= Συνέντευξη με το Μιχάλη Ρέππα
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με το Μιχάλη Ρέππα

   Όταν πληροφορηθήκαμε πως ανεβαίνει στο Χυτήριο το «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» και μάθαμε για τους συντελεστές, δεν κρύβαμε τον ενθουσιασμό μας και τη χαρά μας για αυτό που πρόκειται να δούμε. Μία παράσταση με σεβασμό στο δημιουργό, τον τιτάνα μεταξύ ανθρώπων Αλέκο Σακελλάριο, μία παράσταση στην οποία αβίαστα θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε, θα προβληματιστούμε. Σκηνοθετικά υπεύθυνοι, όπως και για την απόδοση του κειμένου, είναι οι συνήθεις ύποπτοι πίσω από πολλές μεγάλες επιτυχίες, οι άνθρωποι που εδώ και πολλά χρόνια μας κάνουν να περνάμε καλά στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, οι Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας. Ο τελευταίος κάθισε απέναντί μας και μίλησε για το έργο, για το γέλιο, για το θέατρο το ίδιο. Πολλά ευχαριστώ στην Αλίκη Δανάλη, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
reppas07
Το έργο «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» το είχατε παρουσιάσει το 2010, όπως και το 2013 και ευτυχώς – όσοι δεν το είχαμε δει τότε – θα το παρακολουθήσουμε ξανά. Πώς σας είχε έλθει αρχικά η σκέψη να ανεβάσετε το συγκεκριμένο έργο; Γιατί ειδικά αυτό;
Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε θαυμαστές του Σακελλάριου. Η γλώσσα του, ο ρυθμός του, οι διάλογοί του είναι για μας κιβωτός αβίαστου ελληνικού χιούμορ. Ειδικά η ασπρόμαυρη περίοδος του Σακελλάριου είναι μια πλήρης πινακοθήκη των τύπων της ελληνικής κοινωνίας εκείνης της εποχής. Το συγκεκριμένο έργο που επιλέξαμε είναι ένα δαιμονικό έργο καταγραφής της αιώνιας πάλης αρσενικού – θηλυκού μέσα στο παιχνίδι του έρωτα και του γάμου. Είναι από τις πιο ωραίες κωμωδίες που έχουμε δει ποτέ. Και έτσι πήραμε το θάρρος – ή το θράσος – να την κάνουμε και δική μας με ένα τρόπο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σεβαστήκαμε απόλυτα το πνεύμα του αγαπημένου μας συγγραφέα, φτιάχνοντας μια καινούργια κωμωδία με πιο σημερινές ταχύτητες που να ταιριάζουν στις ευαισθησίες των σύγχρονων ηθοποιών και το γούστο του σημερινού κοινού.

Ο «μηχανισμός» για την επιλογή των ηθοποιών για την παράσταση είχε να κάνει καθόλου με το καλλιτεχνικό αποτύπωμα των ηθοποιών που βλέπουμε στην ταινία; Πού βασιστήκατε;
Είναι αδύνατον να αγνοήσεις ηθοποιούς σαν τον Ηλιόπουλο, την Κοντού, το Βουτσά, τον Κωσταντίνου και όλους αυτούς που λάμπουν στην ταινία, αλλά θα ήταν και ηλίθιο να προσπαθήσεις να τους κοπιάρεις. Θαυμάζουμε απεριόριστα την ανεπανάληπτη γενιά της κινηματογραφικής κωμωδίας της εικοσαετίας ‘50 – ‘70 αλλά κοιτάμε μπροστά. Και μάλιστα σε αυτόν τον θίασο που αποτελείται από παιδιά πολύ πολύ νεότερα από εμάς. Τους αγαπάμε όλους και τους καμαρώνουμε. Και πάνω απ’ όλα τους πιστεύουμε. Αν ρωτάτε πού βασιστήκαμε για να τους επιλέξουμε, θα απαντούσαμε ότι βασιστήκαμε στο ταλέντο, στην προσωπικότητα και τη μέχρι σήμερα πορεία τους.
 
