Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με το διακεκριμένο μουσικό Άρη Γραικούση

 
   Ο έρωτας που βουνά κινεί και θάλασσες ξεραίνει… Ο έρωτας που δεν μπορεί να νικηθεί στη μάχη. Η Ανδρομάχη Δαυλού και ο Άρης Γραικούσης ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας δίνουν μία ξεχωριστή μουσική παράσταση. «Η σπείρα του έρωτα» είναι γεμάτη τραγούδια και κείμενα, είναι γεμάτη μελωδίες και μουσικές και υμνεί εκείνον που δεν αστοχεί ποτέ όταν σημαδεύει. Μιλήσαμε με το μεγάλο μουσικό και μάθαμε για τα του έργου, για την περιοδεία, για τη δύναμη της ιδέας. Πολλά ευχαριστώ στον Αντώνη Κοκολάκη και την υπέροχη ομάδα του, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η παράσταση.
 
graikousis2067
Πώς ξεκίνησε όλο αυτό; Τίνος ήταν ιδέα να αποδοθούν με αυτό τον τρόπο τα θεατρικά κείμενα, τα ποιήματα και τα τραγούδια;
Η μουσική και ο λόγος πάντα συνδυάζονταν με εκπληκτικά αποτελέσματα. Επιλέξαμε ένα καινούριο πάντρεμα κειμένων, μονολόγων και κλασικών συνθέσεων, που τα συνδέει ο έρωτας.

Το βασικό θέμα λοιπόν είναι ο έρωτας. Μπορεί να είναι ονειρώδης, μπορεί να είναι και απόλυτα ψυχοφθόρος. Πού εστιάσατε και πώς προσεγγίσατε;
Η ιδέα του έρωτα αγκαλιάζει τις δυσκολίες, την ανάταση, το όνειρο την ευχαρίστηση και αν ακόμα είναι ψυχοφθόρος είναι απόλυτα απολαυστικός.

Τι είχατε κατά νου όταν κάνατε τις μουσικές επιλογές; Τι ήταν αυτό που σας ιντριγκάρησε περισσότερο στο να διαλέξετε τα συγκεκριμένα μουσικά θέματα για την παράσταση;
Η παράσταση είναι ένας διάλογος λόγου και μουσικής, κειμένων και συνθέσεων. Η ιδέα μας με την Ανδρομάχη Δαυλού, ήταν να συνδυαστεί ο έρωτας μέσα σε μία ροή, όπου, κείμενα, μονολόγοι, κλασικά κομμάτια, ποιήματα, τραγούδια και ιστορικές στιγμές, ενοποιούνται και δημιουργούν την παράστασή μας. Οι επιλογές πάντως, όσον αφορά τη μουσική, έγιναν με κριτήριο τα κείμενα που επιλέχτηκαν, ώστε να ταιριάζουν απόλυτα.

Έχουν ήδη ανακοινωθεί οι παραστάσεις του Ιουλίου. Σκέφτεστε να κάνετε και τον Αύγουστο; Για τη νέα σεζόν υπάρχουν πλάνα;
Υπάρχουν ημερομηνίες το Σεπτέμβριο, που θα ανακοινωθούν σύντομα. Για τον Αύγουστο ακόμα δεν ξέρουμε. Με την τωρινή κατάσταση, όλα δυστυχώς γίνονται αργά. Χρειάζεται υπομονή. Τη νέα σεζόν θα θέλαμε να παρουσιάσουμε την παράσταση σε κεντρικό θέατρο, καλώς εχόντων των πραγμάτων.
 
graikousis2068
Η πανδημία ήταν κατ’ ουσίαν ένα ηχηρότατο χαστούκι για τον πολιτισμό; Πιστεύετε ότι θα επανέλθουμε στα συνήθη; Έτσι όπως ήμασταν;
Η πανδημία είναι ένα χαστούκι για όλους. Βέβαια, εκείνο που έχει σημασία, πέραν της τέχνης και του πολιτισμού ακόμα, είναι η ανθρώπινη ζωή. Υπάρχει πάντα αβεβαιότητα για αυτά που θα συμβούν. Όλοι οι συνάνθρωποι περνούν μία δύσκολη περίοδο. Ο πολιτισμός περνάει μεγάλη κρίση. Η τέχνη όμως και οι άνθρωποι που είναι ταγμένοι να την υπηρετούν πρέπει να προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό, για να απαλύνουν τις συνέπειες της πανδημίας. Ο στόχος είναι η διάδοχη κατάσταση να είναι καλύτερη από το παρελθόν και να έχουμε διδαχθεί από τη δυσκολία, ώστε η τέχνη να προχωρήσει σε καινούριους ορίζοντες.

