= Συνέντευξη με τη θεατρική ομάδα Lorem Ipsum
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τη θεατρική ομάδα Lorem Ipsum

 
   To Bob φεστιβάλ προσφέρει απλόχερα παραστάσεις (και όχι μόνο) και οι θεατρικές ομάδες έχουν ήδη ξεκινήσει να ονειρεύονται. Στηρίζουμε τους νέους ανθρώπους, αφού η τέχνη χωρίς αυτούς θα ήταν μόνο μία λέξη. Η ομάδα Lorem Ipsum ξεχώρισε σε προηγούμενο Scratch Night, τιμήθηκε και επιστρέφει για να παρουσιάσει μία πολύ τρυφερή δουλειά. Το έργο με τον τίτλο «Αλάσκα», η ιστορία που θα συγκινήσει και η τριπλέτα των ηθοποιών που υλοποιεί επί σκηνής, μοιράζεται μαζί μας συναισθήματα, πλάνα και εξαιρετικό χιούμορ. Πολλά ευχαριστώ στη Μαρκέλλα Καζαμία που φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
alaska1955 
Υπάρχει μία σοφίτα… ένα δωμάτιο, με ένα χάρτη μαγικό… μία αναμονή για την κόρη που έρχεται… θέλετε να μας πείτε;
Φανή Παλιούρα: Υπάρχει μία μητέρα, που έχει αναλάβει να φτιάξει τη σοφίτα…. Και έχει καλέσει ένα μάστορα, το Φίλιππο Λούβαρη, να το αναλάβει όλο αυτό, γιατί περιμένει την κόρη της. Και όσο περιμένει, εμφανίζεται και ο πατέρας, ο Αντώνης Αντωνίου. Και σιγά σιγά εξελίσσεται (σ.σ. παραβλέπω ένα τρελό σκηνικό που έγινε με αφορμή τη λέξη εξελίσσεται γιατί δεν θα μας έφταναν εκατό σελίδες και γιατί ακόμα γελάω όταν το θυμάμαι και θα είναι αδύνατο να πληκτρολογήσω) η σχέση τους, η ιστορία αυτής της οικογένειας.
Φίλιππος Λούβαρης: Δεν μπορούμε να πούμε παρά πολλά γιατί…
Αντώνης Αντωνίου: Υπάρχουν και ανατροπές…
Φίλιππος: Υπάρχουν και κάποιες ανατροπές στην ιστορία…
Φανή: Όπως σε όλα τα κείμενα του Γιάννη Κεντρωτά. Είναι λίγο περίεργα. Ξεκινάνε κάπως, στη μέση πάνε κάπου αλλού και καταλήγουν κάπου αλλού…
 
alaska1956 
Όσον αφορά το κείμενο αυτό καθαυτό… πώς το διαλέξατε;
Αντώνης: Το γράφει ο Γιάννης. Όλα ο Γιάννης τα γράφει.

Είναι κολεκτίβα, έτσι;
Φίλιππος: Δεν είναι κολεκτίβα, γιατί ο Γιάννης αποφασίζει… (πολλά γέλια) Είμαστε όλη μέλη της ομάδας. Απλά, ο Γιάννης γράφει και σκηνοθετεί.
Αντώνης: Κι επειδή γράφει καλά, τον πήραμε στην ομάδα. (γέλια) Το σκεπτικό του Γιάννη είναι να βγάζει γέλιο μέσα από άσχημες καταστάσεις.
Φίλιππος: Και αυτό είναι το κοινό στοιχείο στις παραστάσεις του Γιάννη. Τις δικές μας παραστάσεις δηλαδή. Γελάς με πράγματα που «κανονικά» θα έπρεπε να κλαις. Που δεν θα «έπρεπε» να γελάς.
Φανή: Είναι μαύρη κωμωδία…
Αντώνης: Δεν είναι μαύρη κωμωδία. Είναι μαγικός ρεαλισμός.
Φανή: Α, ναι! Έχουμε χαρακτηριστεί ως η μοναδική ομάδα που κάνει μαγικό ρεαλισμό στην Ελλάδα. Εμείς το ψάξαμε τι σημαίνει… Είναι πολύ κοντά σε αυτό που κάνουμε.
 
alaska1957 
Έχετε ξεχωρίσει από το Scratch… σωστά;
Φίλιππος: Από το Scratch πριν δυο χρόνια…
Αντώνης: Με το «Γιοσίρου Γιαμαγκούτσι» τότε. Το οποίο παίχτηκε δύο χρονιές στο θέατρο Vault. H «Αλάσκα» έχει παιχτεί ήδη μία χρονιά στο θέατρο Vault.
 
alaska1958

Θα επιστρέψει;
Φανή: Μάλλον για εκεί το πάμε. Για δεύτερη χρονιά. Ενδιάμεσα παίξαμε και το «Η μπαλάντα ενός ευαίσθητου δήμου»…
Φίλιππος: Ένα παλιό έργο του Γιάννη, το οποίο το ανεβάσαμε και με διαφορετικό καστ και με διαφορετική προσέγγιση. Πριν από αυτά έχει γράψει κι άλλα έργα, που έχουμε παίξει.
Φανή: Αλλά από το «Γιοσίρου Γιαμαγκούτσι» ήμαστε μέρος του Scratch…
Φίλιππος: Ναι, η πρώτη μας επαφή με το Bob ήταν αυτή.
 
