= Συνέντευξη με την Άννα Αδριανού
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με την Άννα Αδριανού

 
   Έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε μια σπουδαία κυρία του θεάτρου, της τηλεόρασης, της δημιουργίας γενικότερα. Η Άννα Αδριανού, πρωταγωνίστρια, συγγραφέας και σεναριογράφος, μας μιλάει για το «Οι πιο δυνατές», το έργο στο οποίο πρωταγωνιστεί, τη διασκευή που η ίδια έχει γράψει, βασισμένη στο «Πιο δυνατή» του Στρίντμπεργκ. Την είχαμε συναντήσει λίγη ώρα πριν βγει στη σκηνή, είχαμε μιλήσει και η συνέντευξη ήταν πλέον το αυτονόητο. Η σύζυγος της παράστασης είναι ανασφαλής και τίμια; Η ερωμένη είναι πειρασμός και άτιμη; Ο (απών) σύζυγος είναι η πηγή όλων των κακών; Οι δυο γυναίκες θέλουν στην ουσία το ίδιο πράγμα και απλά ξεκινούν από αντιδιαμετρικά σημεία; Πολλά ευχαριστώ στη Μαρκέλλα Καζαμία, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη.
 
oipiodynatessine01Διάβασα για το τι σας ιντριγκάρισε να «διασκευάσετε» το μονόλογο και να βγάλετε προς τα έξω την απάντηση της άλλης γυναίκας. Τελικά αυτή η «απάντηση» είναι και το ζουμί της παράστασης;
Η απάντηση και το ζουμί της παράστασης είναι ότι κάθε γυναίκα έχει μέσα της και τους δυο ερωτικούς ρόλους σαν επιθυμίες. Και αυτόν της συζύγου, που επενδύει την ζωή της πάνω στη συναισθηματική ασφάλεια, τη στοργή και την οικογένεια… Αλλά και αυτόν της ερωμένης, που επιδιώκει το πάθος σε μια σχέση και θέλει να ζει με τον άλλον κάτι μοναδικό. Από την άλλη, επειδή οι δυο ηρωίδες έχουν εμπλακεί σε έναν ανταγωνισμό χωρίς όρια, για το ποια θα νικήσει… Το έργο θέλει να αποδείξει ότι αυτό είναι ανώφελο. Κάθε πόλεμος είναι χασούρα. Κι από τις δυο πλευρές.
 
Η σύζυγος δείχνει τρομερά άνετη επειδή στο βάθος νιώθει ακόμα πιο ανασφαλής;
Δείχνει άνετη από αξιοπρέπεια κι ανάγκη να πιστέψει αλλά και να αποδείξει στην αντίζηλο ότι είναι η νικήτρια και η πιο δυνατή. Διαφορετικά έπρεπε να έχει χωρίσει τον άπιστο άντρα, πράγμα που δεν το κάνει, από ανασφάλεια να ζήσει μόνη. Ανήκει στην κατηγορία των γυναικών που όσο κι αν είναι πετυχημένες επαγγελματικά και κοινωνικά, νοιώθουν «μισές» χωρίς έναν άντρα δίπλα τους.
 
oipiodynatessine03Η ερωμένη είναι όντως το τρίτο πρόσωπο ή απλά «διερχόμενη»;
Η ερωμένη  κρατάει στην ζωή ενός άπιστου άντρα ένα ρόλο που εκείνος έτσι κι αλλιώς θα τον έδινε σε κάποια. Δεν είναι εξαιτίας της που απατάει τη γυναίκα του, αλλά εξαιτίας της δικής του ανασφάλειας και ανάγκης για επιβεβαίωση. Πολλοί άντρες, όντας ανώριμοι συναισθηματικά, αναζητούν το πάθος έξω από το σπίτι, βάζοντας τη σύζυγο στη θέση της… μαμάς τους. Κάποιας που τους περιμένει και τους φροντίζει…
 
Υπάρχουν όντως δύο τρόποι να αγαπάς και να μισείς;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνεις σχέσεις… Αλλά η αγάπη είναι μία και την καταλαβαίνεις μόνο όταν τη νοιώσεις μέσα σου. Και δεν σχετίζεται μόνο με το συναίσθημα αλλά και με την εκτίμηση και με την απόφαση να αφοσιωθείς… Το μίσος… είναι παράγωγο των φόβων μας. Όταν νοιώθουμε αυτάρκεις και δυνατοί μέσα μας… δεν μισούμε κανέναν. Δεν μπαίνουμε στον κόπο να δηλητηριάσουμε την ψυχή μας με τέτοια συναισθήματα… Μας ενδιαφέρει η ζωή και ο εαυτός μας.
 
oipiodynatessine02Μήπως θα έπρεπε «κανονικά» οι δυο κυρίες να τα βρουν και να σπάσουν το κεφάλι του συζύγου/εραστή;
Αν οι δυο κυρίες ξεχνούσαν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, μάλλον ο συγκεκριμένος άντρας δεν θα τις ενδιέφερε πια καθόλου. Ούτε καν για να τον εκδικηθούν… Η σχέση τους μαζί του αφορά πιο πολύ την μεταξύ τους κατάσταση.
 
Το έργο κυκλοφορεί και σε βιβλίο. Θα σας ενδιέφερε να το κάνετε και ταινία;
Όχι. Είναι ένα βιβλίο με κείμενο που στηρίζεται στο λόγο, όχι στην εξωτερική δράση. Του πάει το θέατρο και γι αυτό είναι γραμμένο.
 
Η παράσταση ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά φέτος. Μέχρι πότε θα βρίσκεστε εδώ; Μετά;
Θα βρισκόμαστε στο ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΑ ΔΥΟ, Σπύρου Πάτση 99, ως το τέλος του Δεκέμβρη. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Μετά… η παράσταση τελειώνει για την Αθήνα. Έχουμε κάποιες προτάσεις να την παρουσιάσουμε και στη Θεσσαλονίκη και σε κάποιες άλλες πόλεις.
 
Έχετε κάτι στο μυαλό σας για την «επόμενη παράσταση»;
Έχω κάτι, αλλά είναι ακόμα στα σπάργανα. Χρειάζεται δουλειά για να δω πώς μπορεί να γίνει. Ως τότε δεν είναι ανακοινώσιμο. Άλλωστε δεν κάνω σχέδια παρά μόνο τα πολύ άμεσα.
 
Παίζετε, γράφετε σενάρια, δεν γνωρίζω αν έχετε σκηνοθετήσει κιόλας… Σας ενδιαφέρει η σκηνοθεσία;
Μέχρι στιγμής δεν έχω σκηνοθετήσει, γιατί τα άλλα δύο ήταν ήδη πολλά. Στο μέλλον, δεν ξέρω… Μπορεί.
 
Η «βιομηχανία» του θεάτρου και της τηλεόρασης σας έχει φερθεί καλά;
Μου έχει φερθεί καλά γιατί κι εγώ ήμουν πάντα εντάξει και επαγγελματίας. Πιστεύω ότι στην ζωή παίρνεις ό,τι δίνεις. Τα διάφορα «περί τύχης και αδικίας» μου φαίνονται ύποπτα. Η ηρωίδα που παίζω λέει κάπου «Όλοι θέλουμε να ρίχνουμε κάπου την ευθύνη για την αποτυχία μας! Αλλά στην πραγματικότητα η ευθύνη είναι μόνο δική μας! Μπορεί να μην προσπαθήσαμε όσο έπρεπε… ή να μην είχαμε και τόσο ταλέντο…».
 
Κώστας Κούλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις