= 'Ο Πατέρας' (Συνέντευξη Τύπου)
Συνεντεύξεις

loogoo

'Ο Πατέρας' (Συνέντευξη Τύπου)

 
pateras   Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης παρουσιάζει στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Αθήναιον της Θεσσαλονίκης, ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του Σουηδού δραματουργού Αυγούστου Στρίντμπεργκ γραμμένο το 1887, το έργο «Ο Πατέρας».
 
   Έπειτα από την περιοδεία της παράστασης σε Λαμία και Αθήνα, ο συγκεκριμένος θίασος επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για να ολοκληρώσει τον κύκλο των παραστάσεων του, οι οποίες θα διαρκέσουν από τις 20 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου.
 
   Με βασικό θέμα της παράστασης την πατρότητα που αμφισβητείται, ο Ίλαρχος και η γυναίκα του Λάουρα συγκρούονται για το μέλλον της κόρης τους Βέρθας. Η απλή συζυγική διαμάχη όμως, ξεπερνά τα όρια ακόμα και της προαιώνιας διαμάχης των δύο φύλων και εξελίσσεται σε έναν ανελέητο αγώνα εξουσίας ανάμεσα σε δύο ισχυρούς αντιπάλους, το αρχέγονο θηλυκό ένστικτο και την κατασκευασμένη ανδρική λογική.
 
   Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, η σκηνοθέτις της παράστασης Λίλλυ Μελεμέ, αφού αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του Θεάτρου Τέχνης και στο αξιόλογο έργο που παράγει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, μίλησε για ένα κείμενο εκρηκτικό, απρόβλεπτο και αδυσώπητο χαρακτηρίζοντας την παράσταση «Ο Πατέρας» ως σύγχρονη τραγωδία. Σε μια εφιαλτική μάχη μέχρις εσχάτων, ο Στρίντμπεργκ με χιούμορ –ίσως μαύρο, αλλά χιούμορ- σχολιάζει εκτός από τη σχέση του άνδρα και της γυναίκας, την Εκκλησία και την Επιστήμη, οι οποίες σωπαίνουν μπροστά σ’ ένα έγκλημα.
 
   Πέρα από την ονομαστική αναφορά της σκηνοθέτιδας σε όλους σχεδόν τους ανθρώπους που εργάστηκαν για το συγκεκριμένο έργο, μίλησε ένθερμα για τη μουσική της Μαρίνας Χρονοπούλου, που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση, αλλά και για την απόδοση του κειμένου που βασίζεται στη μετάφραση του Νίκου Γκάτσου.
 
pateras3   Από την άλλη μεριά, ο Γιάννης Φέρτης τόνισε ότι περνάει καλύτερα από τότε που έπαψε να ασχολείται με την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων. Αναφέρθηκε στην ιδέα της Λίλλυς Μελεμέ να ανεβάσει το συγκεκριμένο έργο και στη χαρά με την οποία δέχτηκε την πρόταση της, αφού είπε ότι είχε παρακολουθήσει πρώτα κάποιες δουλειές της και του άρεσαν. Μίλησε για την ωραία αίσθηση που έχει πλέον πάνω στη σκηνή μόνο με την ιδιότητα του ηθοποιού, ανέφερε αναμνήσεις του από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, αστειεύτηκε, ενώ σε μια προσπάθεια προσωπικού απολογισμού παραδέχτηκε ότι σίγουρα θα υπάρχουν φράσεις του έργου που δεν αποδίδονται από τους ηθοποιούς, όπως θα ήθελε ο συγγραφέας. Χαριτολογώντας πρόσθεσε ότι γι’ αυτό το λόγο επιλέγει να πρωταγωνιστήσει σε έργα των οποίων οι συγγραφείς δεν είναι πλέον στη ζωή.
 
   Στην συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν όλοι οι ηθοποιοί εκτός του Δημήτρη Μυλωνά, που υποδύεται τον Γιατρό Έστερμαρκ. Μίλησαν για την αρμονική συνεργασία τους, για τη μεταξύ τους εκτίμηση και για τη χαρά τους που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ η Ιουλία Γεωργίου αναφέρθηκε στην τεράστια ευκαιρία που της δίνεται, μέσω αυτής της παράστασης, να ξεκινήσει με τον ιδανικότερο τρόπο την καριέρα της ως ηθοποιός, αφού έχει μόλις τελειώσει τη φοίτηση της στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.
 
   Σε μια αυτούσια λοιπόν, μεταφορά του κειμένου «Ο Πατέρας», χωρίς διδακτική πρόθεση ούτε από τη μεριά του συγγραφέα αλλά ούτε από τη μεριά των συντελεστών και με διαφορετικές γενιές ηθοποιών να συναντιούνται επί σκηνής, επιχειρείται σε κάθε παράσταση μια δυνατή και σκληρή μονομαχία θηλυκού και αρσενικού με σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας.
 
Σοφία Μαρτιγοπούλου
 
Συντελεστές
Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Δουνδουλάκη
Μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελβίνα Μποτονάκη
Βοηθός Σκηνογράφου: Μαρία Γίτσα
Διανομή: (Ίλαρχος) Γιάννης Φέρτης, (Λάουρα) Μαρίνα Ψάλτη, (Μάργκρετ) Έρση Μαλικένζου, (Πάστορας) Φαίδων Καστρής, (Γιατρός Έστερμαρκ) Δημήτρης Μυλωνάς, (Βέρθα) Ιουλία Γεωργίου, (Νιέντ) Παναγιώτης Νάτσης
 
Πληροφορίες
Θέατρο Αθήναιον, Βασιλίσσης Όλγας 35, Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2310 832060
Hμέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή 21:15, Σάββατο 18:00 και 21:15
Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο (απογευματινή)- γενική είσοδος: 15 ευρώ, φοιτητικό, άνεργοι (ΟΑΕΔ): 12 ευρώ
Σάββατο (βραδινή) & Κυριακή- γενική είσοδος: 18 ευρώ, φοιτητικό: 15 ευρώ, άνεργοι (ΟΑΕΔ): 12 ευρώ
Joomla Social by OrdaSoft!