Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τον Μανώλη Εμμανουήλ

 
   Netflix - αυτή η κατάρα. Χαριτολογώντας το λέω, αφού είμαι συνδρομητής περίπου οκτώ χρόνια τώρα. Λατρεύω τις σειρές και τις ταινίες που προβάλει. Μια από αυτές ήταν και το “Greed”, μια ταινία γυρισμένη στη Μύκονο, με την ιστορία να αναφέρεται σε έναν άνθρωπο που κατάφερε, παζαρεύοντας, να χτίσει μια αυτοκρατορία. Η εμμονή του για την απληστία και την αυτοπροβολή… τον έφαγε! Δεν θα spoilάρω, είναι μια πολύ καλή ταινία που σας συμβουλεύω να τη δείτε. Σε αυτή την ταινία μεγάλη εντύπωση μου έκανε το υποκριτικό ταλέντο του ξενοδόχου aka Μανώλη Εμμανουήλ. Είναι ένας άνθρωπος με υψηλούς στόχους και με μεγάλη αγάπη για αυτό που κάνει. Εδώ και λίγο καιρό τον βλέπουμε στις οθόνες μας στη συναρπαστική σειρά της ΕΡΤ «Ο Όρκος», σε σενάριο Τίνας Καμπίτση και σκηνοθεσία Σπύρου Μιχαλόπουλου. Υποδύεται τον Αντώνη Λινάρδο, υπεύθυνο στο τμήμα Εξαφανίσεων της ΓΑΔΑ, έναν άνθρωπο που ενώ φαίνεται τόσο οικείος, εκπέμπει μυστήριο. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο, θα ευχαριστήσω τη γλυκιά Βάσω Σωτηρίου και τη We Will, που μας έφεραν σε επαφή με τον ίδιο τον Μανώλη. Του ευχόμαστε τα καλύτερα!
 
emmanouil2214

Πώς πήρατε την απόφαση να γίνετε ηθοποιός;
Δεν θα την έλεγα καν απόφαση, ήταν αυτό που από πάντοτε ήθελα, από μικρό παιδί. Ποτέ δεν έλεγα ότι ήθελα να κάνω κάποιο άλλο επάγγελμα εκτός από αυτό του ηθοποιού. Συμμετείχα σε όλες τις σχολικές παραστάσεις, τα καλοκαίρια οργάνωνα θεατρικά στην αυλή μας με τα παιδιά της γειτονιάς και γύριζα ταινίες μικρού μήκους με τη βιντεοκάμερά μου.

Πώς έγινε η προσέγγιση και πήρατε μέρος στην ταινία “Greed”; Πόσο καιρό πήρε η κινηματογράφηση; Ποιες οι αντιδράσεις του κοινού και των κριτικών;
Μέσω της casting director, η οποία είχε δει προηγούμενες δουλειές μου και με κάλεσε για ακρόαση. Τα γυρίσματα κράτησαν δυο περίπου μήνες, στη Μύκονο. Το κοινό και οι κριτικοί συμφωνούν πως διαπραγματεύεται επιτυχώς ένα πολύ σημαντικό και πρωτότυπο θέμα, που σε κάνει να προβληματιστείς, να σκεφτείς αλλά και να γελάσεις.

Πώς νοιώθετε που προβλήθηκε πριν λίγο καιρό από το Netflix;
Παρά πολύ χαρούμενος που επιτέλους θα τη δει περισσότερος κόσμος. Η ταινία ήταν να ανοίξει διεθνώς στις αίθουσες (και στην Ελλάδα φυσικά), αλλά η πανδημία δυστυχώς μας άλλαξε τα σχέδια. Είμαι ιδιαιτέρως ενθουσιασμένος που θα τώρα μπορείτε να τη δείτε και εδώ, μια και έχει γυριστεί στη Μύκονο και ένα από τα βασικά θέματα τα οποία διαπραγματεύεται είναι το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα.
 
emmanouil2217

Αλήθεια, ποια ήταν η αντίδρασή σας όταν είδατε εσείς την ταινία; Υπήρχαν πράγματα που μεταγενέστερα σκεφτήκατε ότι ήθελαν αλλαγή;
Την είδα για πρώτη φορά στην παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Τορόντο, περιστοιχισμένος από το καστ μας και πολλούς άλλους διάσημους καλεσμένους. Απίστευτη συγκίνηση, περηφάνια και αναμνήσεις από τα γυρίσματα. Αναγκαστικά είχαν κοπεί σκηνές που είχαμε γυρίσει και πραγματικά μου “έλειψαν” από την ταινία, αλλά έτσι είναι πάντα...

Είστε αυστηρός κριτής του εαυτού σας;
Πάρα πολύ! Βλέπω και ξαναβλέπω τις σκηνές μου και προσπαθώ να μάθω από τα λάθη μου.

