= Συνέντευξη με τον Αντρέα Μαντά
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με τον Αντρέα Μαντά

 
To «Ρολόι Από Άμμο» παρουσιάζεται στο θέατρο Μπάγκειον κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Είναι μια παράσταση εμπνευσμένη (και βασισμένη σε αυτό) από το έργο του πεζογράφου, δοκιμιογράφου, ποιητή και μεταφραστή, Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Ο Αντρέας Μαντάς σκηνοθετεί για πρώτη φορά, προσπαθώντας να αποδώσει τα βασικά νοήματα και θέματα που απασχολούσαν τον Αργεντίνο συγγραφέα. Η παράσταση είναι μοναδική και σε παρασέρνει εύκολα στα μονοπάτια του συγγραφέα. Ευχαριστούμε πολύ την υπέροχη Τίνα Παπά για την πολύτιμη βοήθειά της στην πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης.
 
mandas1901
Ποιος πιστεύεις πως είναι ο κόσμος του Μπόρχες; Τι σε ώθησε για να κάνεις την παράσταση "Ρολόι από άμμο";
Ο κόσμος του Μπόρχες είναι ένα βότανο λήθης. Λαβύρινθοι, λογοπαίγνια, εμβλήματα, πλάσματα πολλά κατοικούν σε αυτόν. Αυτοκράτορες, ερημίτες, σοφοί, ιδέες, θεωρίες, θρησκείες, αλληγορίες, παραβολές, σύμβολα απαρτίζουν στο σύνολό τους την terra incognita της ανθρώπινης περιπέτειας. Όλα αυτά που προσφέρει ο «παραισθησιογόνος» (έτσι όπως μ' αρέσει να τον αποκαλώ) Αργεντινός, με ώθησαν στο ν' ασχοληθώ με το έργο του και να κάνω την πρώτη μου παράσταση.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν; Με ποιο τρόπο τον προσέγγισες;
Αρκετά δύσκολο. Ως αναγνώστης έρχεσαι αντιμέτωπος ή μένεις με την εντύπωση πως ξεφυλλίζεις αμέτρητους τόμους παραπομπών και υποσημειώσεων. Ο ίδιος ο Μπόρχες εξαφανίζεται μέσα στο δαίδαλο, χάνεται μέσα στο λαβύρινθο που στήνει. Τον προσέγγισα με αγάπη και ένστικτο. Μπήκα και εγώ στο λαβύρινθο και προσπάθησα να μην βγω. Εκεί είμαι ακόμα!
 
mandas1902
Χώρισες την παράσταση σε τρεις περιόδους της ζωής του συγγραφέα. Κάτω από ποια οπτική γωνία εστίασες;
Δούλεψα πάνω στο τρίγωνο. Το Ον, που είναι τριαδικό και Ένα. Εστίασα στον Μπόρχες, τον άνθρωπο των λαβυρίνθων, αλλά και το συγκλονιστικό ποιητή, ταξιδιώτη, παθιασμένο φίλο του κινηματογράφου. Εξάλλου, σ' ένα από τα βίντεο της παράστασης παρελαύνουν μπροστά μας σκηνές μονταρισμένες από τις 60 ταινίες που πρόλαβε να δει πριν τυφλωθεί και που για κάποιες από αυτές είχε γράψει και κριτική. Πάνω απ' όλα, όμως, το συγγραφέα Μπόρχες, που ανήκει σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις συγγραφέων που μας διδάσκουν πως να διαβάζουμε.

Ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες είναι ένας ιδιαίτερος συγγραφέας. Πόσο κοντά είναι στο σημερινό αναγνώστη;
Είναι κοντά στο σημερινό αναγνώστη με τρόπο τέτοιον όπως είναι ο Pirandello, ο Valery, ο Pessoa, ο Kafka. Πολλές γενιές θα συνεχίσουν να διαβάζουν τις ιστορίες του, θα συζητούν σιωπηλά με τους ήρωές του και οι εμμονές του θα φαντάζουν δικές τους. Είναι σύγχρονος, αλλά η επικαιρότητά του δεν είναι επικαιρότητα πνευματικού ή λογοτεχνικού νεωτερισμού. Με τις προτιμήσεις του και τις αισθητικές έγνοιές του είναι συγγραφέας άλλου καιρού. Ενός μη καιρού.
 
mandas1903
 
Είναι η πρώτη σου σκηνοθετική και ερμηνευτική απόπειρα. Πώς νοιώθεις; Υπήρξαν δισταγμοί ή αναιρέσεις ή ήταν κάτι που ήθελες να κάνεις καιρό;
Νοιώθω φόβο, αλλά και μια ετοιμότητα. Μπήκα μέσα στο κουκούλι του μεταξοσκώληκα κανονικά. Ήταν κάτι που προέκυψε. Δεν ήθελα και δεν θέλω να καμωθώ το σκηνοθέτη. Σίγουρα υπήρξαν δυσκολίες, αλλά και πολλή δουλειά. Ευτυχώς είχα την τύχη να έχω δίπλα μου άξιους συντελεστές, οι περισσότεροι από αυτούς πολύ καλοί μου φίλοι. Θα έλεγε κανείς πως αυτή η παράσταση είναι μια παράσταση αγάπης. Εμείς τουλάχιστον έτσι την ονομάσαμε. Μακάρι ο Μπόρχες να είναι το βάπτισμα του πυρός και να ακολουθήσουν άλλα...

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
mandas1904
Joomla Social by OrdaSoft!