Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τον Θάνο Κόη (Lost Bodies)

lost3624615311

   Ο Θάνος Κόης, ο Θάνος Λόst, ο καλλιτέχνης πίσω από τους Lost Bodies και ένα σωρό άλλα πράγματα, φιλοξενείται στο Noizy.gr. Πριν λίγο καιρό μου είχε στείλει ένα μήνυμα η Κατερίνα Νικολακούλη για την παράσταση «Το Βαπόρι – Μίλτος Σαχτούρης». Πρόκειται για εικόνες και νότες, λέξεις και μελωδίες πάνω σε κομμάτια του έργου του μεγάλου ποιητή, παρέα με την Όλια Λαζαρίδου. Το κοίταξα, το κουβέντιασα και με την Κατερίνα, είχε πολύ ενδιαφέρον… «Πάμε και για συνέντευξη»; Και δεν πάμε… Ο Θάνος δεν είναι ο συνηθισμένος «καλλιτέχνης», δεν έχει σχέση με την πλαστικούρα… Η πλάκα είναι ότι προσπαθήσαμε αρχικά να έλθουμε σε επαφή με τον καλλιτέχνη μέσω της «κανονικής» οδού, αλλά τζίφος. Έτσι στείλαμε μήνυμα κατευθείαν σε αυτόν. Μας απάντησε με εγκάρδιο τρόπο και, από κει και πέρα, ήταν μόνο κατηφόρα. Δεν μιλήσαμε «απλά για την παράσταση», το πήγαμε κι αλλού. Βλέπετε, σ’ αυτό το Ελλάντα έχει παντού σωλήνες και μάλιστα καφροσωλήνες. Δεν θα ήταν δυνατό να μην ασχοληθούμε και με δαύτους. Ο Θάνος ήταν πολύ παραπάνω από διαφωτιστικός και αναλυτικός, ήταν ανθρώπινος. «Μόνο με αντίσταση πέφτουν οι τύραννοι», έτσι μου λέει κάποια στιγμή. Λέτε να το πάρουμε χαμπάρι; Λέτε να θελήσουμε να το πάρουμε χαμπάρι κάποτε. Να‘σαι καλά, Θάνο, τα χαμένα κορμιά ευχαριστούν θερμά τα Χαμένα Κορμιά…
 
"Ζούμε έναν εμφύλιο με εμπροσθοφυλακή τα ΜΜΕ και όλους τους λωποδυταραίους που έχουν καταχραστεί την εξουσία και έχουν στραφεί ενάντια στον λαό τους. Είχαμε τα ντόπια λαμόγια, πέσαμε τώρα στα χέρια και του ΔΝΤ, πιο σκατά μπορεί να είμαστε; Μόνο με αντίσταση πέφτουν οι τύραννοι".
 
   Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με το Μίλτο Σαχτούρη; Πώς αποφασίσατε να κάνετε αυτή την ιστορία παράσταση;
   Με τον Σαχτούρη είχαμε ασχοληθεί ξανά στο CD “Όσμωση” και είναι από τους ποιητές που διαβάζουμε και αγαπάμε. Η πρόταση έγινε από την Όλια Λαζαρίδου και στήνοντας σιγά-σιγά, ένα-ένα τα κομμάτια και προσθέτοντας και την εικόνα συνειδητοποιήσαμε ότι η προσέγγισή μας είναι εντελώς διαφορετική, όσον αφορά τις συνηθισμένες θεατρικές παραστάσεις και τα αφιερώματα στο έργο κάποιου ποιητή. Η προσέγγιση είναι καθαρά Lost Bodιανή, δηλαδή όλα είναι ιερά και τίποτα δεν είναι ιερό.
 
   Προς το παρόν έχουν ανακοινωθεί τρεις παραστάσεις. Υπάρχει περίπτωση να το προχωρήσετε, αν δείτε ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται ή θα είναι αυτές οι τρεις και τελείωσε, «πάμε γι άλλα» μετά;
   Εκτός από τις τρεις αυτές παραστάσεις δεν έχουμε κανονίσει τίποτα άλλο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, ήδη μας έχουν ζητήσει να το παρουσιάσουμε και στη Θεσσαλονίκη, στη διεθνή έκθεση. (χαμογελάει) Θα δούμε. Επίσης έχουμε κάνει την μουσική από την εξαιρετική παράσταση “Χάρτινα Λουλούδια” που παίζει τώρα. Παράλληλα βέβαια υπάρχει η σκέψη να ξαναπαρουσιάσουμε την παράσταση που είχαμε στήσει με τον Βελιώτη στο Camp και πάει λέγοντας.
 