alaska1959 
Και σαν επόμενη κίνηση/παράσταση που θέλετε να κάνετε;
Αντώνης: Το επόμενο έργο που θα γράψει ο Γιάννης!
Φανή: Να πάει στη Μήλο, να κάτσει δύο εβδομάδες να ξεκουραστεί, να γράψει το επόμενο κείμενο, να το παίξουμε! (γέλια)
Φίλιππος: Αν κάποιος από αυτούς που διαβάζουν τη συνέντευξη, σκοπεύει να πάει στη Μήλο και δει εκεί το Γιάννη, να μην τον ενοχλήσει! (πολλά γέλια) Γιατί έχει να γράψει.
 
alaska1960 
Όσον αφορά την προσέγγιση του κειμένου… Φεύγουν νερό οι πρόβες, υπάρχουν σημεία που πρέπει να εστιάσετε και να δώσετε μεγαλύτερη βαρύτητα εκεί…
Φίλιππος: Συμβαίνουν όλα αυτά που ανέφερες. Υπάρχουν σημεία που φεύγουν πολύ νωρίς και γρήγορα. Υπάρχουν κάποια άλλα, τα οποία μας δυσκολεύουν και επιμένουμε λίγο παραπάνω. Σίγουρα υπάρχει πλέον ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας. Συνεννοούμαστε πολύ εύκολα και καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο. Μιλώντας για μένα προσωπικά, μέχρι μία εβδομάδα πριν την πρεμιέρα για την «Αλάσκα», είχα τρομερή δυσκολία στο να καταφέρω να βρω αυτό το χαρακτήρα, όπως τον ήθελα και εγώ και ο Γιάννης. Είχα βρει κάτι το οποίο δεν μου άρεσε… Ούτε του Γιάννη του πολυάρεσε… Κάποια στιγμή, με ένα μαγικό τρόπο, ήλθε όλο κι έδεσε.
Αντώνης: Γενικά πάντως τα έργα του Γιάννη είναι δύσκολα για τους ηθοποιούς. Θέλει πολύ ψάξιμο για να κάνουμε αυτό που έχει στο μυαλό του.
Φανή: Είναι πολύ δύσκολο να πρέπει να αντιμετωπίσεις όλα αυτά τα περίεργα που συμβαίνουν στο έργο, για μία-μιάμιση ώρα, σαν να είναι κάτι το φυσιολογικό…
Αντώνης: Αν και τις περισσότερες φορές είναι εξωφρενικά αυτά που γίνονται.
Φανή: Και να πούμε ότι ο Γιάννης με τα παιδιά έχουν μια τάση προς την «καφρίλα» και το ιδιαίτερο χιούμορ και πρώτη φορά με την «Αλάσκα» φέτος, έχει βάλει – και για μας – ένα καινούργιο στοιχείο, την ευαισθησία. Είναι πολύ ευαίσθητο το κείμενο που έχει γράψει. Εγώ σοκαρίστηκα όταν το διάβασα.
Φίλιππος: Έχει και τρυφερότητα. Και παρά πολλά συναισθήματα.

Τι είναι αυτό που κάνει τρεις νέους ανθρώπους να τρέχουν όλη μέρα για την τέχνη τους, να κάνουν πρόβες και αναλύσεις…
Φίλιππος: Να βρούμε τρεις ανθρώπους νέους, να τους ρωτήσουμε! (πολλά γέλια)
Αντώνης: Ψυχοθεραπεία καταρχήν…
 
alaska1961 
Που είναι και η κινητήρια δύναμη;
Αντώνης: Ναι… και το να προτείνεις κάτι καινούργιο. Εγώ πιστεύω ότι ο Γιάννης είναι από τους καλύτερους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς.
Φίλιππος: Πολύ άνθρωποι, που έρχονται στις παραστάσεις μας, δεν πιστεύουν ότι το κείμενο είναι δικό μας, των Lorem Ipsum δηλαδή…
Αντώνης: Θεωρώ ότι ο Γιάννης αδικείται που έχει εμάς για ηθοποιούς… (πολύ γέλιο)

Το όνομα πώς το διαλέξατε;
Φίλιππος: Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στη γραφιστική και πρώτα στην τυπογραφία. Όταν είχες να κάνεις μία σελίδα και δεν είχες ακόμα κείμενο, έπρεπε να γράψεις κάτι για να «κρατήσει» τη θέση. Για όταν θα σελιδοποιήσεις. Αυτό λοιπόν λέγεται Lorem Ipsum. Σημαίνει στην ουσία «Κείμενα ακατάληπτα», κείμενα που δεν βγάζουν νόημα. Εμείς ξέραμε αυτό. Μάθαμε εκ των υστέρων λοιπόν ότι αυτή η φράση έχει τις ρίζες της στο Βάκωνα, λεγόταν μάλιστα Dolorem Ipsum, που σημαίνει «Ανείπωτη θλίψη» ή τέλος πάντων κάτι χαρούμενο! (γέλια) Για να ξαναγυρίσω στο γιατί το κάνουμε αυτό που κάνουμε σαν ομάδα. Για μένα προσωπικά, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δεν θα το κάνω. Ξέρω ότι δεν πρόκειται να βγάλουμε λεφτά και να ζήσουμε από αυτό το πράγμα. Ξέρω τα όρια αυτού που κάνουμε… Συγκινούμαι με αυτά που κάνουμε.

Κώστας Κούλης
Φωτό: Χριστίνα Μάτσια
Joomla Social by OrdaSoft!