= Συνέντευξη μετά Χυτηρίου πτήσεων: Μάρα Δαρμουσλή και Κατερίνα Θεοχάρη
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη μετά Χυτηρίου πτήσεων: Μάρα Δαρμουσλή και Κατερίνα Θεοχάρη

 
   Χυτήριο, λίγη ώρα πριν την Κυριακάτικη παράσταση. Συναντάμε το δημιουργό της, το Δημήτρη Αγορά. Γνωριζόμαστε από την «τρίτη εποχή» της εξαιρετικής αυτής δουλειάς και μιλάμε για το πώς η «Ζωή μετά χαμηλών πτήσεων» πήγε το Χειμώνα και πώς φιλοδοξεί να πάει το Καλοκαίρι. Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Ο ΕΜΑΝΟΝ έχει ήδη ξεκινήσει να απαθανατίζει και μερικά λεπτά μετά εμφανίζονται οι δύο πρωταγωνίστριες. Η Μάρα Δαρμουσλή και η Κατερίνα Θεοχάρη. Οι δυο τους θα μας μιλήσουν για το έργο, τις πρόβες, την περιοδεία, το μέλλον και τον Αρκά φυσικά. Έχω την εντύπωση πως όποιος θα διαβάσει τη συνέντευξη θα αναρωτηθεί… «Μα καλά, συνέχεια γελούσαν»; Περάσαμε καλά και τα κορίτσια το διασκέδασαν. Τελικά όταν παράγεις ήχο, οι άλλοι γύρω σου ανησυχούν, έτσι κυρίες μου; Πολλά ευχαριστώ στην Αλίκη Δανάλη, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
zoi1974 
Πώς έγινε η επικοινωνία; Πώς σας βρήκαν και είπατε τελικά «Ναι θα το κάνω»;
Μάρα Δαρμουσλή: Νομίζω ότι ήμουν σε πιο πλεονεκτική θέση από την Κατερίνα, διότι γνωρίζω το Δημήτρη, όπως και τη σύζυγό του, τη χορογράφο Αντιγόνη λύρα, γνωρίζω το έργο τους. Για ένα χειμώνα μάλιστα συστεγάζονταν τα έργα μας στο θέατρο Vault και συγκεκριμένα αυτό το έργο το έχω δει και με τις δύο διανομές και στους δύο χώρους που έχει φιλοξενηθεί χειμώνες. Και στο θέατρο Σημείο και στο Αποθήκη. Ο Αρκάς άλλωστε είναι ένα πρόσωπο, του οποίου το έργο αγαπώ παρά πολύ, οπότε όταν ο Δημήτρης με πήρε τηλέφωνο και μου είπε για καλοκαιρινή περιοδεία, ήμουν «Πες μου, ποια θα κάνω»; (γέλια)
Κατερίνα Θεοχάρη: Δεν είχαν βρει ακόμα ένα ρόλο… Τελευταία διανομή, τέλος πάντων… Και η Σοφία Βογιατζάκη με πρότεινε στο σκηνοθέτη και τον παραγωγό. Και με δέχτηκαν με μεγάλη χαρά.

Κάθε πόσα δευτερόλεπτα σταματούσατε την πρόβα από τα γέλια;
Κατερίνα: Ααα… (γελάει) γελάσαμε πολύ. Από που αρχίσαμε να διαβάζουμε γελάσαμε παρά πολύ.
Μάρα: Ίσα-ίσα… Επειδή, όταν το διαβάσεις, γελάς «από πριν», εμείς όταν ξεκινήσαμε τις πρόβες… Να φανταστείς, οι περισσότερες παραστάσεις ανεβαίνουν με μια βδομάδα παράταση. Εμείς ανεβήκαμε μια βδομάδα νωρίτερα! Ήταν να ξεκινήσουμε την 1η Ιουλίου. Ξαφνικά βρεθήκαμε στο Χυτήριο νωρίτερα. Οπότε ήταν λίγο σφιγμένο όλο αυτό και όταν έχεις ένα τόσο δυνατό κείμενο, είναι λίγο μεγαλύτερη η πίεση. Αλλά είχαμε φυσικά το χρόνο να γελάμε όσο έπαιζαν οι άλλοι συνάδελφοι (γέλια) στις σκηνές που δεν συμμετείχαμε εμείς.
Κατερίνα: Γι’ αυτό σου είπα και προηγουμένως ότι είχαμε πολύ άγχος στην πρεμιέρα…
 
