= Συνέντευξη με τον Γιώργο Κατσιφή
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τον Γιώργο Κατσιφή

 
   Η παράσταση που παρακολουθήσαμε στο θέατρο 104 έκλεψε τις εντυπώσεις. Ένα νέο παιδί ζητά να μας μιλήσει μέσα από το έργο του «Νόμοι της Έλξης» για την καθημερινότητα των νέων σήμερα. Ακούμε βουβά, κουνάμε το κεφάλι και πολλές φορές γινόμαστε ένα με τα τέσσερα παιδιά που παίρνουν μέρος στην παράσταση. Η παρακμή δεν έχει να κάνει μόνο με τη νεολαία. Βρίσκεται γύρω μας. Είμαστε όλοι αντιμέτωποι με τους νόμους της έλξης. Ευχαριστούμε πολύ τη Γιώτα Δημητριάδη που μας έφερε σε επαφή με τον εξαιρετικό Γιώργο Κατσιφή, τον συγγραφέα αλλά και σκηνοθέτη της υπέροχης αυτής παράστασης.
 
katsifis2216

Οι «Νόμοι της Έλξης» έχουν ήδη ξεκινήσει στο θέατρο 104. Φαίνεται ότι αντλείς θέματα του σήμερα και χρησιμοποιείς το χιούμορ για να καταγράψεις τη βαλτωμένη κοινωνία. Πόσο δύσκολο είναι για τη γενιά σου το φλερτ;
Είναι σχεδόν ανύπαρκτο και οι ισορροπίες μεταξύ φλερτ και "γύπινγκ" είναι πολύ λεπτές, αλλά μην κρυβόμαστε… πλέον κυριαρχούν το date app και τα social.

Γιατί πιστεύεις έχει χαθεί η μπάλα; Τι μπορεί να προσφέρει το διαδίκτυο όταν πραγματικά δεν υπάρχει επαφή;
Είναι μεγάλη κουβέντα. Θα μπορούσα να σου μιλάω για ώρες. Θεωρώ ότι ζούμε σε μια μεταβατική εποχή, που οι αλλαγές είναι περισσότερες από αυτές που μπορούμε να αντιληφθούμε και όλο αυτό δημιουργεί μια σύγχυση γενικότερα στην κοινωνία. Μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι ανθρώπινες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Ουφ! Τα είπα περιεκτικά. (γέλια)

Πόσο μόνη νοιώθει η νεολαία σήμερα; Γιατί συνεχίζει να ζει μέσα από τα social;
Μοναξιά νιώθεις σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που δεν σου ταιριάζει. Όταν είσαι στο σχολείο, ο κοινωνικός σου κύκλος είναι περιορισμένος και κατά πάσα πιθανότητα δεν ταιριάζεις καθόλου σε αυτόν. Μεγαλώνοντας, κάνεις τις επιλογές και βρίσκεις τα πατήματά σου. Δεν Θεωρώ ότι είναι κάτι της εποχής μας. Είναι ένα στάδιο της εφηβείας. Γιατί έχουν μια γοητεία τα social και μας δίνουν κάποιες παροχές που κάποια χρόνια πριν δεν θα μπορούσαμε να τις φανταστούμε! Δεν είναι "κακά" τα social. Ισορροπία χρειάζεται.

Μίλησε μας για την παράσταση. Πώς στήθηκε; Πόσο καιρό πήραν οι πρόβες και αν μετά από τις δύο παραστάσεις που έχουν γίνει ήδη βρήκες κάποια σημεία που σκέφτεσαι να αλλάξεις.
Ξεκινήσαμε με αναγνώσεις και δραματουργική επεξεργασία και προχωρήσαμε σε αυτοσχεδιασμούς. Η κινησιολόγος μας έκανε εξαιρετική δουλειά και καθ' όλη τη διάρκεια του στησίματος προέκυπταν καινούρια πράγματα. Οι ηθοποιοί είχαν λυθεί κι άρχιζαν σιγά σιγά να γίνονται οι χαρακτήρες. Είχαν τρομερό ένστικτο και ρουφούσαν σαν σφουγγάρια την κάθε οδηγία μου. Όλο αυτό κράτησε περίπου τρεις μήνες. Όχι, δεν αλλάζουμε τίποτα. Βελτιώνουμε πολύ μικρές λεπτομέρειες για να είμαστε τέλειοι.
 
katsifis2214

Η μουσική και τα τραγούδια της παράστασης είναι πολύ στοχευμένα. Ποιος είχε την ιδέα;
Εγώ. (γέλια)

Τι σε θυμώνει στο θέατρο; Τι αγαπάς;
Με θυμώνει να μην μου τραβάνε το ενδιαφέρον. Αν βαριέμαι, νιώθω ότι δεν με σέβονται. Αγαπώ τις παραστάσεις που θα με κάνουν να φύγω και να βλέπω τα πράγματα κάπως αλλιώς.

Δράμα ή κωμωδία; Τι προτιμάς και γιατί;
Δεν πάω ακριβώς με το είδος. Πάω με την ιστορία. Συνήθως όταν τελειώνει το έργο, καταλαβαίνω και τι είναι.

Θα έγραφες ποτέ μιούζικαλ;
Μακάρι να μπορούσα! Θα έγραφα ένα hip-hop musical.

Συγγραφέας και σκηνοθέτης. Αν σου ζητούσα να διαλέξεις ένα από τα δύο, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;
Το να γράφω είναι η βασική μου ανάγκη. Τα άλλα είναι μετά.
 
katsifis2215

Πώς βλέπεις τον εαυτό σου την επόμενη δεκαετία; Ποιο κλασσικό έργο θα ήθελες να σκηνοθετήσεις στο μέλλον;
Καλλιτεχνικά δεν έχω ιδέα! Θέλω να πειραματίζομαι συνεχώς, οπότε πιστεύω θα κάνω κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που κάνω τώρα. Σίγουρα θα ήθελα να έχω κάνει και κινηματογράφο. Τη Μήδεια του Ευριπίδη.

Πώς πιστεύεις ότι θα πορευτεί ο χώρος του θεάτρου την επόμενη δεκαετία;
Ελπίζω πολύ διαφορετικά από τώρα.

Πόσο σε έχει επηρεάσει όλη αυτή η κατάσταση με τον covid-19;
Είχα ξεχάσει πώς είναι να δουλεύεις. Ξεκινήσαμε τις πρόβες και έλεγα «Κοίτα να δεις, τώρα κάνουμε πρόβες»! Προσωπικά βέβαια μου έκανε καλό, γιατί λόγω συνεχόμενης δουλειάς, είχα αφήσει πίσω πράγματα από την προσωπική μου ζωή, οπότε μπορώ να πω ότι όλο αυτό με ωρίμασε και με άλλαξε θετικά. Και όσο να 'ναι, αυτό επηρέασε θετικά και τη δουλειά μου.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!