Συνεντεύξεις

Μαριάννα Πολυχρονίδη - Ματωμένος γάμος - Η συνέντευξη

 
   Η Φύση την έχει προικίσει. Έχει απίστευτο τάλαντο, είναι οξύνους και πολύπλευρη, είναι όμορφη και γλυκιά. Είναι όμως και ένα άψογος στρατιώτης, όσον αφορά τις υποχρεώσεις της στη δουλειά της. Η Μαριάννα Πολυχρονίδη, αυτό το πλάσμα που συγκεντρώνει πάνω του όλες της αρετές της τέχνης, ανήκει στην εκπληκτική ομάδα που ανεβάζει το αθάνατο έργο «Ματωμένος γάμος», με τον Νικορέστη Χανιώτακη να συμμαχεί με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και να μας δίνουν την εκδοχή, για την οποία μάλλον θα μιλάει – μην σας πω ότι θα παραμιλάει – πολύς κόσμος. Η πρωταγωνίστρια μίλησε για το έργο, για τη μουσική του, για την εμπειρία και την προσμονή. Τι, να μην εστιάσουμε στη μουσική; Μα εδώ αυτή έχει τον πρώτο λόγο. Θερμές ευχαριστίες στην πανταχού παρούσα και αεικίνητη Μαρκέλλα Καζαμία, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
matomenos2214
 
Έχει μουσική... Έχει πρόζα... Τι υπερισχύει όμως;
Ε, εντάξει... Μιλάμε τώρα για ένα τεράστιο έργο, έτσι κι αλλιώς. Δεν θα μπορούσε να υπερισχύσει κάτι του έργου... Απλώς, εδώ έχουμε και έναν πολύ σημαντικό συνθέτη... Ο Νικορέστης Χανιωτάκης, ο επίσης πολύ σημαντικός σκηνοθέτης μας, είχε τη φοβερή ιδέα να γράψει ο Αλκίνοος μουσική... Εδώ, αυτό που συμβαίνει, γιατί ο ίδιος ο Νικορέστης το λέει, αλλιώς δεν θα τολμούσα φυσικά να το πω, είναι ότι... είναι σαν να συν-σκηνοθετούν το έργο. Δηλαδή η μουσική του Αλκίνοου παίζει παρά παρά πολύ σημαντικό ρόλο στην παράσταση. Εμείς μεταξύ μας λέμε ότι έχουμε κάνει μιούζικαλ τον Ματωμένο Γάμο.
 
Έτσι μου ήλθε και μένα. Λέω "Το έχουν κάνει μιούζικαλ; Τι έχουν κάνει τώρα";
(Γελάει) Κοίταξε να σου πω... Αυτό το έργο μιλάει για έναν γάμο. Ακούμε "Ματωμένος Γάμος" και έχουμε στο μυαλό μας κάτι παρά πολύ βαρύ. Ναι, φυσικά και διαπραγματεύεται κάποια θέματα πολύ σοβαρά και παντοτινά... Αλλά, έχουμε και έναν γάμο! Έχει και γλέντι. Έχει και πολλή χαρά. Έχει και μουσική. Και μέσα από τις πρόβες ανακαλύψαμε, στην πορεία, ότι το έργο έχει και πολύ χιούμορ. Δηλαδή, εγώ θα έλεγα στον κόσμο να μην το φοβηθεί. Γιατί ακούει "Ματωμένος γάμος" και... Έχει απ' όλα!
 
Όπως και η ίδια η ζωή. Έχει απ' όλα.
Ακριβώς!
 
matomenos2216
 
Η απόδοση των τραγουδιών γίνεται από τους ηθοποιούς. Γίνεται από σας...
Όχι μόνο των τραγουδιών. Και της μουσικής. Γεννιέται η μουσική επί σκηνής. Δεν υπάρχει τίποτα προ-ηχογραφημένο, τίποτα απολύτως, ούτε ο παραμικρός ήχος. Όλα δημιουργούνται από τους ηθοποιούς-μουσικούς. Όπως καταλαβαίνεις, εφόσον φτιάξαμε αυτή την ιδέα, να γίνεται έτσι, ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Έπρεπε να βρεθούν ηθοποιοί που να τραγουδάνε εξαιρετικά και να παίζουν και όργανα. Και νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι, αν μη τι άλλο, βαθιά συγκινητικό. Όταν βλέπω κάτι, που συναντιούνται πολλές τέχνες... Συγκινούμαι πολύ.
 
