= Συνέντευξη με το Γιώργο Γαλίτη
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με το Γιώργο Γαλίτη

   Ο Γιώργος Γαλίτης είναι αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους κωμικούς της γενιάς του. Με ευγένεια και ήθος, προσφέρει απλόχερα πάντα στο κοινό το γέλιο. Είναι από τους ηθοποιούς που αγαπάμε και νοιώσαμε ιδιαίτερα ευτυχείς που μας δόθηκε η ευκαιρία να του μιλήσουμε από κοντά. Φέτος εμφανίζεται στη σκηνή του Broadway σαν «Γρίπης» στο «Γοργόνες και Μάγκες», ενώ συνεχίζει για έβδομο χρόνο «Τα Ραδίκια ανάποδα» στον Πολυχώρο Αθηναΐς. Ευχαριστούμε θερμά την Αλίκη Δανάλη για την πολύτιμη βοήθειά της για την πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης.
galitis255
Σας προτάθηκε να πρωταγωνιστήσετε; Πώς έγινε η επαφή με τον κ. Βάλαρη;
Με το Γιώργο ήμαστε μαζί στο Εθνικό. Όχι στην ίδια τάξη, ήμασταν μαζί στη σχολή. Ήξερα την πορεία του, κάναμε παρέα αλλά ποτέ δεν είχε πέσει στο τραπέζι κάποια πρόταση. Προέκυψε το «Γοργόνες και Μάγκες» μετά από κουβέντα του Θανάση Ευθυμιάδη με το Γιώργο Βάλαρη. Ήρθαμε πιο κοντά, πίστεψε ότι κάνω για το ρόλο. Μια από τις μεγάλες δυνατότητες του Γιώργου είναι να κάνει τα σωστά κάστινγκ. Να βρίσκει τους κατάλληλους ηθοποιούς για τους ρόλους. Είναι σπάνιο σε παραστάσεις να ταιριάζουν τόσο πολύ οι ηθοποιοί. Από την πρώτη ανάγνωση είδα τη δυναμική των συναδέλφων και σκέφτηκα ότι εδώ κάτι θα γίνει.
Πόσο σας ιντριγκάρισε ο ρόλος;
Κάθε ρόλος με ιντριγκάρει, πόσο μάλλον όταν είναι καλός. Έχω παίξει ρόλους που δεν ήταν καλοί, εκεί προσπάθησα να βγάλω από το δικό μου «θησαυρό» και να τους κάνω πιο πλούσιους. Αυτός ο ρόλος ήταν από μόνος του πλούσιος. Ο Δαλιανίδης ήταν μεγάλος γνώστης της κωμωδίας. Πατώντας πάνω στο ρόλο έβαλα και το δικό μου προσωπικό στοιχείο.
galitis256
Επειδή ερμηνεύετε ένα ρόλο ίσως από τους πιο χαρακτηριστικούς… Πώς το δουλέψατε;
Πάντα, όταν δουλεύω ένα ρόλο, τον δουλεύω σαν να είναι διαφορετικός άνθρωπος. Συνήθως οι κωμικοί έχουν μια προσωπική μανιέρα και γι αυτό τους αγαπά και ο κόσμος. Εγώ προσεγγίζω σαν κωμικός τους ρόλους. Αγαπώ τον Peter Sellers, όπου σε κάθε ρόλο θεωρούσες ότι παίζει και διαφορετικός άνθρωπος. Αυτό για μένα είναι το ζητούμενο. Την ταινία την είδα μια με δυο φορές, φρέσκαρα το μυαλό μου. Δεν κάθισα σε αυτά που έκανε ο Εξαρχάκος. Δεν γίνεται άλλωστε αυτά τα πλάσματα να τα ξαναδημιουργήσουμε. Η ψυχή μου σπαρταράει σε κάθε παράσταση όταν βρίσκομαι στη σκηνή με το Γιάννη Βογιατζή. Σκέφτομαι πως τα ίδια λόγια τα έχει ακούσει από το Χρόνη πενήντα χρόνια πριν! Είναι παράσημο όλων μας η δυνατότητα να βρισκόμαστε με το Γιάννη πάνω στη σκηνή. Το «Γοργόνες και Μάγκες» τo έχω στο μυαλό μου ως μια ιστορική παράσταση για μένα. Θα το κουβαλάω σαν ένα θησαυρό.
Από παράσταση σε παράσταση έχουν γίνει διορθώσεις;
Έχουν γίνει διορθώσεις, οι ρόλοι έχουν διανθιστεί, μέρα με τη μέρα ταυτίζεσαι πιο πολύ στο ρόλο, δεν έχεις άγχος και μπορείς να μεταφέρεις στον κόσμο μια δύναμη που να τον κάνει να «ανέβει» πάνω στη σκηνή.
Κάνετε και κάτι άλλο αυτό τον καιρό. Μιλήστε μας για αυτό.
Κάνω «Τα Ραδίκια Ανάποδα» περίπου επτά χρόνια τώρα στον Πολυχώρο Αθηναΐς. Με δικά μου κείμενα κάνω δεκατρείς ρόλους. Δεκατρείς επικήδειους. Σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη.
galitis257
Το γεγονός ότι κάνετε κάτι πολύ μοναχικό, γράφετε μόνος σας, προβάρετε μόνος σας, είναι μια ώθηση όταν έχετε να αντιμετωπίσετε μια παραγωγή σαν αυτή στο «Γοργόνες και Μάγκες»;
Η εμπειρία αυτή επτά χρόνια τώρα με έκανε να πατάω πιο γερά στη σκηνή. Είναι δύσκολος ο μονόλογος. Είναι κείμενο «σταυρόλεξο», έχει πολλά στοιχεία του παραλόγου. Με έκανε να στέκω πιο γερά στα πόδια μου και να αντιμετωπίζω με μεγαλύτερη ευελιξία οτιδήποτε συμβεί πάνω στη σκηνή, με χιούμορ και άνεση. Όταν βγαίνεις με χαρά ψυχής από κάποια παράσταση είναι το ιδανικό.
Επόμενο βήμα μετά το μονόλογο έχετε κατά νου; Ίσως κάτι σε stand up;
Για μένα πρόκληση είναι οι ρόλοι. Στο stand up βγαίνεις ο εαυτός σου. Εγώ θέλω να παίξω μεγάλους ωραίους ρόλους.
Τι είναι το θέατρο για σας; Τι συμβολίζει;
Το θέατρο για μένα είναι ένας ιερός χώρος. Καταθέτεις τον οίστρο σου, τα όνειρά σου, την αγάπη σου. Πολλές φορές θυμώνω όταν βλέπω άλλους να μην αντιμετωπίζουν το θέατρο όπως πρέπει. Για μένα αυτή είναι η καλύτερη δουλειά του κόσμου. Δεν θα ήθελα να κάνω κάτι άλλο. Μου αρέσει που έρχονται οι άνθρωποι και φεύγουν ευτυχισμένοι. Αυτό δεν το αλλάζω με τίποτα.
Μαίρη Ζαρακοβίτη, Κώστας Κούλης
Φωτό: ΕΜΑΝΟΝ
galitis258
Joomla Social by OrdaSoft!