= 'Ο Επιθεωρητής Έρχεται' (Συνέντευξη Τύπου)
Συνεντεύξεις

loogoo

'Ο Επιθεωρητής Έρχεται' (Συνέντευξη Τύπου)

 
   Το κλασικό έργο του Τζων Πρίσλεϋ «Ο Επιθεωρητής Έρχεται», έπειτα από ένα χειμώνα συγκινητικά και απρόσμενα επιτυχημένο, σύμφωνα με τους συντελεστές του, παρουσιάζεται από την Παρασκευή 22 Μαρτίου στο θέατρο Αριστοτέλειον της Θεσσαλονίκης.
 
epi8erx2   Σε μια διαφορετική ανάγνωση του κειμένου και σε αντίθεση με όλες τις άλλες θεατρικές διασκευές, στον ομώνυμο ρόλο του Επιθεωρητή δεν εμφανίζεται ένας σεβάσμιος ηθοποιός μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά ένας «Άγγελος από το μέλλον», όπως γράφει ο Τζων Πρίσλεϋ, και ένας «απρόσμενα νέος» όπως είπε ο Γρηγόρης Βαλτινός στη συνέντευξη τύπου, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.
 
   Για τον ίδιο τον πρωταγωνιστή της νεότερης γενιάς ο ρόλος αυτός αποτελεί ένα στοίχημα, ενώ αναφερόμενος –μεταξύ άλλων- και στο κλασικό ύφος του κειμένου ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος είπε, ότι το θέατρο δεν οφείλει να σχολιάζει την επικαιρότητα αλλά να εμπνέεται από τις αγωνίες των ανθρώπων, τους έρωτες τους και το αίσθημα καταπίεσης τους για να μιλήσει γενικώς για την ανθρώπινη ύπαρξη.
 
   Ως προς την παράσταση, ο Γρηγόρης Βαλτινός είναι ο μεγαλοαστός Άρθουρ Μπέρλινγκ, που πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να κοιτάζει τη δουλειά του και τον εαυτό του. Ο ερχομός, όμως, ενός επιθεωρητή της αστυνομίας, ο οποίος εισβάλλει ανατρεπτικά στην ιστορία που διαδραματίζεται επί σκηνής για να ερευνήσει το θάνατο μιας φτωχής κοπέλας, εκθέτει την ενοχή κάθε μέλους της μεγαλοαστικής του οικογένειας απέναντί στην κοινωνία.
 
epi8erx3   Όπως είπε και ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη μετάφραση αλλά και τη σκηνοθεσία της παράστασης, το έργο «Ο Επιθεωρητής Έρχεται» αποτελεί ένα από τα ωραιότερα κείμενα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, με αξεπέραστη δομή και θεατρική έκφραση, ενώ είναι εξαιρετικά μοντέρνο και συμπτωματικά επίκαιρο στην εποχή μας. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι το αγάπησε για τις εξής φράσεις: «Δεν ζούμε μόνοι. Είμαστε μέλη ενός σώματος. Είμαστε υπεύθυνοι ο ένας για τον άλλον. Το καλό ή το κακό που θα κάνει κάποιος έχει συνέπειες σε όλους μας. Καλές …ή κακές»

   Με ιδεολογικού αλλά και επιστημονικού τύπου εμμονές, τις οποίες εκφράζει ο Τζων Πρίσλεϋ δια στόματος του Επιθεωρητή, ο συγγραφέας δημιούργησε, σύμφωνα με τον κύριο Βαλτινό, ένα πρότυπο έργου στοιχεία του οποίου χρησιμοποιήθηκαν και επαναλήφθηκαν πολλές φορές στο θέατρο και στον κινηματογράφο.
 
epi8erx   Στο ίδιο ύφος, μία εκ των δύο γυναικών της παράστασης, η Κερασία Σαμαρά, μίλησε για μια έντιμη, λιτή, ουσιαστική παράσταση, για ένα τόλμημα εξαιρετικό, που αποδεικνύει τη σεμνότητα του Γρηγόρη Βαλτινού, ενώ ο Μάνος Ζαχαράκος, καθυστερημένα αφιχθείς, αναφέρθηκε στην έκπληξη που του προκάλεσε το έντονο γέλιο των θεατών σε ένα τέτοιου είδους δραματικό έργο και η απότομη διακοπή αυτού του γέλιου όταν αντιλαμβάνονται ότι είναι πολύ εύκολο να βρεθούν και εκείνοι στη θέση του ήρωα.
 
   Τέλος, ο Γρηγόρης Βαλτινός σε σχετική ερώτηση για τις ελαφρώς αυξημένες τιμές των εισιτηρίων απάντησε ότι αν μειωθούν οι τιμές θα υποβαθμιστεί και η ποιότητα του θεάτρου με αποτέλεσμα την παρουσία λίγων ηθοποιών, άδειων σκηνικών και ανώδυνων θεαμάτων.
 
Σοφία Μαρτιγοπούλου
 
Συντελεστές
Μετάφραση-Σκηνοθεσία-Μουσική Επιμέλεια: Γρηγόρης Βαλτινός
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Boηθός Σκηνοθέτη: Χαρά Μπαλτά
Σύνθεση Μουσικής-Ήχων: Κώστας Εμμανουηλίδης
Φωτογραφίες: Θωμάς Χρυσοχοϊδης

Παίζουν
Γρηγόρης Βαλτινός, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κερασία Σαμαρά, Μάνος Ζαχαράκος, Κώστας Βασαρδάνης, Ευτυχία Γιακουμή, Στάθης Νικολαΐδης

Παραστάσεις
Τετάρτη & Κυριακή: 19.15
Πέμπτη & Παρασκευή: 21.15
Σάββατο: 18.15 & 21.15

Τιμές εισιτηρίων
20 €, 16 € & 12 €
Κάθε Τετάρτη – Παρασκευή – Σάββατο(στις 18.15) & Κυριακή: Γενική Είσοδος 16 €
Κάθε Πέμπτη: Γενική Είσοδος 12 €
*** Τη Δευτέρα 25 Μαρτίου θα δοθεί μια επιπλέον παράσταση στις 21.15
Joomla Social by OrdaSoft!