= Συνέντευξη με το Σάββα Βασιλειάδη
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με το Σάββα Βασιλειάδη

 
   Συναντήσαμε το Σάββα Βασιλειάδη στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα», όπου παίζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις εννιά το βράδυ η πολιτική σάτιρα του Μαλαισιανού συγγραφέα Kee Thuan Chye «Κάθαρση τώρα!» σε μετάφραση – σκηνοθεσία Μαργαρίτας Δαλαμάγκα – Καλογήρου.
 
kath333
Θυμάσαι πώς και πότε ξεκίνησε μέσα σου η επιθυμία να γίνεις ηθοποιός; Πώς το ανακοίνωσες στην οικογένειά σου και πώς το δέχτηκαν;
Όλα ξεκινούν πέντε χρόνια πριν, όταν ξεκίνησα φροντιστήριο αγγλικών. Ο καθηγητής αγγλικών μου διατηρούσε ένα θεατρικό εργαστήρι και με κάλεσε να συμμετάσχω. Από περιέργεια μπήκα στο εργαστήρι και κάτι ξύπνησε μέσα μου. Μέρα με τη μέρα με κέρδιζε η υποκριτική και ανυπομονούσα για το επόμενο εργαστήρι. Σε μερικούς μήνες τελειώνω την οικονομική σχολή και χωρίς δεύτερη σκέψη ψάχνω σχολή θεάτρου για να εγγραφώ. Τελικά μπήκα στη σχολή Πράξη Επτά απ’ όπου αποφοίτησα πέρυσι. Οι γονείς μου απέχουν πολύ από τον ορισμό «Καλλιτεχνική οικογένεια» και όντας συντηρητικοί, στο πρώτο άκουσμα της επιθυμίας μου να γίνω ηθοποιός σοκαρίστηκαν. Ωστόσο, βλέποντας ότι η ενασχόλησή μου με το θέατρο μου δίνει χαρά, χαίρονται και οι ίδιοι με την απόφασή μου αυτή και με στηρίζουν με τον τρόπο τους.
 
kath337
 
Οι φίλοι σου είναι εντός ή εκτός καλλιτεχνικού χώρου; Διατηρείς φιλίες από την παιδική σου ηλικία; Και εντός και εκτός καλλιτεχνικού χώρου.
Διατηρώ ελάχιστες, αλλά ουσιαστικές φιλίες από την παιδική μου ηλικία, οι οποίες είναι εκτός καλλιτεχνικού χώρου. Όσον αφορά τον καλλιτεχνικό χώρο, στη διάρκεια των σπουδών μου στη δραματική σχολή και έπειτα έχω δημιουργήσει μερικές φιλίες που πιστεύω θα κρατήσουν στο χρόνο. Μας ενώνουν κοινές ιδεολογίες και κοινοί αγώνες στο θέατρο και αυτό ανεβάζει τη φιλία σε ψηλότερο επίπεδο.
 
kath334
 
Τι ήταν αυτό που σε τράβηξε να δηλώσεις συμμετοχή στην ακρόαση για το «ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΩΡΑ!»; Γενικώς πιστεύεις στις ακροάσεις; Σε έχουν βοηθήσει; Ποιες συνεργασίες σου ξεκίνησαν από μια ακρόαση;
Ήταν η δεύτερη δουλειά που ανέλαβα μετά από ακρόαση και είμαι πολύ ικανοποιημένος που υπάρχει ακόμη αυτή η δυνατότητα για τους νέους καλλιτέχνες. Γιατί είναι πολύ δύσκολο για το χώρο μας κάποιος να κάνει ένα ξεκίνημα και να αναμετρηθεί, έχοντας ίσες ευκαιρίες με ανθρώπους που είναι ήδη στον χώρο Γι' αυτούς τους λόγους είμαι πολύ υπέρ των ακροάσεων. Όσον αφορά το "ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΩΡΑ!", έτυχε να δω την αγγελία, διάβασα κάποιες πληροφορίες για το έργο και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον, καθώς είναι πολιτική σάτιρα με πολλαπλά μηνύματα. Πλέον νιώθω πολύ τυχερός που αποτελώ μέρος της παράστασης.
 
Ποιο ή ποια πιστεύεις πως είναι τα δυνατά σημεία της παράστασης «ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΩΡΑ!»;
Καταλυτικό ρόλο στη σύσταση της παράστασης έπαιξε η χημεία που αναπτύχθηκε μεταξύ μας. Δέσαμε πολύ γρήγορα κι αυτό βοήθησε στο να συμβάλει ο καθένας με τον τρόπο του για το ανέβασμά της. Αυτό νομίζω ότι είναι και το βασικό της σημείο, το ότι βγαίνει προς τα έξω αυτή η ομαδικότητα που μας διακατέχει! Βεβαία, σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι μιλάμε για ένα έργο άκρως επίκαιρο, γεμάτο συμβολισμούς, που ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί ή να βρει καταστάσεις που αντιστοιχούν με το σήμερα, με ένα συμβολικό τρόπο. Οπότε και το θέμα που καταπιάνεται η παράσταση αποτελεί από μόνο του ένα πολύ δυνατό σημείο.
 
kath335
Αυτό το έργο του Kee Thuan Chye γράφτηκε με αφορμή μια δικτατορία σε μια πολύ μακρινή μας χώρα (Μαλαισία) πριν αρκετές δεκαετίες. Για ποιο λόγο πιστεύεις πως αυτό αφορά τον Έλληνα θεατή σήμερα;
Η ιστορία της Ελλάδας είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Είναι μια χώρα που έχει υπάρξει υπό το καθεστώς της δικτατορίας επί σειρά ετών και μιλάμε για το κοντινό παρελθόν. Οι γονείς μας έχουν ζήσει τέτοιες καταστάσεις και αναμφίβολα είναι κάτι που έχει γραφτεί στο DNA μας σαν λαός, οπότε πιστεύω δεν αφήνει ασυγκίνητο κανένα Έλληνα. Κοιτάζοντας στο σήμερα, παρόλο που η κοινωνία εξελίσσεται, εντούτοις ο τρόπος που χειρίζονται τα δρώμενα οι πολιτικοί, δημιουργεί αγανάκτηση. Κάθε καινούρια "μεταρρύθμιση" μας πάει κι ένα βήμα πίσω, σε καταστάσεις ανέχειας και αδικίας που είχαμε χρόνια να δούμε σαν λαός.
 
Τα σχέδιά σου για το μέλλον;
Θα συνεχίσω να κάνω θέατρο και γενικότερα πράγματα που με ευχαριστούν, και παράλληλα θα ψάχνομαι για ό,τι νέο μπορεί να προκύψει, χωρίς να παραμελώ την ερεύνα πάνω στο θεωρητικό κομμάτι, που είναι και αυτό βασικό μέρος της δουλειάς μας. Συν τοις άλλοις, ξεκινάμε παραστάσεις με την ομάδα Playback ψ από 6 Μαΐου και κάθε Κυριακή και Δευτέρα στις 9 στον Παλμό μέχρι το τέλος Ιουνίου.
 
Κώστας Κούλης
 
kath336
Joomla Social by OrdaSoft!