   Γιατί αυτός ο τίτλος, «Το βαπόρι»; Πώς προέκυψε;
   Υπάρχει ένα κείμενο του Σαχτούρη με τίτλο «Το βαπόρι» πολύ μα πολύ ανακουφιστικό, που λέει : "Φεύγετε επιτέλους, τα έξοδά σας είναι κανονισμένα  για   πάντα και για όποιο μέρος κάθε φορά βρισκόσαστε"! Οπότε όπως καταλαβαίνεις.....
 
   Η παράσταση έχει ήδη παρουσιαστεί μία φορά, στο φεστιβάλ Φιλίππων τον περασμένο Ιούλιο. Πώς σας φάνηκε αυτή η πρώτη εμπειρία; Πώς ήταν το κοινό;
   Ο χώρος ήταν καταπληκτικός, ήταν μέσα στο κάστρο της Καβάλας. Σστην αρχή εγώ νόμισα ότι ήταν κόλπο να μας χώσουν στο μπουντρούμι! (γέλια) Η οργάνωση ήταν πολύ καλή και είχε πάρα πολύ κόσμο. Αυτό που παρουσιάσαμε εκεί ήταν κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που κάνουμε στα live… απαγορευόταν οι φτυσιές κ.λ.π. (γέλια) Σίγουρα πολλοί δεν περίμεναν αυτό που τελικά είδαν αλλά χειροκρότησαν όρθιοι για τουλάχιστον δύο λεπτά. (γέλια) Όχι, τώρα άσχετα με την πλάκα, σε όλους άρεσε. Είναι καλοδουλεμένο και δεν είναι μια απλή αφήγηση, ερμηνεία, πάνω από ένα αδιάφορο χαλί, είναι 22 δομημένα κομμάτια που άνετα κυκλοφορούν και σε CD.
"Ξέρεις, είναι απίστευτο ότι τυραννιόμαστε από τέτοιους φελλούς, αλλά η λύσσα για το χρήμα και την εξουσία τους έχει γίνει εμμονή. Στην ουσία είναι άρρωστοι άνθρωποι, η τρύπα που έχουν μέσα τους δεν γεμίζει μα τίποτα, αλλά εμείς την πληρώνουμε και μάλιστα σε εποχή που είχαμε πιστέψει ότι ήμασταν “ασφαλείς”. Τέλειωσαν με τη Λατινική Αμερική, τους ήπιαν το αίμα με το μπουρί και ήρθαν τώρα από εδώ".
 
   Έχουν περάσει πέντε χρόνια από την «Όσμωση». Θα ακούσουμε κάτι καινούργιο; Προγραμματίζετε την επόμενη κυκλοφορία σας για φέτος ή του χρόνου;
   Ανεβάζουμε τα περισσότερα από τα καινούρια μας κομμάτια στο youtube (www.youtube.com/lostbodies), αλλά αυτό δεν φτάνει γιατί αν κάποτε κατέβει αυτή η σελίδα, ή αν κόψουν το internet, λόγω αδυναμίας πληρωμής, για μεγάλο μέρος του κοινού μας, αυτά δεν θα υπάρχουν. Έχουμε έτοιμο το νέο μας CD και έχουμε πνιγεί στις προτάσεις για να το κυκλοφορήσουμε, (γέλια) να σου πω του στραβού το δίκιο, μας γοητεύει η ιδέα να το κυκλοφορήσουμε χειροποίητο, όπως κάναμε κάποτε με τις κασέτες ζωγραφισμένο ένα-ένα στο χέρι κ.λ.π. Θα δούμε.
 
   Live πότε θα σας ξαναδούμε; Τι παίζει με τις ζωντανές εμφανίσεις;
   Έφυγε ο ντράμερ μας μετανάστης στο Βέλγιο και έχει έρθει ένα εξαιρετικό γατόνι στη θέση του, οπότε πολύ σύντομα θα μας δείτε να ξαναεμφανιζόμαστε στη σκηνή.
 
   Τι σκατά θα τους κάνουμε τόσους πολιτικούς και παρατρεχάμενους;
   Δεν υπάρχει πλέον συγκατοίκηση. Ζούμε έναν εμφύλιο με εμπροσθοφυλακή τα ΜΜΕ και όλους τους λωποδυταραίους που έχουν καταχραστεί την εξουσία και έχουν στραφεί ενάντια στον λαό τους. Είχαμε τα ντόπια λαμόγια, πέσαμε τώρα στα χέρια και του ΔΝΤ, πιο σκατά μπορεί να είμαστε; Μόνο με αντίσταση πέφτουν οι τύραννοι.
"Έχουμε συνηθίσει όλες οι κινήσεις να γίνονται από επιχειρηματίες που βρίσκουν μια τρύπα στην αγορά και στις ηλικίες από τάδε μέχρι τάδε και ξεκινάν ένα περιοδικό, έναν ραδιοφωνικό σταθμό κ.λ.π. Όλα αυτά τα σκατά και η λύσσα η κακιά για τα χρήματα, που πάνε μαζί, μας έχει στραγγαλίσει. Και βέβαια ό,τι ακουμπάνε αυτά τα κτήνη το παγώνουν".
 