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τους άλλους ηθοποιούς;
Εκπληκτική! Ήταν απίστευτη συγκυρία να δουλεύω με αυτά τα τεράστια ονόματα. Περάσαμε δυο έντονους, υπέροχους μήνες στη Μύκονο, όλοι μέναμε στο ίδιο ξενοδοχείο και μετά τα γυρίσματα τρώγαμε μαζί, πηγαίναμε βόλτες, παίζαμε παιχνίδια… Πολλοί από αυτούς έχουν γίνει πλέον φίλοι.
 
emmanouil2215

Το τελευταίο διάστημα παίζετε στη νέα σειρά της ΕΡΤ «Ο Όρκος». Πώς έγινε η πρόταση; Πόσο δύσκολο ή εύκολο ήταν να «μπείτε» στον ρόλο που υποδύεστε;
Ήρθε απευθείας από την παραγωγή - την casting director (Αντζελίκα Καψαμπέλη) και τον σκηνοθέτη, τον μοναδικό και με εξαιρετική αισθητική Σπύρο Μιχαλόπουλο. Ο δυνατός συνδυασμός αστυνομικού/ιατρικού δράματος, καθώς και τα ονόματα που είχαν ήδη υπογράψει, με έκαναν να πω απευθείας το “ναι”. Για να “μπω στο πετσί “ του “Αντώνη”, που υποδύομαι στη σειρά, διάβασα όσα από τα σενάρια ήταν διαθέσιμα πριν αρχίσουμε και συζήτησα εκτενώς, τόσο με τον Σπύρο όσο και την Τίνα, τη σεναριογράφο μας. Από εκεί και έπειτα πήρα και εγώ κάποιες αποφάσεις και όσο περνάει ο καιρός νιώθω ότι τον “γνωρίζω” όλο και καλύτερα.

Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η διαδικασία για να καταφέρει ένας ηθοποιός να μπει στο πετσί του ρόλου; Πώς προσεγγίζετε κάθε ρόλο;
Εξαρτάται από τον ρόλο και το μέσο. Και κάθε ηθοποιός έχει διαφορετικές διαδικασίες. Εγώ προσπαθώ να συλλέξω πρώτα όσο περισσότερα στοιχεία μπορώ για την προσωπικότητα, το παρελθόν και τα “θέλω” του χαρακτήρα και να συζητήσω με τον σκηνοθέτη και τον συγγραφέα για τη δική τους οπτική για τον ρόλο.

Πώς σας φαίνεται η ελληνική τηλεόραση;
Όλο και καλύτερη! Όσο περισσότερο υπάρχει επένδυση στη μυθοπλασία και μεγαλώνουν και τα budget, τόσο πιο καλές σειρές θα γυρίζονται και ελπίζω πως κάποιες από αυτές θα αποκτήσουν και διεθνή απήχηση.

Θέατρο, κινηματογράφος, τηλεόραση. Ποιο προτιμάτε και γιατί;
Θα σου απαντήσω διπλωματικά αλλά ειλικρινά. Και τα τρία για διαφορετικούς λόγους. Θέατρο, για το υπέροχο συναίσθημα της άμεσης επαφής και την ευκαιρία να “μπεις” στον χαρακτήρα περισσότερο από τα άλλα μέσα. Κινηματογράφος, γιατί η μεγάλη οθόνη είναι μαγική και γιατί οι ρυθμοί είναι πιο αργοί, επομένως έχεις πιο πολύ χρόνο να δουλέψεις τον χαρακτήρα σου. Και τηλεόραση, γιατί η διάρκεια δίνει στο κοινό την ευκαιρία να δεθεί περισσότερο με τον χαρακτήρα και γιατί πλέον πολλές από τις τηλεοπτικές δουλειές είναι ισάξιες ή και ανώτερης αισθητικής από τις κινηματογραφικές.
 
emmanouil2216

Τι σας κάνει να χαμογελάτε και τι σας πικραίνει σε αυτή τη δουλειά;
Να χαμογελάω… Οι υπέροχες συνεργασίες, οι θετικές αντιδράσεις του κοινού. Όταν καταφέρνω με τη δουλειά μου να συγκινήσω, να προβληματίσω ή να διασκεδάσω και όταν νιώθω υπερηφάνεια για κάποια δουλειά. Με πικραίνουν η ασυνέπεια καθώς και η απογοήτευση, όταν έχω υψηλές ελπίδες για κάποια δουλειά και το αποτέλεσμα δεν είναι ισάξιο των προσδοκιών μου.

Κωμωδία ή δράμα; Ποιο προτιμάτε και γιατί;
Στο θέατρο κωμωδία, για την απέραντη χαρά του να συνειδητοποιείς όταν παίζεις ότι δίνεις χαρά στον κόσμο. Στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο δράμα, γιατί οι χαρακτήρες έχουν συνήθως πιο δυνατές/περίπλοκες συναισθηματικά πορείες και επομένως είναι και μεγαλύτερη πρόκληση.

Έχετε πλάνα για το επόμενο διάστημα; Ετοιμάζετε κάτι; Θα σας δούμε στο θέατρο;
Αυτή την περίοδο και μέχρι τον Ιούνη συνεχίζω τα γυρίσματα για τον “Όρκο” και έτσι πηγαινοέρχομαι Αθήνα-Λονδίνο. Στο Λονδίνο κάνω κάποια σπικάζ και ηχογραφώ ένα καινούριο βιντεοπαιχνίδι, αλλά δεν μπορώ να δεσμευτώ σε κάτι άλλο μέχρι να τελειώσουν τα γυρίσματα του «Όρκου». Μετά από αυτό θα δούμε, υπάρχουν κάποιες πιθανότητες τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, αλλά τίποτα βέβαιο ακόμη. Θα ήθελα πάντως όντως πολύ να κάνω θέατρο, που μου έχει λείψει…

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!