Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με το Γιώργο Δουργούτη

 
   Σκηνοθέτης και ηθοποιός, πολυπράγμων και πολυτάλαντος. Έχει εργαστεί στο θέατρο, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο. Διοργανώνει εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για παιδιά. Φέτος βρίσκουμε το Γιώργο Δουργούτη στη σκηνοθετική καρέκλα της παιδικής παράστασης “Το ταξίδι της κόκκινης ομπρέλας” της Ελπίδας Μηναδάκη, να μεταφέρει τους χάρτινους ήρωες του ομώνυμου βιβλίου της επί σκηνής, σε ένα διαδραστικό ταξίδι στη μυθολογία και την τέχνη. Ευχαριστούμε θερμά την Ελευθερία Καμπούρογλου, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
dourgoutis144
 
Ποια ήταν τα κριτήρια για την επιλογή του θεατρικού “Το ταξίδι της κόκκινης ομπρέλας” στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον;
Είναι ένα κείμενο που έχει μια σημαντική διαφοροποίηση από πολλά άλλα παιδικά θεατρικά έργα. Είναι παιδικά καλλιτεχνικό. Δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να δουν από κοντά ένα αριστουργηματικό ζωγραφικό έργο και ταυτόχρονα με απλό, λιτό και κατανοητό τρόπο τα αφήνει, μέσω της παράστασης, να “τρυπώσουν” μέσα σε αυτό. Δηλαδή τους εξηγεί με απλά λόγια κάτι πολυσύνθετο. Αυτό το βρίσκω μοναδικό.
 
Το θέατρο αντιγράφει τη ζωή ή το αντίθετο;
Το θέατρο είναι ένας μεγεθυντικός φακός. Και η σχέση του με τη ζωή είναι αλληλένδετη.
 
Υπάρχουν νεοέλληνες θεατρικοί συγγραφείς που μπορούν να συγκριθούν με τα “βαριά” ονόματα του ξένου θεατρικού ρεπερτορίου;
Φυσικά. Υπήρχαν και υπάρχουν. Το ποιο από τα έργα τους θα μείνει και θα γίνει διαχρονικό θα φανεί στην πορεία.
 
Ποιοι δημιουργοί σας έχουν επηρεάσει στη μέχρι τώρα πορεία σας;
Πολλοί. Άλλωστε πιστεύω ότι καθημερινά επηρεαζόμαστε τόσο από δημιουργούς, όσο και από ανθρώπους γύρω μας, έναν περαστικό για παράδειγμα. Για μένα κάθε καλλιτέχνης είναι ένας μοναδικός κόσμος και μια νέα πρόκληση. Και «Το ταξίδι της κόκκινης ομπρέλας» είναι ακριβώς αυτό.
 
dourgoutis145
 
Η συνταγή μιας επιτυχημένης θεατρικής παράστασης ποια είναι;
Πίστη, ομαδικότητα, προσήλωση και αγάπη σε αυτό που κάνεις και φυσικά σκληρή δουλειά.
 
Παρατηρούμε μια απομάκρυνση του θεατρικού “γίγνεσθαι” από τα κλασικά θέατρα του κέντρου. Άποψη ή οικονομικοί λόγοι;
Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει απομάκρυνση. Το οικονομικό και η άποψη είναι δύο λέξεις που σηκώνουν μεγάλη συζήτηση. Το καλό είναι ότι υπάρχουν όμορφοι χώροι και στο κέντρο και εκτός κέντρου, όπως είναι το “Εργοτάξιον”, ο χώρος που μας φιλοξενεί. Χώροι με δυνατότητες και το σημαντικότερο με ζεστούς ανθρώπους.
 
Επόμενα σχέδιά σας;
Υπάρχουν σχέδια, αλλά ίσως δεν είναι ακόμα η κατάλληλη στιγμή να αναφερθώ σε αυτά. Προτιμώ να μείνω για λίγο ακόμα στο “Ταξίδι της κόκκινης ομπρέλας” και να χαρώ τις στιγμές του ταξιδιού μαζί της.

Κώστας Κούλης
Joomla Social by OrdaSoft!