= Συνέντευξη με την Κατερίνα Χατζηκυριάκου
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με την Κατερίνα Χατζηκυριάκου

 
   Η Κατερίνα Χατζηκυριάκου είναι μια νέα ηθοποιός και αυτή την περίοδο συμμετέχει στη παράσταση «Το Μάθημα» του Ευγένιου Ιονέσκο στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα», της οποίας είναι και παραγωγός. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε μας μίλησε για το έργο και το ρόλο που υποδύεται. Με αφορμή την παράσταση μας μιλά για την παιδεία που νοσεί, καθώς και το ρόλο που παίζει στην εξέλιξη της κοινωνίας και τις συνέπειες που μπορούν να υπάρξουν λόγω της έλλειψής της.
 
hatzi01
 
Σας βρίσκουμε στην παράσταση «Το Μάθημα» του Ευγένιου Ιονέσκο στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα». Μιλήστε μας για το έργο και το ρόλο που υποδύεστε, αλλά και για τη συνεργασία σας με το σκηνοθέτη και συμπρωταγωνιστή σας Χρήστο Σαπουντζή.
Ο Ιονέσκο, μέσα από “Το Μάθημα”, μας μιλάει για την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ παιδιών και γονέων, μεταξύ μαθητών και δασκάλων, καθηγητών, εκπαιδευτικών. Στο έργο, μέσα από ένα απλό μάθημα αριθμητικής και φιλολογίας που οδηγεί στην καταστροφή, φωτίζεται το αδύνατο της επικοινωνίας, απεικονίζοντας τη μοναξιά του ανθρώπου και τη ματαιότητα γύρω του, μέσα από μία σειρά καταστάσεων που καταλήγουν στη φυλάκιση του ιδίου. Η συνεργασία μου με το Χρήστο είναι ένα “Μάθημα” και για μένα την ίδια, είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός και πάνω απ’ όλα εξαιρετικός άνθρωπος.
 
hatzi02
 
Τη μετάφραση του έργου την έχετε κάνει μαζί με την Τατιάνα Δημητρίου. Μιλήστε μας για την εμπειρία αυτή. Θέλετε να ασχοληθείτε με τις μεταφράσεις θεατρικών έργων;
Ναι, ασχολούμαι ήδη και με μεταφράσεις άλλων έργων. Μεταφράζοντας το έργο επικοινωνείς με το συγγραφέα, “συστήνεσαι” επίσημα μαζί του και καταλαβαίνεις τις πιο βαθιές σκέψεις και ανησυχίες του. Επίσης, έχοντας κάνει τη μετάφραση του έργου, μετά, σαν ηθοποιός, προσεγγίζεις το ρόλο από διαφορετική αφετηρία.
 
Το έργο θίγει τη δυσκαμψία και τη σαθρή πλευρά της παιδείας. Αντικατοπτρίζει την ελληνική πραγματικότητα; Πιστεύετε πως η παιδεία καθορίζει ένα λαό;
Η Παιδεία είναι η διαδικασία ανάπτυξης της προσωπικότητας του ανθρώπου. Δυστυχώς όμως η Παιδεία έχει καταντήσει μία διάδοση πληροφοριών και όχι μία επικοινωνιακή, ουσιαστική εκπαίδευση, που αποβλέπει στην εξέλιξη της προσωπικότητας και του πνεύματος του ανθρώπου.
 
hatzi06
 
Η παιδεία βοηθά στην εξέλιξη της κοινωνίας; Αν δεν υπάρχει παιδεία, τι συνέπειες μπορεί να έχει η έλλειψή της σε μια κοινωνία;
Η Παιδεία είναι η ρίζα, είναι πνευματική εξέλιξη, που κατά τη γέννησή μας, από την οικογένειά μας πρέπει να καλλιεργείται. Όταν η Παιδεία φθίνει, υπάρχει έλλειψη σεβασμού, ρατσισμός, διακρίσεις, ο άνθρωπος χάνει την ουσία και στρέφεται σε βίαιες και κανιβαλιστικές συμπεριφορές.
 
Βλέπουμε στο έργο ότι ο καθηγητής σκοτώνει τη μαθήτριά του. Γιατί πιστεύετε ότι φτάνει σε αυτό το ακραίο σημείο;
Γιατί, δυστυχώς, αν δούμε αυτό τον Καθηγητή στο σήμερα, είναι ένας Καθηγητής που “παιδεύει” αντί να “εκπαιδεύει”, ακόμα ένας άνθρωπος σε μία λάθος θέση. Ο Καθηγητής στο “Μάθημα” του Ιονέσκο, είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγή.
 
hatzi08
 
Μια και μιλάμε για «Το Μάθημα»... Τι σας δίδαξε ο συγκεκριμένος ρόλος; Ήταν εύκολο ή δύσκολο να τον προσεγγίσετε;
Η θεματολογία του έργου και ο συγκεκριμένος ρόλος της Μαθήτριας, ένα “θύμα” του Εκπαιδευτικού μας συστήματος και όχι μόνο, μου γέννησε παραπάνω ανησυχίες για την κοινωνία στην οποία ζούμε και με ευαισθητοποίησε σε μεγάλο βαθμό. Όλοι οι ρόλοι έχουν την ίδια βαρύτητα, είναι άνθρωποι και φέρουν συναισθήματα.
 
Είστε νέα ηθοποιός. Ποιες συνεργασίες ονειρεύεστε για το μέλλον;
Δεν επιθυμώ συνεργασίες με συγκεκριμένους ανθρώπους, επιθυμώ συνεργασίες με ανθρώπους που θα μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε για ένα αποτέλεσμα με ουσία.
 
hatzi09
 
Σας ενδιαφέρει ο κινηματογράφος;
Θαυμάζω την τέχνη του κινηματογράφου και μακάρι να μου δοθεί η ευκαιρία κάποια στιγμή. Έχει τύχει πολλές φορές να σκεφτώ ότι θα ήθελα να παίξω σε αυτή την ταινία.
 
Ποια είναι τα χόμπι σας; Έχετε άλλη ασχολία εκτός από το θέατρο;
Μ’ αρέσει να περνάω χρόνο με τους φίλους μου… Γράφω, πηγαίνω γυμναστήριο και τώρα που ανοίγει ο καιρός θα αρχίσω τις βόλτες με τη μηχανή μου.
 
Τα προσεχή καλλιτεχνικά σας σχέδια;
Τώρα διασκευάζω ένα θεατρικό κείμενο και γράφω παράλληλα ένα δικό μου. Τα σχέδια είναι πολλά και προσπαθώ να τα κάνω όλα πραγματικότητα.

Βασίλης Χάγιος
 
hatzi11
 
 
Joomla Social by OrdaSoft!