Ο Αλέξανδρος Πέτρακας και ο Ζιώρζης Ανεπίθετος ετοιμάζουν μία παράσταση, πέρα από τις ραδιοφωνικές τους εκπομπές («Hope-Λες?» και «Εμπρηστικός μασχαλισμός»), με σκοπό τη λύτρωσή τους και την ψυχοθεραπεία τους. Το «Πρόταση γάμου reloaded» πατάει πάνω στο έργο του Τσέχωφ, ανοίγει κατά εκατό σελίδες και μετατρέπεται σε ένα Μπεν-Χουρ-ικό μοτίβο, το οποίο υπόσχεται να σας κάνει να περάσετε καλά. Και καλύτερα, μην σας πω. Συναντήσαμε τους δύο πολυπράγμονες κυρίους στο Studio Κυψέλης και μιλήσαμε για το έργο, τις εκπομπές, τη μουσική, τα πλάνα τους, την κατάρα… όχι, όχι, αυτό το αφήνω για το μέλλον. Πολλά ευχαριστώ στη Νατάσα Παππά, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη. Τι; Τι πράγμα; Τι είναι το «λαμπατέρ»; Να πάτε να δείτε την παράσταση! Ορίστε μας!
Πρόταση γάμου… επαναφόρτωσις; Αλέξανδρος Πέτρακας: Reloaded… Ναι… Κοίτα, ψάχναμε να βρούμε κάτι γιατί το έργο είναι μονόπρακτο, είναι είκοσι πέντε λεπτά. Το κάναμε δυόμισι ώρες! Κι επειδή είναι το κείμενο αλλαγμένο (γέλια), υπάρχει περίπτωση να έλθει κάποιος και να έχει στο μυαλό του…
Μόνο Τσέχωφ; Αλέξανδρος: Ναι. Την «Πρόταση γάμου» και να πει «Τώρα αυτό είναι»; Οπότε ουσιαστικά του λες ψέματα, του δίνεις μία άλλη εικόνα. Κι αυτό είναι κάτι που δεν θέλαμε. Είναι και το “Reloaded”, που είναι Matrix…
Και το λαμπατέρ. Αλέξανδρος: Το λαμπατέρ είναι το έρωτα. (γέλια)
Πώς προέκυψε αυτό; Σαν ιδέα; Αλέξανδρος: Ψάχναμε να παίξουμε ένα θεατρικό. Έχουμε εκπομπή στο ραδιόφωνο χρόνια, κάνουμε διάφορα άλλα πράγματα. Και έπρεπε να βρούμε κάτι που να μας καλύπτει στους ρόλους. Είναι παρά πολύ δύσκολο… Φαντάσου, μέσα σε όλα αυτά που κάνεις, να βάλεις και πρόβες για θέατρο. Οπότε έπρεπε να βρούμε κάτι, να είναι λίγοι άνθρωποι, να μας βολεύει. Και πέσαμε πάνω στου Τσέχωφ, που είναι ουσιαστικά τρία άτομα. Είναι μικρό το κείμενο, το τράβηξα όσο γινόταν… Είναι ενδιαφέρον γιατί είναι σουρεάλ… Ζιώρζης Ανεπίθετος: Είναι εκμοντερνισμένο, είναι στο σήμερα, είναι κλασσική οικογένεια. Νύφη που θέλει να καταστρέψει το γαμπρό, να του σπάσει τα νεύρα… Αυτός είναι απελπισμένος, θέλει να βρει γυναίκα, αυτή είναι απελπισμένη, θέλει να βρει άντρα, σε ένα χωριό στη Ρωσία… Καμία ελπίδα! Θέλουν αλλά δεν μπορούν, τσακώνονται, ο πατέρας θέλει να ξεφορτωθεί το παλτό και να ξεφύγει από τη φασαρία… Όπως και σήμερα! Απλά σήμερα πηγαίνουν στα κλαμπ… Αλέξανδρος: Έλα, που συμβαίνουν αυτά και σήμερα… Ζιώρζης: Όχι, συμβαίνει! Όχι, όχι… Αλέξανδρος: Τέλος πάντων, αυτό… Πέθανε κι ο Τσέχωφ, δεν προλάβαμε να το συναντήσουμε… (πολλά γέλια) Κοίταξε, έχει ενδιαφέρον πολύ να παίξεις ένα πράγμα που αφορά κείμενο που στέκεται έτσι. Ο Μολιέρος… Τον αγαπάμε παλαβά. Θεωρώ πως αν παίξουμε Μολιέρο «κανονικά», όπως το έχει γράψει, οι υποψιασμένοι θα γελάσουν. Στο αυθεντικό κείμενο οι χαρακτήρες είναι «σημερινοί». Και έχει χαβαλέ να το φέρνεις στο σήμερα από τότε.
