Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τον Ιάκωβο Μυλωνά

 
   Κοντά μας και με μεγάλη μας χαρά, έχουμε τον κύριο Ιάκωβο Μυλωνά, ο οποίος έχει βάλει την υπογραφή του στο έργο «Δεσποινίς Τζούλια», που θα ανεβεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ξεκινώντας την πορεία του στις 5 Νοεμβρίου. Ο κύριος Μυλωνάς έχει αναλάβει τη μετάφραση, τη διασκευή και τη σκηνοθεσία, υποδύεται έναν από τους χαρακτήρες και μιλά μαζί μας για το έργο αυτό καθαυτό, για την μέχρι τώρα διαδικασία, για τον τρόπο που δουλεύει στο θέατρο. Το θέατρο, που το αισθάνεται σαν το σπίτι του. Ευχαριστούμε θερμά τον Αντώνη Κοκολάκη και το υπέροχο επιτελείο του, που φρόντισαν να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
tzoulia2214

Έχετε αναλάβει τη σκηνοθεσία, έχετε μεταφράσει το έργο και έχετε επιμεληθεί τη διασκευή του. Σας αρέσει να δουλεύετε συγκεντρωτικά; Να έχετε τον απόλυτο έλεγχο στο έργο;
Όχι, δεν μ’ αρέσει ο απόλυτος έλεγχος. Δεν είμαι απόλυτος σε τίποτα. Μ’ άρεσε πολύ το έργο κι επειδή έχω σπουδάσει στο Θέατρο Τέχνης με υποτροφία, στο Εθνικό θέατρο θεατρική συγγραφή και στο Πανεπιστήμιο τελείωσα με Άριστα το Τμήμα Θεατρικών σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, είχα τις γνώσεις και την εμπειρία να τα κάνω. Τόσο απλά.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να σκηνοθετείτε τον εαυτό σας; Είστε πιο αυστηρός με εσάς απ’ ό,τι με τους έτερους ηθοποιούς του θιάσου;
Δεν είμαι με κανέναν αυστηρός. Δεν είμαι τελειομανής. Διασκεδάζω στην πρόβα και θέλω και οι άλλοι να είναι χαρούμενοι. Το κλίμα είναι φιλικό και χαλαρό. Τα έργα μου δεν είναι τέλεια και ποτέ δε θα είναι. Θα είναι όμως πάντα ανθρώπινα.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο έργο; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να πείτε «Ναι, θα το κάνω»;
Μ’ άρεσε πολύ, απ’ τη Δραματική Σχολή ακόμα. Τώρα, απλά, οι συνθήκες, όπως λέει και στον μικρό πρίγκιπα, είναι ευνοϊκές. Είναι κάτι μαγικό που συμβαίνει όταν νιώθω πως ήρθε η ώρα να κάνω κάποιο έργο. Όλα βρίσκουν τον δρόμο τους από μόνα τους.
 
tzoulia2216

Πόσο καιρό σας πήραν οι πρόβες; Υπήρχε κάποιο σημείο που να ζητούσε ιδιαίτερη προσοχή;
Οι πρόβες μας θα κρατήσουν σχεδόν δύο μήνες. Όχι κάποιο σημείο ιδιαίτερα. Πρώτα ασχολήθηκα με τους ηθοποιούς, με τη διδασκαλία των ρόλων. Μετά άφησα τη χημεία μας να βρει τον δρόμο της πολύ ήρεμα. Μετά ασχολήθηκα με τα φώτα, το σκηνικό, το φροντιστήριο και συγχρόνως με τα μουσικά κομμάτια που θα παρουσιαστούν ζωντανά. Έπρεπε όλα να έχουν μια αρμονία και να ταιριάζουν μεταξύ τους. Φυσικά δεν τα έκανα μόνος μου όλα αυτά, υπάρχει μια ομάδα από πίσω που με υποστηρίζει.

Προτιμάτε να σκηνοθετείτε ή να παίζετε; Θεωρείτε ότι είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος;
Όταν γράφω ένα έργο νιώθω ότι είμαι η μαμά. Όταν σκηνοθετώ νιώθω ότι είμαι ο μπαμπάς. Όταν παίζω νιώθω ότι είμαι το παιδί. Νομίζω πως πάντα το παιδί θέλω να είμαι.

Υπάρχει κάτι άλλο που κάνετε παράλληλα; Είναι ανακοινώσιμο;
Έχω έναν Τεχνοχώρο - θεατρικό εργαστήρι στο Παλαιό Φάληρο, που γίνονται μαθήματα υποκριτικής, χορού και τραγουδιού και παρουσιάζονται παραστάσεις. Ένα θεατρικό έργο που είχα γράψει για ένα κορίτσι ΑΜΕΑ που άλλαξε τον κόσμο, έγινε ταινία και βγαίνει τώρα στους κινηματογράφους. Κάνω και το Μεταπτυχιακό μου πάνω στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων.
 
tzoulia2215

Ο Έλληνας πηγαίνει στο θέατρο; Στηρίζει τον πολιτισμό;
Το θέατρο γεννήθηκε εδώ. Το έχουμε μέσα στο αίμα μας. Υπάρχουν πολλοί θεατρόφιλοι και το κοινό γίνεται όλο και περισσότερο όσο περνάει ο καιρός.

Τι είναι αυτό που σας κάνει να δουλεύετε με τόσο ενθουσιασμό κα πάθος για την τέχνη σας; Ποια η κινητήρια δύναμη;
Δεν ξέρω γιατί νιώθω τόσο όμορφα όταν μπαίνω σ’ ένα θέατρο για να δουλέψω. Είναι σαν να μπαίνω στο σπίτι μου. Νιώθω ότι όλα εκεί μέσα είναι συνδεδεμένα με την ψυχή μου. Είναι ένας έρωτας που, όποιες δυσκολίες και να συνάντησε, συνέχισε ακόμα πιο δυνατός.

Κώστας Κούλης
 
tzoulia2217
 
Joomla Social by OrdaSoft!