= Συνέντευξη με το Γιάννη Κουρκουμέλη
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με το Γιάννη Κουρκουμέλη

 
   Ο σκηνοθέτης Γιάννης Κουρκουμέλης επιστρέφει και μαζί του εμφανίζεται ξανά στο προσκήνιο η ομάδα Attact (υπέροχο αποτέλεσμα λογοπαιγνίου και λεξιπλασίας), με το «Άσε κάτω τις φράουλες», μια σπουδή πάνω σε κείμενα του Ιονέσκο. Δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσουμε να μας ξεφύγει τέτοια ευκαιρία. «Πλευρίσαμε» λοιπόν το δημιουργό και ρωτήσαμε για την παράσταση, για το μοτίβο, για τις πρόβες, για το μέλλον. Ο άνθρωπος που έγραψε, σκηνοθέτησε και καθοδήγησε, είναι εδώ, είναι κοντά μας. Θερμές ευχαριστίες στη Βάσω Σωτηρίου, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
kourk147
 
Το «Άσε κάτω τις φράουλες» επιστρέφει. Γιατί μόνο για τέσσερις παραστάσεις; Δεν έχετε σκεφτεί να τραβήξει ολόκληρη σεζόν;
Η υπόθεση ολόκληρη σεζόν έχει τελειώσει εδώ και χρόνια δυστυχώς. Οι παραστάσεις κρατάνε λιγότερο καιρό απ’ τις πρόβες τους. Είναι σημεία των καιρών και δεν μπορείς να πας ενάντια στην εποχή σου. Ηχηρά παραδείγματα όπως η Στέγη (stg), το Εθνικό Θέατρο ή το Θέατρο Τέχνης, ανεβάζουν έως και είκοσι ακόμα παραστάσεις σε μία σεζόν.

Πώς είχε προκύψει τότε; Είχατε ξανασχοληθεί με Ιονέσκο;
Όχι, είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζω κάτι σε σχέση με το παράλογο θέατρο.

Είναι τρομακτικό το πόσο επίκαιρα είναι τα κείμενα;
Πιο πολύ οικεία είναι παρά τρομακτικά. Ο τρόπος που επιλέξαμε να τα παρουσιάσουμε όμως ναι, κρύβει την τρομακτική απλότητα του ονείρου.
 
kourk149
Πόσο εύκολα ή δύσκολα ήταν τα πράγματα στις πρόβες; Και πώς αισθανθήκατε όταν ξανάσμιξε η ομάδα για αυτές εδώ τις παραστάσεις;
Κάθε εμπόδιο το αντιμετωπίζαμε με αθωότητα, όχι με κούραση ή βαριεστιμάρα και αυτό λειτούργησε προς όφελός μας. Όταν μας τύχαινε κάτι καλό, όπως ο χώρος για πρόβες στο Μέγαρο, θέλαμε να μην ξεκολλήσουμε από κοντά του κι όταν πάλι ερχόταν το κακό, επιβιβαζόμαστε ομαδικά στο τραίνο της μεγάλης φυγής.

Το έργο χαρακτηρίζεται από μια «γενικότερη απροσδιοριστία», εγώ όμως απλά πιστεύω ότι όλα αυτά είναι μόνο λέξεις. Τι σημαίνει για σας αυτή η σύνθεση κειμένων; Πώς δουλέψατε για να φτάσετε στο επιθυμητό για σας αποτέλεσμα;
Απροσδιοριστία στα κείμενά μας υπάρχει μόνο ως προς τον τόπο και το χρόνο. Τα ερωτήματα που διατυπώνονται, όπως και οι απαντήσεις που δίνονται, είναι συγκεκριμένα, διεθνή και διαχρονικά. Ποιος είμαι; Υπάρχει και κάτι άλλο εκτός από το τώρα; Τι είναι όλα αυτά γύρω μου; Γιατί με περιτριγυρίζουν όλα αυτά; Έχεις κάποιο μήνυμα να μεταδώσεις σ’ αυτό τον κόσμο; Τέτοια λέγονται.
 
kourk148
Έχετε σκηνοθετήσει έργα στο Μέγαρο, σε ανοιχτά θέατρα, καθώς και σε μικρά. Πού προτιμάτε να ανεβάζετε παραστάσεις; Έχει για σας ο κάθε χώρος τη δική του μαγεία;
Περνάω καλύτερα όταν κάνω πρόβες εκεί που θα παίξουμε. Όταν η προσπάθεια ξεκινά και τελειώνει στον ίδιο χώρο, η ροή ανακυκλώνεται ευκολότερα. Σου δίνει ο χώρος την ενέργειά του και εσύ την επιστρέφεις.
 
kourk150
Τι προγραμματίζετε μετά το «Άσε κάτω τις φράουλες»; Ποια είναι η επόμενη κίνησή σας;
Να κρατήσω το θίασο ενωμένο. Στις μέρες μας οι άνθρωποι στο θέατρο συναντιούνται περιστασιακά. Εγώ δεν θέλω ν’ αλλάζω κάθε τόσο τους συνεργάτες μου.

Τι είναι αυτό που σας ελκύει στο χώρο του θεάτρου; Τι είναι αυτό που σας απωθεί;
Μου αρέσει που οι άνθρωποι βγαίνουν απ’ τα σπίτια τους για να έρθουν να μας δουν. Που πιστεύουν σε εμάς και επενδύουν πάνω μας χρόνο και χρήματα. Με απωθούν οι νοοτροπίες που δεν αντιλαμβάνονται την μεγαλοπρέπεια αυτής της χειρονομίας.
 
Κώστας Κούλης
 
kourk151
Joomla Social by OrdaSoft!