Η πρεμιέρα είναι κάτι που κάνει την καρδούλα να χτυπάει πάντα πιο δυνατά; Ακόμα και σε σας, που είστε όλοι σας μπαρουτοκαπνισμένοι.
Ε, ναι, γιατί είναι κάτι που δουλεύεις καιρό και έχεις την αγωνία αν θα ακουμπήσει τον θεατή. Για μένα αυτό είναι, η αγωνία γενικά σε αυτή τη δουλειά. Δηλαδή, έχω αγωνία μην συμβεί κάτι. Αλλά, έχοντας δουλέψει πολύ πάνω σε κάτι, η αγωνία - γιατί η λέξη άγχος δεν μου αρέσει - είναι να αρέσει αυτό που έφτιαξες. Να ακουμπήσει.
 
matomenos2218
 
Πόσο καιρό κάνατε πρόβες γι' αυτό το έργο;
Ξεκινήσαμε εκεί, στα τέλη του Μαρτίου. Κάναμε μία παύση το Πάσχα και μετά ξανά... Οι πρόβες ήταν καθαρά πρόβες μιούζικαλ. Επειδή έχω κάνει, έχω συμμετάσχει σε αρκετά μιούζικαλ, γι' αυτό μπορώ να το λέω έτσι. Υπήρξαν πρόβες που ήταν καθαρά μουσικές και έπρεπε να συμβεί αυτό, γιατί τα τραγούδια είναι όλα πολύ υψηλών απαιτήσεων. Είναι όλα τετράφωνα. Είναι δύσκολα πράγματα. Οι ηθοποιοί δεν είμαστε συνηθισμένοι, στην Ελλάδα, να αποδίδουμε τέτοιου είδους έργα. Μουσικά, εννοώ, έργα. Και ο Αλκίνοος το τόλμησε και μάλιστα μας είχε δώσει και μια δικλείδα ασφαλείας, ότι "Παιδιά, αν δεν τα καταφέρετε, δεν πειράζει, υπάρχει εναλλακτική. Θα τα απλοποιήσουμε τα τραγούδια. Αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσουμε". Και πραγματικά το προσπαθήσαμε και βγήκανε όπως τα είχε στον νου του.
 
Τι γίνεται εδώ δηλαδή; Μία τρίτη πάνω ο ένας, μία τρίτη κάτω ο άλλος;
Δεν είναι τόσο απλά. Τριτούλες και τέτοια. Η αρμονία του Ιωαννίδη δεν είναι τριτούλες πάνω-κάτω. Είναι ζόρικα πραγματάκια. Χαμούλης, χαμούλης! (γέλια) Και ταυτόχρονα "Χτύπα κι ένα καχόν, χτύπα κι ένα κρουστό". Γιατί και οι άλλοι που παίζουν, είναι ΟΚ, αλλά εμείς που δεν παίζουμε είμαστε "Καθίστε και πάνω σε ένα καχόν, να χτυπάτε έναν ρυθμό". Ή να παίζουμε καστανιέτες. Είναι πολύ ενδιαφέρον. Εμένα αυτά με τρελαίνουν γιατί μας κινητοποιούν, μας ξυπνάνε. Κινητοποιείται ο εγκέφαλός σου. Αυτό θέλουμε.
 
matomenos2217
 
Το πάτε μία τεράστια βόλτα αυτό εδώ, έτσι;
Αρκετά μεγάλη, ναι.
 
Σκέφτεστε να του δώσετε και στέγη από Οκτώβριο;
Είναι πολύ πιθανό. Είναι η περίοδος που κουβεντιάζουν τώρα γι' αυτό. Να παιχτεί και τον Χειμώνα σε κλειστό. Έτσι που το φτιάξαμε, είδαμε ότι λειτουργεί και σε ανοιχτό χώρο και σε κλειστό. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα.
 
Κώστας Κούλης
 
matomenos2215
 
Joomla Social by OrdaSoft!