= Συνέντευξη με το Λάμπρο Φισφή
Συνεντεύξεις

loogoo

Συνέντευξη με το Λάμπρο Φισφή

 
   Θαυμάζω απεριόριστα τους stand up κωμικούς. Βρίσκονται στη σκηνή, μόνοι τους απέναντί μας και έχουν σκοπό τους να μας κάνουν να περάσουμε καλά. Για την ακρίβεια, να περάσουμε ακόμα καλύτερα. Επειδή κάνοντάς μας να περνάμε καλά, το ευχαριστιούνται κι εκείνοι. Επιστρατεύουν ιστορίες, εμπειρίες, ανέκδοτα, την επαφή με το κοινό και βγάζουν αβίαστα από μέσα μας εκείνο εκεί… Το γέλιο. Τη θεραπεία για όλα… Ο Λάμπρος Φισφής είναι καταξιωμένος στο χώρο, είναι κωμικός που χαίρει της εκτίμησης του κοινού, είναι εκείνος ο τύπος που θα σου πει πέντε κουβέντες και θα γελάς κάνα μισάωρο. Έφερε την παράστασή του στο Ακροπόλ, γέμισε το μαγαζί, έκανε τον κόσμο να ξεκαρδιστεί και θα το ξανακάνει κιόλας! Ήλθαμε σε επικοινωνία μαζί του και μάθαμε από πρώτο χέρι τι θα πει να δουλεύεις πυρετωδώς για να κάνεις καλά αυτό που κάνεις. Ώρες επί ωρών πρόβας, μέρες και μήνες γραψίματος και πολύ μεράκι. Ο Λάμπρος μας έκανε να καταλάβουμε ότι ο κωμικός στο stand up είναι ο άνθρωπός μας για όση ώρα είναι πάνω στη σκηνή. Το ταξίδι μόλις ξεκίνησε και – όπως φαίνεται – θα είναι εξαιρετικό. Πάμε παρέα του να εξερευνήσουμε κάτι από τις όμορφες γαίες της κωμωδίας; Πολλά ευχαριστώ στη Μαρκέλλα Καζαμία που φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή εδώ η συνέντευξη.
 
fisfis02
«Δες το θετικό + μωρό». Επιστρέφεις μετά από μια πετυχημένη σεζόν. Η προσθήκη «Μωρό» τι σημαίνει;
Δεν είναι χαϊδευτικό για τη γυναίκα μου. Είναι όντως μωρό. Πριν από ένα χρόνο έγινα πατέρας και έχω προσθέσει κάποια καινούργια κείμενα για την εμπειρία του να μεγαλώνεις ένα μωρό. Είναι πράγματα που όποιος σκέφτεται να κάνει μωρό πρέπει να ακούσει. Καθότι εγώ φυσικά είμαι ο ειδικός.
 
fisfis01Γιατί μόνο πέντε παραστάσεις, καλέ; Θέλεις να το πας περιοδεία στο καπάκι μετά;
Το θέατρο χωράει 700 άτομα. Και πέντε πολλές είναι. Πέρσι έπαιζα στο θέατρο Άβατον που είναι όσο μια σειρά του Ακροπόλ. Προς το παρόν έχουμε κάνει δύο παραστάσεις και ήταν γεμάτο, οπότε ποτέ δεν ξέρεις. Περιοδεία κάνω παράλληλα σε όλη την Ελλάδα.
 
Στην παράσταση βρίσκεσαι «αντιμέτωπος» με το κοινό για ενενήντα λεπτά περίπου. Για «σενάριο» και αυτοσχεδιασμό για τόση ώρα, πόσο καιρό χρειάστηκες προκειμένου να δημιουργήσεις, να γράψεις, να προβάρεις;
Αυτή η παράσταση μου πήρε τρεις μήνες εντατικού γραψίματος, δοκιμών και προβών. Δέκα ώρες κάθε μέρα. Περίπου οκτώ λεπτά υλικού ανά μέρα, ώστε να φτάσω τις περίπου δύο ώρες και ένα τέταρτο και να μείνουν στο τέλος τα καλά 90 λεπτά. Κάθε παράσταση έχει και ένα κομμάτι αυτοσχεδιασμού και πάρε δώσε με το κοινό. Είναι το αγαπημένο μου κομμάτι, γιατί εκεί θεωρώ είναι που γινόμαστε μια παρέα.
 