reppas01
Να υποθέσουμε ότι σταματάτε συχνά τις πρόβες από τα γέλια;
Ε, ναι. Γίνεται συχνά. Πάντα διασκεδάζουμε και μας αρέσει που διασκεδάζουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάμε στο θέατρο να κάνουμε την πλάκα μας. Είμαστε όπως πάντα αυστηροί επαγγελματίες. Ο αστικός μύθος που λέει ότι οι καλλιτέχνες δεν εργάζονται αλλά διασκεδάζουν, μας βρίσκει εντελώς αντίθετους. Οι καλλιτέχνες εργάζονται. Και πολλές φορές εργάζονται πολύ σκληρά, παίζοντας πολύ συχνά με τις σωματικές αντοχές τους αλλά και το νευρικό τους σύστημα.

Υπήρξε κάτι που σας είχε προβληματίσει κατά τη διάρκεια της απόδοσης του κειμένου για θεατρική παράσταση;
Όχι. Ποτέ δεν μας έχει δυσκολέψει ιδιαιτέρα η φάση των προβών ενός έργου. Το δύσκολο είναι να γραφτεί ένα έργο. Όχι το να ανέβει. Ο συγγραφέας κάνει χίλιες φορές πιο δύσκολη δουλειά από το σκηνοθέτη.

Ξεκινάτε στις 27 Μαΐου. Μέχρι πότε θα παίζεται η παράσταση;
Όσο θέλει το Αθηναϊκό κοινό.
 
reppas03
Είχα διαβάσει δηλώσεις ηθοποιών για το γεγονός ότι στην ουσία κάνατε μια τονωτική ένεση στο ρυθμό του έργου. Έχει αυτό να κάνει με κάποιες ευρηματικές παρεμβάσεις στο κείμενο; Ίσως κάποιες σκηνοθετικές επινοήσεις;
Ναι, η αλήθεια είναι ότι η επέμβασή μας έχει να κάνει με ρυθμούς και ταχύτητες. Τώρα, το πόσο ευρηματικές είναι οι παρεμβάσεις μας, δεν θα το κρίνουμε εμείς.

Έχετε υπογράψει μαζί με το Θανάση Παπαθανασίου πολλές επιτυχίες, στην τηλεόραση, το σινεμά, το θέατρο. Σίγουρα δεν υπάρχει συνταγή για επιτυχία, αλλά το διαισθάνεσθε ποτέ για κάποιες δουλειές σας ότι θα πάνε πολύ ψηλά, καλλιτεχνικά και εισπρακτικά;
Δυστυχώς όχι. Όλες τις δουλειές τις ξεκινάμε με την προοπτική να πάνε πολύ ψηλά και καλλιτεχνικά και εμπορικά, αλλά δεν το καταφέρνουμε πάντα όπως καταλαβαίνετε.
 
reppas04
Το γράψιμο για σας είναι παράσταση για δύο ρόλους; Γράφετε και συνδυάζετε τα κείμενά σας με τον Παπαθανασίου; Υπάρχουν εντάσεις ως προς το τι θα μπει, τι θα αφαιρεθεί, τι θα αλλάξει;
Γράφουμε σε ένα διαρκή διάλογο. Ένα διάλογο γεμάτο συμφωνίες και διαφωνίες. Διαφωνίες διαφόρων εντάσεων. Η αλήθεια είναι ότι όσο μεγαλώνουμε τόσο μικραίνει η ένταση των καυγάδων μεταξύ μας.

Επειδή κι ο ίδιος είστε ηθοποιός… Τι είναι αυτό που σας ενθουσιάζει περισσότερο στο χώρο του θεάτρου; Τι είναι αυτό που σας απωθεί πιο πολύ;
Στο θέατρο αγαπώ τα πάντα. Από την μυρωδιά μιας άδειας θεατρικής αίθουσας μέχρι τους ανθρώπους του. Τους ηθοποιούς, τους ταμίες, τις ταξιθέτριες, τους πάντες.
Κώστας Κούλης
reppas06
Joomla Social by OrdaSoft!