= Μίμης Καπέρδος - Η συνέντευξη
Συνεντεύξεις

loogoo

Μίμης Καπέρδος - Η συνέντευξη

 
   Μία από τις πιο απολαυστικές κωμωδίες και γενικά παραστάσεις της σεζόν παρουσιάζεται στο θέατρο Eliart. Το «Δάχτυλο στο μέλι», με τη γάργαρη ροή, τις συνεχείς παρεξηγήσεις και τη θαυμάσια μυρωδιά ογδονταήλας, είναι ένα έργο που θα το δείτε, θα γελάσετε και θα το προτείνετε χωρίς να το σκεφθείτε δεύτερη φορά. Μιλήσαμε με τον Μίμη Καπέρδο, ο οποίος πέρα από τον ρόλο που υποδύεται, είναι ο άνθρωπος που έχει γράψει το κείμενο και έχει σκηνοθετήσει την παράσταση. Αναφερθήκαμε στο χρονικό υπόβαθρο της ιστορίας, στο έργο αυτό καθαυτό, στην αγάπη του για το γράψιμο, στη λατρεία του για την τέχνη του, στο μέλλον του έργου και στην τροφή για σκέψη που αφήνει η γλυκιά γεύση της παράστασης. Πολλά ευχαριστώ στη Μαρίκα Αρβανιτοπούλου, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
kaperdos2216

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ξεκινήσετε να γράφετε το κείμενο για το «Δάχτυλο στο μέλι»; Τι προκάλεσε τη σκέψη και πώς αυτό έγινε πράξη;
Η αλήθεια είναι πως ένιωθα καιρό την ανάγκη να γράψω ένα θεατρικό έργο… το έκανα τελειώνοντας το τρίτο έτος της δραματικής σχολής! Πηγή έμπνευσης ήταν μια είδηση που άκουσα στο ραδιόφωνο «ότι ένας δήμαρχος προσπάθησε να κλέψει λεφτά του κράτους»… Μου φάνηκε πως ήταν μια ωραία κεντρική ιδέα! Είπα πως αυτό θα ήθελα να το κάνω κωμωδία… οπότε γέννησα πράγματα και έτσι έγινε το «Δάχτυλο στο μέλι»! Ευτυχώς, από τότε έως σήμερα, με έχουν εμπιστευτεί άνθρωποι του χώρου-φίλοι και έτσι υπάρχουμε σε θεατρική σκηνή!

Έχω δει την παράσταση και με την προηγούμενη διανομή. Μου άρεσε πολύ και τότε, παρόλα αυτά θεωρώ ότι με τούτη εδώ είναι ακόμα καλύτερη. Ήταν κάτι που λειτούργησε φυσικά; Η μετάβαση με τη νέα διανομή εννοώ.
Και με τις δύο διανομές είναι σίγουρα μια παράσταση που έβγαζε και βγάζει γέλιο… Η μετάβαση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι - και πρέπει να είναι - ομαλή. Αυτή είναι η φύση της δουλειάς μας! Θέλαμε να ανανεώσουμε το καστ, να δώσουμε κίνητρο να ξαναδεί ο κόσμος και δεύτερη φορά την παράσταση, πράγμα το οποίο έχει αρχίσει να συμβαίνει… Δεύτερη σεζόν, όπως είπατε και εσείς και το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ευχαριστώ και τούς παλιούς και τούς νέους συνεργάτες για την εμπιστοσύνη!

Η δεκαετία του ογδόντα είναι σημείο αναφοράς του έργου. Θελήσατε από την αρχή να εστιάσετε στο συγκεκριμένο μοτίβο;
Η αλήθεια είναι ότι αγαπώ την εποχή του ’60 - ’70 - ’80. Έχω παίξει σε έργα του Τσιφόρου, του Ψαθά και άλλων συγγραφέων της εποχής και είναι ένα ύφος που μου αρέσει πολύ. Οπότε από την αρχή θέλησα να το πάω εκεί! Με εξιτάρει να δουλεύω στο ύφος της εποχής εκείνης!

Γράφετε, σκηνοθετείτε και πρωταγωνιστείτε. Ποιο είναι όμως το πιο αγαπημένο σας; Θα αντέχατε να διαλέξετε μόνο ένα από αυτά;
Είναι όλα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, που δεν μπορώ να πω πως θα διάλεγα μόνο το ένα... το κάθε ένα καλύπτει άλλη ανάγκη μου! Έχω σκηνοθετήσει παραστάσεις που τα έργα δεν είναι δικά μου, αλλά με γεμίζει πολύ περισσότερο όταν το έργο είναι δικό μου. Η υποκριτική είναι όμως το πρώτο, από εκεί ξεκινάνε όλα!
 
kaperdos2215

Είναι μία κωμωδία παρεξηγήσεων και βγάζει από τη φύση της πολύ γέλιο και μάλιστα αβίαστα. Ήταν θέμα αυτό στις πρόβες; Σταματούσατε συνέχεια από τα γέλια;
Θα πρέπει να πω πως ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις πρόβες… και δυστυχώς συνεχίζει να υπάρχει και τώρα που παίζουμε! (γέλια) Υπάρχουν σκηνές που κάνουμε υπερπροσπάθεια να μην γελάσουμε ή να μην το καταλάβει ο κόσμος. Δεν έχουμε την πολυτέλεια που είχαμε στις πρόβες, να σταματήσουμε! Παρόλα αυτά, το απολαμβάνουμε πολύ...

Μέχρι πότε θα είστε στο Eliart με το καλό; Έχετε σκεφτεί να την πάτε περιοδεία αυτή την παράσταση, όταν με το καλό ελευθερωθούμε;
Το αρχικό πλάνο είναι να συνεχίσουμε και μετά το Πάσχα. Αλλά είναι έτσι η κατάσταση που καλό είναι να μην λέμε μεγάλα λόγια. Η παράσταση έχει ξεκινήσει με μια δυναμική, αλλά αλλάζουν τα δεδομένα μέρα με τη μέρα! Παρόλα αυτά, πηγαίνουμε πολύ καλά, η παράσταση έχει προσέλευση και σαφώς υπάρχει και το πλάνο για κάποιες παραστάσεις εκτός Αθήνας, αλλά και πάλι βλέποντας και κάνοντας!

Όσον αφορά τη συγγραφή κειμένων, ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;
Οφείλω να ομολογήσω πως στο διάστημα της καραντίνας είχα τον χρόνο που δεν έχω υπό φυσιολογικές συνθήκες και ασχολήθηκα με το κομμάτι της συγγραφής. Παρακολούθησα σεμινάρια, έγραψα ένα νέο θεατρικό έργο και ξεκίνησα την πρώτη μου τηλεοπτική σειρά! Ελπίζω στο άμεσο μέλλον να τα παρουσιάσω!

Ποια είναι η κινητήρια δύναμη για όλα αυτά που κάνετε για την τέχνη σας;
Νομίζω είναι πολλές δυνάμεις και όχι μια. Όλες μαζί βοηθάνε να βγει η δουλειά! Η ανάγκη για εξέλιξη και για έκφραση, οι προσωπικοί στόχοι, ο έρωτας, συντελούν όλα αυτά μαγικά και σε κάνουν να μην βλέπεις τις δυσκολίες του επαγγέλματος! Η τέχνη μας, μας «κοροϊδεύει» και μας κρατάει παιδιά!

Κώστας Κούλης
 
kaperdos2214
 
Joomla Social by OrdaSoft!