Παράλληλα με την παράσταση, ασχολείστε με κάτι άλλο; Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο;
Η παράσταση «Η σπείρα του έρωτα», μαζί με την ηθοποιό και εξαιρετική συνεργάτη Ανδρομάχη Δαυλού, που σκηνοθέτησε, έγραψε τα συνδετικά κείμενα και ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο, είναι η καινούρια δουλειά που παρουσιάζουμε φέτος το καλοκαίρι. Τα προσωπικά μου ρεσιτάλ έχουν πάρει αναβολή λόγω της πανδημίας. Θα έχω όμως την χαρά στις 8 Αυγούστου να είμαι στη Λέσβο, όπου μαζί με την υψίφωνο φίλη μου Μαρία Γαλάνη, παρουσιάζουμε ένα αφιέρωμα στην ελληνική οπερέτα, μαζί με βαλς για σόλο πιάνο.

Σαν μουσικό, τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο στην τέχνη σας; Τι είναι αυτό που σας κάνει να την αγαπάτε ακόμα περισσότερο;
Το πιο σπουδαίο, όταν ζεις μέσα στην τέχνη, όταν παίζεις ένα μουσικό όργανο, είναι ότι δεν σταματάς ποτέ να εξελίσσεσαι και να ωριμάζεις. Η συνεχής μελέτη, η προσοχή στην απόδοση των έργων, η ποιότητα ήχου και η ερμηνεία που θέλουμε να παράγουμε, βγαίνει από σκληρή δουλειά αλλά κυρίως από την αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε.
 
graikousis2065
Ανοιχτοί χώροι ή κλειστά μαγαζιά; Πού αισθάνεστε καλύτερα;
Αισθάνομαι καλά όπου μπορώ να επικοινωνήσω με τον κόσμο μέσα από τη γλώσσα της μουσικής και των συναισθημάτων. Υπάρχει διαφορετική ατμόσφαιρα σε κάθε χώρο και έχουν μία μαγεία οι ανοιχτοί χώροι. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει παντού πολιτισμός. Σε ανοιχτούς χώρους, σε αίθουσες, σε μικρά σαλόνια, σε μαγαζιά, σε σπίτια. Παντού… Πολιτισμός!

Συναυλίες ή ηχογραφήσεις; Σας αγγίζουν συναισθηματικά το ίδιο;
Μόνο με τη ζωντανή εμφάνιση μπορεί ο καλλιτέχνης να επικοινωνήσει απόλυτα με το κοινό του, αλλά και το κοινό να νοιώσει όλες τις δονήσεις του ήχου, τα χρώματα, τις εντάσεις της μουσικής. Η ερμηνεία είναι εκείνη τη στιγμή… Μοναδική! Συναυλίες, χωρίς να το σκεφτώ καθόλου. Βέβαια, οι ηχογραφήσεις μεταφέρουν το έργο μας στο πλατύ κοινό και στο χρόνο.

Η μουσική είναι τελικά η καλύτερη μορφή ψυχαγωγίας;
Η μουσική δεν έχει γλώσσα ή εθνικότητα και είναι κατανοητή από τις αισθήσεις του ανθρώπου χωρίς εξηγήσεις. Για τον κάθε άνθρωπο είναι διαφορετική η αγάπη για το είδος της τέχνης που προτιμάει. Η μουσική ίσως είναι η πρώτη μορφή, όχι μόνο ψυχαγωγίας, αλλά και ηρεμίας, κάθαρσης, έξαρσης. Η μουσική μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, όπως και η κάθε μορφή τέχνης φυσικά.

Κώστας Κούλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!