Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με το Δημήτρη Πιατά

 
piatas1990
 
Την ημέρα της ονομαστικής του γιορτής έπρεπε να μας υποστεί. Νομίζω ότι πήραμε το μεγαλύτερο ποσοστό από τα γλυκά που είχε φέρει για να κεράσει τους συντελεστές της παράστασης και είμαστε σίγουροι πως το καταχάρηκε. Γλυκύτατος, μονίμως χαμογελαστός και εντελώς ερωτευμένος με την τέχνη του, ο Δημήτρης Πιατάς μίλησε μαζί μας για το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», για τον Πάτο, που υποδύεται με τόση αγάπη και τόση δύναμη στην παράσταση αυτή, για το ίδιο το θέατρο και την ψυχολυτρωτική του ουσία. Δεν θα ξεχάσουμε το πρόσωπό του στο τέλος της συνέντευξης. «Τα καταφέραμε; Προλάβαμε»; Ένας υπέροχος καλλιτέχνης, που δεν θα χορταίνουμε να βλέπουμε πάνω στη σκηνή και απέναντί μας στις συνεντεύξεις. Πολλά ευχαριστώ στην Όλγα Παυλάτου που φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
piatas1986 
Είναι ένας ρόλος πολύ ιδιαίτερος, έτσι; Είναι στην ουσία κάτι πολύ περισσότερο από «ρόλος»…
Ο ήρωας είναι εμβληματικός, είναι το απόλυτο κωμικό πρόσωπο… Είναι εκεί που ο ποιητής Σαίξπηρ καταγράφει τον αντίστοιχο κωμικό της Ελισαβετιανής εποχής. Έχουν περάσει παρά πολλά χρόνια και υποψιαζόμαστε πώς κάποια πράγματα θα έπρεπε να παίζονταν τότε. Ο Σαίξπηρ, ενώ γράφει ένα συγκλονιστικό έργο - το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» είναι τρία έργα μαζί, η ιστορία δύο ερωτευμένων παιδιών, η ιστορία με τα ξωτικά που είναι του μεταφυσικού κόσμου - παράλληλα καταγράφει το γίγνεσθαι μιας λαϊκής πιάτσας θεατρίνων, οι οποίοι φέρουν την καθημερινότητα αλλά και τη χυδαιότητά τους. Αυτές τις τρεις ιστορίες τις ενώνει και τις κάνει ποίηση. Υποκρίνομαι μαζί με τους άλλους συναδέλφους πρόσωπα που διασώθηκαν μέσα από το λόγο του Σαίξπηρ, που έπαιζαν σε πλατείες, όπου η επιτυχία τους ήταν επίκαιρη, μόνο μιας βραδιάς. Κάνω λοιπόν έναν κωμικό εκείνης της εποχής που τρέχει για το μεροκάματο και παράλληλα συναντιέται με τα ξωτικά. Αν μετέφερα κάτι, είναι η λαϊκότροπη ιστορία της κωμωδίας μαζί με τη μεταφυσική πρόθεση του ποιητή. Άλλωστε η σκηνή του Πάτο με την Τιτάνια είναι το μπέρδεμα του ονείρου με τη πραγματικότητα. Έχουν «χυθεί» ποτάμια μελάνης για να μπορέσει να αναλυθεί αυτό το μπέρδεμα της πραγματικότητας και του ονείρου από ανθρώπους όπως ο Φρόιντ. Όλα αυτά έπρεπε να αποδοθούν στη σκηνή ποιητικά… χαίρομαι αν το πέτυχα.
 
piatas1987
Όταν έγινε η επαφή και σας προτάθηκε αυτός ο ρόλος, πού εστιάσατε;
Υπήρχε μεγάλη επιθυμία να συνεργαστώ με τον Αιμίλιο και την Αθηνά. Είναι συμπτωματική η παρουσία μου σε αυτή την παράσταση. Με τα παιδιά πρόκειται να έχουμε συνέχεια στη συνεργασία μας, με τις «Τρεις Αδερφές» του Τσέχωφ, μια φιλόδοξη παράσταση, η οποία μου έχει προταθεί εδώ και δύο χρόνια και είχα συμφωνήσει αμέσως. Για το ρόλο του Πάτο είπα αμέσως ναι, γιατί συγκυριακά είχα παίξει ξανά το ρόλο στο Μέγαρο Μουσικής σε μια παράσταση με την όπερα της Ζυρίχης. Μια πολύ μεγάλη παραγωγή, όπου ο μέγας χορογράφος απαιτούσε να υπάρχουν και κάποια θεατροποιημένα κομμάτια στις χώρες που έπαιζαν. Έτσι βρέθηκα σε αυτή την υπέροχη παράσταση, που ήταν franchise, στημένη δηλαδή και μου έλαχε να υποδυθώ τον Πάτο και να χορέψω με τη σολίστα Κορεάτισσα χορεύτρια που είχε το ρόλο της Τιτάνιας. Βρέθηκα λοιπόν στον ονειρικό κόσμο του Σαίξπηρ μέσα από άλλους δρόμους.
 
piatas1988

Πως νοιώσατε που ξανακάνατε τον Πάτο μετά από όλο αυτό;
Είπα «Θεέ μου, ναι, να το κάνουμε και ελληνικά»! (γέλια) Το καλοκαίρι περιοδεύσαμε με τον Προμηθέα Δεσμώτη με την Κάθριν Χάντερ πρωταγωνίστρια, στο ρόλο του Προμηθέα. Η ίδια είχε παίξει παλιότερα το ρόλο του Πουκ. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. Μπορεί να δηλώνω κωμικός ηθοποιός αλλά δεν θέλω να πλήττω. Μου αρέσει να βρίσκω διάφορες σχολές υποκριτικής για να ανανεώνομαι. Αυτό βέβαια θεωρείται κακό σε επίπεδο αναγνωσιμότητας και εμπορικότητας, αλλά για μένα είναι πάντα μια ανανέωση.

Υπάρχει κάποιος ρόλος που έχετε υποδυθεί που τον θυμάστε με μεγαλύτερη αγάπη;
Υπάρχει ένας ρόλος που με σημάδεψε. Η Νόνα (σ.υ.υ.: La Nonna)… Έπαιξα μια γιαγιά, ένα έργο του Ρομπέρτο Κόσα, μια παράσταση που παιζόταν για πέντε χρόνια. Μαύρη κωμωδία Αργεντίνικη. Αν σκεφτείτε ότι «γράφω» σαράντα πέντε χρόνια στο σανίδι, τα πέντε έχω παίξει αυτό το ρόλο. Μετά ακολουθεί ο ρόλος του Σάντσο Πάντσα, που έχω παίξει σε διάφορες μορφές άλλα έξι χρόνια. Αν σκεφτείτε ότι είμαι τόσα χρόνια στο χώρο, έχω παίξει περίπου είκοσι χρόνια ίδιους ρόλους.

Μαίρη Ζαρακοβίτη, Κώστας Κούλης, ΕΜΑΝΟΝ, Χριστίνα Μάτσια
 
piatas1990
 
piatas1985bw
 
Joomla Social by OrdaSoft!