Μια και θα κάνεις περιοδεία με το έργο αυτό, έχουν κλείσει ημερομηνίες; Σκέφτεσαι να ξεκινήσεις άμεσα ή από την Άνοιξη και μετά;
Έχω πάει ήδη Αγρίνιο και Πάτρα και μετά το πρόγραμμα έχει 25 Ιανουαρίου Κοζάνη, 26 Ιανουαρίου Γιάννενα, 27 και 28 Ιανουαρίου Θεσσαλονίκη. Ιδανικά δεν θα αφήσω ούτε χωριό που δεν θα παίξω.
 
Τι είναι χειρότερο για σένα, όταν βρίσκεσαι στη σκηνή; Να μην γελάσουν «τόσο πολύ» από κάτω με αυτά που λες ή να υπάρχει σιωπή; Πώς ανταπεξέρχεσαι;
Θα σε παραπέμψω στην ερώτηση που μου έκανες για το χρόνο που δαπανώ. Περνάω τρεις μήνες γραψίματος και πειραματισμού, ώστε όταν φτάσω να παίζω στο Ακροπόλ να μην υπάρχει η πιθανότητα να μην γελάσει ο κόσμος. Πάντα κάποια αστεία μπορεί να μην έχουν την ανταπόκριση που περιμένεις αλλά ΟΚ, μετά από δέκα δευτερόλεπτα θα έρθει το επόμενο.
fisfis03
 
Επειδή έχεις τον αυτοσαρκασμό βασικό μέρος στην παράστασή σου, συμφωνείς ότι ο αυτοσαρκασμός είναι στην ουσία δείκτης καλού χιούμορ για έναν άνθρωπο;
Πώς γίνεται να αυτοσαρκαστώ και να πω ότι έχω καλό χιούμορ ταυτόχρονα... Καταργεί όλη την έννοια του αυτοσαρκασμού. Σίγουρα θεωρώ ότι ο αυτοσαρκασμός είναι μια μορφή άμυνας. Τύπου «Κάτσε να με κοροϊδέψω εγώ για να μην το κάνουν άλλοι».
 
Με το πέρας της παράστασης πώς νιώθεις; Έχεις «αδειάσει» τελείως, σκέφτεσαι πως «Γαμώ, πάμε για άλλη μιάμιση ώρα»; Τι είναι αυτό που σε ιντριγκάρει περισσότερο κατά τη διάρκεια της παράστασης;
Όλα τα παραπάνω. Είμαι τελείως άδειος και ταυτόχρονα θέλω να πάω για άλλη μιάμιση ώρα. Εγώ αντέχω να το πάω όσο να ‘ναι. Αλλά το στάντ απ κόμεντι εξαντλεί και το κοινό. Όταν γελάς για 6-8 φορές το λεπτό για μιάμιση ώρα, κάποια στιγμή αδειάζεις. Αυτό που με ιντριγκάρει είναι να γνωρίζω το κοινό κατά τη διάρκεια της παράστασης. Να συνομιλούμε και να ακούω και τις δικές τους εμπειρίες πάνω σε αυτά που λέω.  
 
Κάνεις κάτι άλλο παράλληλα με αυτές τις εμφανίσεις σου;
Έχω την παρουσίαση του Quizdom The Show στον Alpha. Ξεκινάμε το δεύτερο μέρος της σεζόν σε λίγο και αναμένεται συναρπαστικό. Έχει πάρα πολύ καλούς παίκτες αυτή η φουρνιά. Επίσης έχω εκδώσει και ένα βιβλίο με χιουμοριστικά κείμενα που είναι διαθέσιμο από το site μου.
 
Τι θα συμβούλευες κάποιον – όχι απαραίτητα ηθοποιό – που θέλει να κάνει stand up;
Να το κάνει. Να μην το σκέφτεται. Απλά να το κάνει. Να ανέβει στην σκηνή σήμερα. Όχι αύριο. Το πρώτο βήμα είναι το πιο δύσκολο.
 
Τι είναι αυτό που σε κάνει να συνεχίζεις με την τέχνη σου, να συνεχίζεις να κάνεις αυτό που με τόση επιτυχία κάνεις;
Αυτό που με έκανε να ξεκινήσω το stand up comedy και ακόμα και σήμερα με κάνει να το συνεχίζω είναι το γέλιο του κόσμου. Είναι μαγικό το συναίσθημα να λες κάτι και αντανακλαστικά ο κόσμος να απαντάει με γέλιο.
 
Κώστας Κούλης
fisfis04
Joomla Social by OrdaSoft!