   Μήπως θα πρέπει να ακούσουμε το «Αρκετά» και όχι απλά να το ακούμε;
   Ξέρεις, είναι απίστευτο ότι τυραννιόμαστε από τέτοιους φελλούς, αλλά η λύσσα για το χρήμα και την εξουσία τους έχει γίνει εμμονή. Στην ουσία είναι άρρωστοι άνθρωποι, η τρύπα που έχουν μέσα τους δεν γεμίζει μα τίποτα, αλλά εμείς την πληρώνουμε και μάλιστα σε εποχή που είχαμε πιστέψει ότι ήμασταν “ασφαλείς”. Τέλειωσαν με τη Λατινική Αμερική, τους ήπιαν το αίμα με το μπουρί και ήρθαν τώρα από εδώ.  
 
   Οι Lost Bodies είναι τα Χαμένα Κορμιά που τα χώνουν στα πραγματικά χαμένα κορμιά;
   Ο κόσμος ανάποδα. Η οργή όλων πλέον έχει ξεχειλίσει και αφρίσει. Όλοι τα χώνουν σε καθημερινή βάση...
 
   Τα σημερινά περιοδικά του διαδικτύου, αυτά τα webzines δηλαδή, μήπως είναι η συνέχεια των fanzine, μια και τα παιδιά που ασχολούνται με αυτά κάνουν το ψώνιο τους, δεν βγάζουν φράγκο και δαπανούν πολύ χρόνο (αλλά και χρήμα) για να μάθει ο κόσμος για νέους δίσκους, βιβλία, ταινίες, κτλ;   
   Έχει βέβαια την ομορφιά του το έντυπο, και την κουλτούρα του… να το ψάξεις, τη μυρωδιά από το μελάνι, το σακουλάκι, την αίσθηση του χειροποίητου κ.λ.π. Αλλά πιο εύκολα στήνεται ένα webzine και σίγουρα είναι πιο προσβάσιμο. Είναι πολύ μεγάλη ελπίδα το ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που κάνουν κάτι με μεράκι, έχουν ενθουσιασμό και πάθος μέσα τους και δίνουν τον χρόνο τους για να μοιραστούν τα πράγματα που αγαπάνε με άλλους. Είναι φως, έχει ζεστασιά, μυρίζει ανθρωπιά. Έχουμε συνηθίσει όλες οι κινήσεις να γίνονται από επιχειρηματίες που βρίσκουν μια τρύπα στην αγορά και στις ηλικίες από τάδε μέχρι τάδε και ξεκινάν ένα περιοδικό, έναν ραδιοφωνικό σταθμό κ.λ.π. Όλα αυτά τα σκατά και η λύσσα η κακιά για τα χρήματα, που πάνε μαζί, μας έχει στραγγαλίσει. Και βέβαια ό,τι ακουμπάνε αυτά τα κτήνη το παγώνουν.
 
Κώστας Κούλης
* Ευχαριστούμε τον Θάνο για τα video.
Μίλτος Σαχτούρης, Το βαπόρι
*για τρεις μόνο παραστάσεις*

Το βαπόρι είναι μια 50λεπτη οπτικοακουστική μουσική παράσταση βασισμένη σε ποιήματα του Μίλτου Σαχτούρη με
ερμηνεία της Όλιας Λαζαρίδου & Θάνου Λοστ.
Βίντεο, εικόνες και πρωτότυπη μουσική ειδικά φτιαγμένη για την
παράσταση από τους  Lost Bodies
 
Ερμηνεία:  Όλια Λαζαρίδου & Θάνος Λοστ
 
Μουσική/ Εικόνα: Lost Bodies (Αντώνης Παπασπύρος & Θάνος Λοστ)
BIOS Main
Διάρκεια παραστάσεων: 19 – 21 Οκτωβρίου 2012
Παραστάσεις: Παρασκευή - Κυριακή
Έναρξη: 21.00
BIOS / Πειραιώς 84
lost5817512199 675cafdb49 o
Joomla Social by OrdaSoft!