zoi1975
Το γεγονός ότι ο λόγος του Αρκά είναι τόσο επίκαιρος και μάλιστα τόσο δραματικά επίκαιρος…
Μάρα: Αυτό είναι το βασικό συστατικό και στοιχείο για να μιλήσεις για ένα έργο τέχνης. Οπότε μπορεί να μεταφερθεί από το χαρτί σε οποιοδήποτε μέσο. Στο θέατρο, στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο… Από την άλλη, προκαλεί αυτό το ανάμεικτο συναίσθημα. Λες «Να κλάψω ή να γελάσω»; Ή και τα δύο ταυτόχρονα; (γέλια) Αλλά έτσι είναι η ζωή νομίζω…

Το ότι θα κάνετε την περιοδεία μεσοβδόμαδα και το Σαββατοκύριακο θα καταλύετε πάλι εδώ;
Κατερίνα: Από αύριο θα το βιώσουμε αυτό…

Πώς το βλέπετε να ‘ρχεται;
Κατερίνα: Ευχάριστα… Δεν είναι κάτι το οποίο θα μας κουράσει. Θα είναι σαν να είμαστε εδώ πέντε μέρες παραπάνω. Θα είναι κοντινά. Μόλις τελειώσουμε τα τέσσερα Σαββατοκύριακα, θα αρχίσουμε να φεύγουμε και εκτός. Δεν θα μας φανεί.
Μάρα: Εμένα είναι η πρώτη «κανονική» περιοδεία μου. Έχω κάνει μια φορά με αντικατάσταση, που μπήκα στο τέλος.
Κατερίνα: Η περιοδεία έχει τα καλά της, έχει και τα κακά της… Κάθε μέρα πας και σε ένα διαφορετικό μέρος, γνωρίζεις καινούργιους ανθρώπους… καινούργιες εικόνες… Απ’ την άλλη είναι και η κούραση… Αλλά εμένα μου αρέσει. Τη λατρεύω την περιοδεία! Περνάω ωραία.
 
zoi1976

Βλέπετε μετά τη βόλτα του αυτό εδώ να ξαναγυρίζει για Χειμώνα;
Μάρα: Η αλήθεια είναι ότι έχει κάνει ήδη δύο κύκλους χειμωνιάτικους. Βέβαια, κάποιοι από τους συναδέλφους εδώ, έχουν κάποια πράγματα κλεισμένα για το Χειμώνα, οπότε θα υπάρξουν αλλαγές.
Κατερίνα: Ποτέ δεν ξέρεις όμως…

Πέρα από την παράσταση αυτή εδώ, τι άλλα πράγματα σκοπεύει να κάνει η κάθε μια σας;
Κατερίνα: Έχω κλείσει το Χειμώνα με την Άννα Βαγενά… Η Άννα θα κάνει την παραγωγή. Η Καίτη Κουντούρη θα κάνει τη σκηνοθεσία… «Το θαύμα της Άννι Σάλλιβαν».
Μάρα: Συζητάω, αλλά δεν είναι ανακοινώσιμο ακόμα…

Τρέχετε για την τέχνη σας, κάνετε όνειρα με την τέχνη σας. Ποια είναι η κινητήρια δύναμη;
Κατερίνα: Το πάθος για τη δουλειά…
Μάρα: Διαταραχούλα! Χωρίς αυτό δεν γίνεται… (πολλά γέλια)
Κατερίνα: Φυσικά! Αν κάνεις κάτι που αγαπάς πολύ, τότε δεν σε κουράζει. Αν υπάρχει αγάπη, δεν σε ενοχλεί καθόλου. Ίσα-ίσα σε ξεκουράζει κιόλας.
Μάρα: Χαίρομαι τις παραστάσεις. Η ώρα της παράστασης, όταν τα λες και ο άλλος ανταποκρίνεται… Τότε λες «Επικοινωνούμε»!

Κώστας Κούλης
Φωτογραφίες: ΕΜΑΝΟΝ
 
zoi1977
 
Joomla Social by OrdaSoft!