= Μαρία Μαραγκουδάκη - Η συνέντευξη
Συνεντεύξεις

loogoo

Μαρία Μαραγκουδάκη - Η συνέντευξη

 
Η Μαρία Μαραγκουδάκη είναι… οδοντίατρος! Μην το γελάτε, είναι όντως απόφοιτος της οδοντιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι θεατές φεύγουν πάντα από τις παραστάσεις τις με ένα χαμόγελο ικανοποίησης ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους. Βοηθάει σίγουρα και το γεγονός ότι είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, μουσικός, σκηνογράφος, δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο μπορεί (ή προλαβαίνει) να κάνει. Εμείς πάντως τη βρήκαμε εύκαιρη (τρόπος του λέγειν) και τη ρωτήσαμε κάποια πραγματάκια για την καινούρια της δουλειά, αλλά και για τα μελλοντικά της σχέδια. Και την ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκριση.
 
maragkoudaki2069
Πείτε μας δυο λόγια για την παράσταση «Το ποδήλατο της Ωραίας Ελένης».
Και μόνο η πραγματοποίηση αυτής της παράστασης, εν μέσω πανδημίας, σε σκηνοθεσία δική μου, και συν-ερμηνεία με τον ηθοποιό Βαγγέλη Ξημεράκη, ήταν για όλους τους συντελεστές μια επιτυχία και μεγάλη χαρά. Το κοινό μας τίμησε, προσήλθε με μάσκες, σε κλειστό κλιματιζόμενο χώρο, να δει και να νιώσει θέατρο. Τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, από την περίοδο των προβών, έως και την πρεμιέρα, θεωρούμε ότι ανοίξαμε τη φετινή φθινοπωρινή σεζόν.

Τι είναι αυτό που θέλει να μας μεταδώσει η συγγραφέας, κατά τη γνώμη σας;
Η Αλμπέρτα Τσοπανάκη έγραψε ένα βαθιά ανθρώπινο έργο, με αρκετά τραγωδιακά, τολμώ να πω, στοιχεία. Διαποτίζεται από αρχέτυπα και έννοιες όπως η πίστη, η οικογένεια, η γέννηση, η ζωή, ο θάνατος, οι βασικές ανθρώπινες λειτουργίες, η μητρότητα και η μη αποδοχή της. Αν και η ηρωίδα αναζητά την αγάπη και τη λύτρωση, τελικά δεν αφήνει κανέναν κοντά της. Διονυσιασμένη τρέχει, χωρίς σταματημό, βλέποντας να διαψεύδονται οι ελπίδες και τα όνειρά της. Στο έργο τονίζεται η βαθιά μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου, καθώς και το πόσο απρόβλεπτη είναι η ζωή… μια φάρσα, μια παρωδία, ασύγκριτα πιο εμβληματική από οποιαδήποτε μυθοπλασία.
 
maragkoudaki2065
Ποιες οι προσδοκίες σας σχετικά με την επιτυχία της παράστασης, δεδομένου των περίεργων συνθηκών που καλούνται να λειτουργήσουν τα θέατρα; Εσείς πώς νιώθετε με όλα αυτά; Περιγράψτε μας την εμπειρία σας έως αυτή τη στιγμή.
Στην αρχή ήμαστε όλοι σαστισμένοι, σοκαρισμένοι, απομονωμένοι. Σιγά σιγά ανταμώνουμε, με προφυλάξεις, με ασπίδες. Όμως ανταμώνουμε. Κι αυτό είναι το βασικό. Σίγουρα είναι περίεργες οι συνθήκες, αναγκαίες όμως για την ασφάλεια όλων μας. Σκέφτομαι παρόλα αυτά ότι ο θεατής με τη μάσκα του αισθάνεται ασφαλής και όπως μπαίνει στο μετρό και πάει στη δουλειά του, θα έρθει και στο θέατρο. Θα είναι και άλλοι γύρω του με μάσκες. Κι εμείς, από τη σκηνή, απευθυνόμαστε στις αισθήσεις του, στο υποσυνείδητό του. Δεν του ζητούμε να καταλάβει, του ζητούμε να αισθανθεί. Γενικά δεν έχω προσδοκίες, πορεύομαι. Και τους θεατές ένα ταξίδι τους καλούμε να πάμε μαζί.

Η καραντίνα μας στέρησε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τη Nastasya του Θανάση Τριαρίδη, σε δική σας σκηνοθεσία και ερμηνεία μαζί με την Ειρήνη Κουτρουμάνου. Είναι στα πλάνα σας να ανέβει στο μέλλον;
Φυσικά! Μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων για «Το ποδήλατο της ωραίας Ελένης» ακολουθεί ο προγραμματισμός για τις παραστάσεις της “Nastasya”. Πρόκειται επίσης για ένα υπέροχο έργο και μια επίσης αγαπημένη συνεργασία με το συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη και την ηθοποιό Ειρήνη Κουτρουμάνου. Η πρεμιέρα μας ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο 14 Μαρτίου και ακυρώθηκε με το κλείσιμο των θεάτρων, λόγω της πανδημίας.
 
maragkoudaki2067
Υπάρχουν επόμενα σχέδια ή θα αναμένετε τις εξελίξεις;
Φυσικά οι εξελίξεις μας προλαβαίνουν συχνά… ένα πιθανό νέο lockdown, για παράδειγμα… αλλά όχι, δε θα τις περιμένω, θα τις αντιμετωπίσω όταν έρθουν. Πιστεύω ότι είναι μια δύσκολη περίοδος και θα περάσει. Η δύναμη όσων θέλουν να κάνουν θέατρο και όσων θέλουν να δουν θέατρο είναι τόσο ασυγκράτητη όσο ένας ποταμός απάτητου βουνού. Δεν συγκρατείται. Προσαρμοζόμαστε με την εποχή και τις συνθήκες, για όσο χρειαστεί. Υπάρχουν επόμενα θεατρικά σχέδια, μεταξύ των οποίων και ένα θεατρικό μονόπρακτο με τίτλο «Το παλιό το παλιό», που συνέγραψα τις μέρες της καραντίνας.
 
maragkoudaki2066
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
Κι εγώ σας ευχαριστώ.
 
Νάσος Κονίτσας
 
maragkoudaki2068
 
Joomla Social by OrdaSoft!