= Συνέντευξη με την Ελπίδα Αμίτση
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με την Ελπίδα Αμίτση

 
   Οι περιπλανώμενοι αυτού του κόσμου. Εκείνοι που έχουν μεν πατρίδα, αλλά δεν τη χαίρονται ποτέ. Το έχει αποφασίσει ένα κατάφορα άδικο σύστημα για λογαριασμό τους και τους έχει μετατρέψει σε πραγματικούς κολασμένους. Η παράσταση «Ταξίδι στην έρημο… προς Βορ(ρ)ά» (απίστευτο λογοπαίγνιο) πραγματεύεται το θέμα με αριστουργηματικό τρόπο. Ήλθαμε σε επικοινωνία με τη σκηνοθέτη και πρωταγωνίστρια στο εν λόγω έργο, Ελπίδα Αμίτση, η οποία μας μίλησε για το μοτίβο, την ενασχόληση, την ελπίδα… Θερμές ευχαριστίες στον Αντώνη Κοκολάκη και την εκπληκτική ομάδα του, που φρόντισε να λάβει χώρα αυτή εδώ η συνέντευξη.
 
amitsi1901
Καταπιάνεστε με ένα πολύ επίκαιρο – και δυστυχώς μάλλον διαχρονικό – θέμα. Αυτό που αφορά τη μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων του τρίτου κόσμου προς τη Δύση. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε;
Καταρχάς το προσφυγικό θέμα αποτέλεσε την αφορμή για τη γραφή του έργου. Αυτό που ενδιέφερε το συγγραφέα κι εμένα ήταν να διερευνήσουμε τα αίτια της δημιουργίας των προσφυγικών ροών απ’ τις χώρες του Τρίτου κόσμου. Καθώς επίσης να μελετήσουμε τις αντιδράσεις των ανθρώπων της Δύσης, όταν βρεθούν στις εμπόλεμες ζώνες αυτών των χωρών. Την επίδραση στον ψυχισμό τους και την αλλαγή οπτικής που επιφέρει.

Στο αυτό έργο σκηνοθετείτε και πρωταγωνιστείτε. Η διττή ενασχόληση απαίτησε παρόμοια μελέτη και ίσως και παραπάνω;
Η μελέτη του έργου δημιουργεί σκέψεις για να βεβαιωθούν και μέσα από τη σύλληψη ο λόγος προσδιορίζει τη δράση και την εκτέλεση.

Στο σημείωμά σας στο δελτίο Τύπου αναγράφετε πως υπάρχει πάντα ελπίδα. Υπάρχει τελικά; Τι αποκομίζετε από όλα αυτά που διαβάζετε και μαθαίνετε για το θέμα;
Ελπίδα υπάρχει μόνο όταν αλλάξουν οι συνειδήσεις κι η αλληλεγγύη αντικαταστήσει την εχθρότητα απέναντι στους περιπλανώμενους αυτής της γης. Όταν οι ανθρώπινες κοινωνίες με αγάπη και σοφία αναγεννηθούν.

Κατά τη διάρκεια των προβών υπήρξε κάποιο σημείο στο κείμενο που να εστιάστε ιδιαίτερα;
Κατά τη διάρκεια των προβών εστιάστηκα με κάθε λέξη και έννοια του κειμένου.

Η κάθαρση έρχεται ποτέ; Ή πρόκειται στην ουσία για ένα μεγάλο προβληματισμό;
Για να επέλθει η κάθαρση θα πρέπει οι χώρες της ευμάρειας και οι μεγάλες δυνάμεις ν’ αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πράξουν αναλόγως, βοηθώντας τις φτωχές χώρες να σταθούν στα πόδια τους. Όταν η δικαιοσύνη εγκατασταθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Όταν η παιδεία, η τέχνη και η μουσική καθοδηγούν τις κοινωνίες. Όταν η ευτυχία εγκατασταθεί στους κόλπους της ανθρωπότητας.
 
amitsi1902

Μέχρι πότε θα είστε στο θέατρο ΕΝ-Α με αυτή την παράσταση;
Θεού θέλοντος για ολόκληρη τη σεζόν.

Πέρα από το συγκεκριμένο έργο, ποια είναι τα πλάνα σας για αυτή την περίοδο και το κοντινό μέλλον;
Κάθε τι που μορφοποιείται δημιουργεί την ανάγκη για μια καινούργια αρχή. Έπεται συνέχεια…

Τι είναι αυτό που λειτουργεί σαν κινητήρια δύναμη, όσον αφορά την τέχνη σας; Αυτό που σας κάνει να θέλετε να δημιουργείτε κάθε μέρα;
Η ελπίδα.

Κώστας Κούλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!