολλές λεπτομέρειες που δεν ξέρει ο κόσμος. Καταστάσεις που το γαλούχησαν και τον έκαναν αυτό που έγινε. Η ουσία είναι ότι μέσα στο διάστημα της μιας ώρας και κάτι μπορείς να μπεις στο μυαλό του Κάφκα, ακόμα και αν δεν έχεις διαβάσει κανένα έργο του. Ο Κάφκα βρίσκεται μέσα στους καλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών. Τα βιβλία του είναι διακόσια χρόνια μπροστά. Μιλά για ένα μέλλον που θα ακολουθήσει στα επόμενα εκατό χρόνια. Μιλά για τον άνθρωπο που χάνει τη ταυτότητά του, για το κράτος τέρας και πολλά άλλα.
 
iordanou2022          iordanou2019

Διάβασα ότι ο Κάφκα θεωρούσε τα έργα του κωμωδίες. Αληθεύει;
Ναι, τα έβλεπε ως κωμωδίες. Έβαζε τους φίλους του να του διαβάσουν τα βιβλία και γελούσε. Όρκισε δε τον κολλητό του φίλο να κάψει όλα του τα έργα μετά το θάνατό του, κάτι που δεν έγινε και ήρθαν στα χέρια μας όλα αυτά τα αριστουργήματα. Τα έβλεπε ως κωμωδίες γιατί έπαιρνε απόσταση από αυτά. Η κωμωδία βλέπει τη ζωή από μακριά. Στη Δίκη συλλαμβάνουν έναν άνθρωπο χωρίς να του απαγγείλουν κατηγορία. Ο Κάφκα μιλά για τον άνθρωπο που θέλει να κρατήσει την προσωπικότητά του ενάντια σε μια εξουσία που με τους θεσμούς και τους νόμους της θέλει να υποδουλώνει το εγώ κάθε ανθρώπου. Εμείς κάνουμε θέατρο γιατί διψά η ψυχή μας να μιλήσει. Ποτέ δεν μου άρεσε αυτός ο κόσμος. Ήθελα ένα κόσμο πιο ανθρώπινο και αυτό προσπαθούμε μέσα από τα έργα μας. Έχουμε μάθει μόνο να αντιδρούμε στις πράξεις των άλλων, όχι να δρούμε. Δράση χρειάζεται, όχι μια απλή αντίδραση. Εμείς έχουμε ετοιμάσει μια μαύρη κωμωδία μέσα από τα έργα του Κάφκα, που όμως ο θεατής - αφού γελάσει - θα νοιώσει τη γροθιά στο στομάχι, όταν αντιληφθεί με πόσο σοβαρά θέματα καταπιάνεται. Το ανεβάσαμε πρώτη φορά στην Πράγα. Είναι ασύλληπτο αν σκεφτείς πως μια ελληνική ομάδα ανέβασε Κάφκα στη χώρα του. Πήραμε ένα ρίσκο που στέφθηκε με επιτυχία. Θεωρώ πως το θέατρο πρέπει να ρισκάρει, να είναι δυναμικό, να συγκρούεται. Να φέρνει την αλλαγή. Ο ηθοποιός ποιεί ήθος, χτίζει το χαρακτήρα που θα υποδυθεί επί σκηνής. Άρα δρα, άρα δημιουργεί. Η ζωή ξεκινά με τη δημιουργία και σταματά όταν σταματάς εσύ να δημιουργείς. Αυτή η παράσταση θα δώσει τόσο πολύ τροφή για σκέψη!

Είναι κάτι που θα ακολουθήσει το κοινό μετά την παράσταση;
Όπως έλεγε και ο Κάφκα, λείπουν οι σκεπτόμενοι άνθρωποι δυστυχώς. Κυριαρχεί η ανθρώπινη βλακεία. Η διαφορά είναι ότι η ευφυία έχει τα όριά της, ενώ η ανθρώπινη βλακεία δεν έχει όρια… (γέλια) Όταν αρχίζεις και σκέφτεσαι, τότε υπάρχεις. Να γίνεις η καλύτερη έκδοση του εαυτού σου και αυτό γίνεται μόνο μέσα από τη σκέψη. Ο κόσμος δεν είναι η επιφάνεια που βλέπεις. Πρέπει να σκάψεις και να βρεις τον εαυτό σου κάτω από την επιφάνεια. Αν θέλεις να είναι ελεύθερος πρέπει να πολεμήσεις για την ελευθερία σου. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να είναι ελεύθεροι, φοβούνται την ελευθερία. Λέει ο Κάφκα, είναι πιο ασφαλής να είσαι αλυσοδεμένος παρά ελεύθερος. Όταν είσαι ελεύθερος αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου. Θέλει θάρρος και οι περισσότεροι φοβούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
 
iordanou2016          

Είσαι και ο ίδιος σκηνοθέτης. Πώς νοιώθεις όταν σε σκηνοθετούν;
Στη Σοφία Καζαντζιάν έχω τρομερή εμπιστοσύνη γιατί έχουμε το ίδιο όραμα. Τις ίδιες ανησυχίες. Έχουμε κοινά όνειρα και κοινούς στόχους. Περνάνε μέσα στην παράσταση δεκαέξι πρόσωπα, μέσα σε εβδομήντα πέντε λεπτά! Έχει τρομερή δουλειά όλο αυτό.

Ποιο ήταν το όραμά σου όταν ξεκινούσες την ηθοποιία;
Είχα το ίδιο όραμα που έχω και τώρα. Μόνο που τότε ήμουν πιο νέος και δεν μπορούσα να κάνω τις δικές μου επιλογές. Ξεκίνησα στο Εθνικό θέατρο, με τη βοήθεια του Αλέκου Αλεξανδράκη. Έχω τρεις μεγάλους δασκάλους, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, το Θανάση Βέγγο και το Γιώργο Φούντα. Ήταν δάσκαλοι και φίλοι μου. Προσπάθησα να κάνω δουλειές που είχαν κάποια ποιότητα και στις περισσότερες τα κατάφερα. Τώρα είμαι σε ένα σημείο που μπορώ να κάνω τα δικά μου πράγματα, να ζω από αυτό και να μην κάνω εκπτώσεις στα όνειρά μου. Στο ανέβασμα μιας παράστασης θα συναντήσεις πολλές δυσκολίες και προβλήματα. Όμως πιστεύω πως κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του και αν δεν έχει λύση, δεν είναι πρόβλημα.
 
iordanou2014         iordanou2026

Για πόσες παραστάσεις θα είστε στο Altera Pars;
Για λίγες παραστάσεις, γιατί μετά θα πάμε εξωτερικό. Θα ξεκινήσουμε με Παρίσι και Μόναχο και μετά θα πάμε σε όλες τις μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη. Με το θέατρο έχω ταξιδέψει σε όλο το κόσμο. Γνωρίζω νέους ανθρώπους, μαθαίνω νέα πράγματα. Είναι υπέροχο!
 
iordanou2015   
      
Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία!
Σας ευχαριστούμε και σας περιμένουμε το Σάββατο 8 Φλεβάρη, για να μπούμε όλοι μαζί «Στο μυαλό του Κάφκα».

Μαίρη Ζαρακοβίτη, Κώστας Κούλης
Φωτογραφίες: ΕΜΑΝΟΝ, Χριστίνα Μάτσια
 
iordanou2025          iordanou2017         iordanou2023
 
Joomla Social by OrdaSoft!