Έχετε ανακοινώσει τέσσερις παραστάσεις… Αλέξανδρος: Είναι ψυχοθεραπεία αυτό. ΠΡΙΝ φτάσεις να παίξεις. Γι’ αυτό κάνουμε και τις εκπομπές… Δεν ξέρω, βλέποντας και κάνοντας. Είχαμε στο μυαλό μας το τέσσερα… Ζιώρζης: Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό είναι σαν πρόβα τζενεράλε για μας. Να πάει καλά, να το δει ο κόσμος. Είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξεις παράσταση δυόμισι ωρών χωρίς εμπειρία στο θέατρο… Αν μας βγει όπως το έχουμε υπολογίσει και όπως το φανταζόμαστε και πάμε σε μία κατάσταση που θέλει ο κόσμος να το δει, δεν έχουμε αποκλείσει μέσα μας το ότι μπορούμε να το πάμε παραπέρα. Αλέξανδρος: Εσείς! Η δική μου ομάδα δεν ξέρω αν θα επιθυμεί να συμμετάσχει… (πολλά γέλια) Ζιώρζης: Θα δούμε. Μακάρι να πάει καλά! Αλέξανδρος: Κοίτα, είναι πρόκληση όλο αυτό για μας. Πέρυσι ξεκινήσαμε, κάναμε δύο κομμάτια σκετς και ένα stand up comedy. Και μας πήγε. Και λέμε «Αφού κάναμε αυτό γιατί να μην κάνουμε και το άλλο»; Πατάς στο ένα, κάνεις το άλλο… Πες κι εσύ! Ζιώρζης: Εεε… Αλέξανδρος: Ευχαριστούμε για τη γνώμη σου, πάμε παρακάτω! (απίστευτο γέλιο)
Η συνεργασία πώς προέκυψε στο ραδιόφωνο; Η εκπομπή; Ζιώρζης: Το 2014-15. Ο Αλέξανδρος έκανε πολλά χρόνια ραδιόφωνο. Στην ουσία κάνουμε δύο εκπομπές… Αλέξανδρος: Ναι. Η μία βγαίνει από το δέκατο όγδοο όροφο του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ…
Έτσι, να τα λέμε αυτά! Ζιώρζης: Ακριβώς! Και την άλλη την κάνουμε από το σπίτι…
Και η παράσταση γίνεται γιατί… Αλέξανδρος: Έξω υπάρχει μια πολλή mainstream σκέψη… Το παίρνει παραμάζωμα… Γι’ αυτό ψαχνόμαστε. Ζιώρζης: Ο Γιώργος Λιβανός, που έχει το θέατρο, έχει πολύ ανοιχτό μυαλό… Αλέξανδρος: Ναι, αλλά μην το γράψεις αυτό, γιατί θα ακούσει καλά λόγια και δεν θέλουμε… (γέλια) Ζιώρζης: Μας έχει δώσει την ελευθερία να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Αυτά που κάνουμε γενικά δεν είναι mainstream. Έχουμε ένα συγκεκριμένο κοινό που αυτό μπορεί να το αντιληφθεί και να το ακολουθήσει. Και ο Γιώργος είναι πολύ ανοιχτός σ’ αυτά τα πράγματα.
Μετά από τις παραστάσεις αυτές, τι σκέφτεστε να κάνετε; Πέρα από τα ραδιόφωνα… Αλέξανδρος: Θέλουμε να κάνουμε πολλά και – δυστυχώς – δεν έχουμε το χρόνο να τα κάνουμε. Ζιώρζης: Η αλήθεια είναι ότι έχουμε σκεφτεί κάτι πολύ διαφορετικό. Έχουμε φτιάξει μία πολεμική τέχνη.
Δικιά σας; Ζιώρζης: Ναι! Έχει τα χαρακτηριστικά της πολεμικής τέχνης, στο τέλος όμως καταλήγει σε χάδια, σε φιλάκια στο λαιμό… (άπειρο γέλιο) Πώς την είπαμε; Κουτσούνγκ; Αλέξανδρος: Ναι. Από το κουτσούνι. Ζιώρζης: Θα το κάνουμε όλο αυτό σε βίντεο. Θα δείχνουμε τις κινήσεις… Είναι μη βίαιη πολεμική τέχνη. Ο σκοπός είναι να ενώσει τους ανθρώπους, όχι να τους χωρίσει. Αυτό θα είναι μάλλον το επόμενο project. Και ευελπιστούμε να γίνει σχολή κάποια στιγμή. (γέλια) Αλέξανδρος: Ίσως να κάνουμε κάτι άλλο του χρόνου. Θα μιλήσουμε ξανά με το Γιώργο. Προς το παρόν, αυτό που θέλουμε είναι να θυμηθούμε τα λόγια! (γέλια) Είναι εκατόν είκοσι σελίδες κείμενο.
Αυτό κι αν είναι πρόκληση… Ζιώρζης: Ο Αλέξανδρος έχει γράψει τα κείμενα. Σκέψου ότι είναι γραμμένα σε διάφορα χαρτάκια, σε μετρό, λεωφορεία, διαλείμματα στη δουλειά. Προσπαθήσαμε να τα ενώσουμε, να βγάζουν νόημα. Έχουμε πολλά λογοπαίγνια μέσα και αν δεν βγουν αυτά, δεν θα περάσει το αστείο. Θα δούμε πώς θα πάει με τον κόσμο. Αν πάει καλά και φαίνεται ότι θα πάει, έχουμε κρατήσει μία πιθανότητα για του χρόνου. Αλέξανδρος: Στην εκπομπή θα βάλουμε διάφορα πράγματα. Φαντάσου ότι μπαίνουμε και μιλάμε ασταμάτητα για μία ώρα. Η βασική μας λόγχη είναι η εκπομπή, γιατί είναι μέρος της ζωής μας. Από κει και πέρα, θα δούμε τι άλλο θα μας πάει. Θα πρέπει να είμαστε καλά. Όταν κάναμε το stand up, υπήρχε κόσμος που έφευγε από δω μάσκαρα από το γέλιο.
Αυτό είναι η κάθαρσή σας… Αλέξανδρος: Αυτό είναι ματαιόδοξο. Και η ματαιοδοξία δεν είναι κακή… Ζιώρζης: Κι αυτή τη στιγμή, με την παράσταση, στέκομαι εδώ για να κάνω κάτι που δεν είναι η δουλειά μου και κάνω κάτι που δεν είμαι εγώ. Και αυτή είναι η λύτρωσή μας.