= Κωνσταντίνος Μπιμπής - Η συνέντευξη
Συνεντεύξεις

loogoo

Κωνσταντίνος Μπιμπής - Η συνέντευξη

 
   Μια υπέροχη παράσταση ξετυλίγεται στην ταράτσα του θεάτρου Λαμπέτη. «ΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠ’ Τ’ ΑΣΤΕΡΙΑ» μιλούν για την τελική αναμέτρηση ενός μεγάλου εγκλωβισμένου έρωτα. Είναι μια παράσταση που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό και τους κριτικούς για τη ζωντάνια, την τρυφερότητα, το χιούμορ αλλά και τη συγκίνηση που προσφέρει. Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής, εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης, μιλάει για το έργο, για τον εγκλωβισμό του πολιτισμού, για εκείνους που ξεκίνησαν να λιγουρεύονται μία περίεργη κατάσταση, για το παρόν και το μέλλον. Ευχαριστούμε πολύ τον Άρη Ασπρούλη, ο οποίος φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
mpimpis2104
Πώς ήταν όλο αυτό το διάστημα της απουσίας των πολιτιστικών δρώμενων για εσένα;
Φρικτό και σκιώδες. Οι τέχνες δέχτηκαν και δέχονται επίθεση. Αυτή η στοχευμένη περιφρόνηση του πολιτισμού και των ανθρώπων του, εμένα με ανησυχεί και με τρομάζει.

Ποιες οι σκέψεις σου για την κατάσταση που βιώνουμε και πώς πιστεύεις ότι θα εξελιχθεί;
Ποιος ξέρει... Λιγουρεύτηκε η άρχουσα τάξη τον εγκλεισμό και τις απαγορεύσεις. Ας πούμε, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αδιανόητη, χουντική και φασιστική απαγόρευση κυκλοφορίας, χωρίς κανένα λόγο. Τον τελευταίο χρόνο με τον κόσμο κλεισμένο στα σπίτια του, πέρασαν τα πιο εκτρωματικά νομοσχέδια του 21ου αιώνα. Δεν βλέπω καμία καλή εξέλιξη.

Ποια η γνώμη σου για τo online streaming; Πιστεύεις ότι η μαγεία μιας παράστασης μπορεί να μεταφερθεί με επιτυχία στο γυαλί;
Φυσικά και όχι. Είναι ένα εντελώς άλλο είδος. Δεν είναι θέατρο. Δεν υπάρχει ο χώρος. Η συνενοχή. Η κοινή εμπειρία. Επί παραδείγματι, τι σημαίνει σκοτάδι στο streaming; Τίποτα. Μια μαύρη οθόνη. Ένα black mirror. Στην αίθουσα το σκοτάδι είναι μαγικό.
 
mpimpis2106

Τρίτη χρονιά με αυτή την όμορφη παράσταση. Αλήθεια, πώς ξεκίνησε η διαδρομή;
Ξεκίνησε από τον Τηλέμαχο, τον συγγραφέα φυσικά. Μας έστειλε το έργο. Διαβάζοντάς το και εγώ και η Λίλα το αγαπήσαμε αμέσως. Στη συνέχεια και η Άρτεμις το ίδιο. Έτσι κάτσαμε και οι τρείς μαζί και αρχίσαμε να το δουλεύουμε. Ήταν και είναι μια υπέροχη συνεργασία, απ’ αυτές που σε κάνουν να αισθάνεσαι τυχερός.

Γιατί πιστεύεις ότι αγκάλιασε το κοινό αυτό το έργο;
Νομίζω επειδή όλοι βλέπουν στη σκηνή τον εαυτό τους. Θυμούνται δικά τους βιώματα. Γελάνε πολύ, κλαίνε πολύ. Μεταφέρονται στο ερωτικό τους παρελθόν ή και ακόμα στο παρόν τους και αφότου τελειώσει πλέον η παράσταση, προβληματίζονται, συζητάνε, τσακώνονται για αυτό το τόσο προσωπικό θέμα. Τον έρωτα.

Υπάρχει το «για πάντα» στον έρωτα; Πόσο αλλάζει ο έρωτας με τα χρόνια που περνούν;
Δεν υπάρχει πραγματικός έρωτας χωρίς το «για πάντα». Ακόμη κι όταν οι άνθρωποι χωρίζουν και χάνονται. Κάτι τους αφήνει ο έρωτας που πέρασε. Μια σύνδεση, κάτι το παντοτινό.

Η ενηλικίωση είναι η ταφόπλακα του έρωτα;
Όχι, δεν νομίζω. Η ενηλικίωση είναι για μένα η ευκαιρία για την εμβάθυνση στον έρωτα. Για την κατανόηση του φαινομένου. Για την εξύψωσή του στην περίοπτη θέση που του αρμόζει.
 
mpimpis21047

Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να ξαναμπείς στο ρόλο μετά από τόσο καιρό απουσίας;
Δε φεύγει αυτός ο ρόλος από μέσα μου ποτέ. Είναι μια εκδοχή του εαυτού μου άλλωστε. Απλώς, κάθε φορά που επιστρέφω, κάτι καινούριο καταλαβαίνω. Μάλλον πόσο τη θέλω πλέον αυτή την εκδοχή μου και πόσο την απεχθάνομαι.

Πώς ζωντάνεψες τον Νικολή; Ποια στοιχεία του δικού σου χαρακτήρα έδωσες και τι στοιχεία πήρες εσύ από εκείνον;
Ήρθε και με βρήκε το κείμενο σε μια στιγμή της ζωής μου που είχα μια αφάνταστη ανάγκη να πω αυτά τα λόγια. Δε χρειάστηκε στ’ αλήθεια η δημιουργία ενός χαρακτήρα. Απλώς να καταλάβω το γιατί το ήθελα τόσο πολύ. Νομίζω το κατάλαβα.

Τι είναι το θέατρο για σένα; Γιατί το επέλεξες;
Οτιδήποτε σκέφτομαι να σου πω, μου ακούγεται βαρύγδουπο και ανειλικρινές. Ήθελα νομίζω να πω κάποια πράγματα, να εκφράσω κάποια συναισθήματα και να είναι κάποιος εκεί και να με ακούει. Έτσι το αντιλαμβάνομαι.

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Ταυτότητα παράστασης:
«ΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠ’ Τ’ ΑΣΤΕΡΙΑ»

του Τηλέμαχου Τσαρδάκα

3ος Χρόνος

Θέατρο Λαμπέτη
Ταράτσα

Λεωφόρος Κηφισιάς 106 | Αμπελόκηποι | τηλ. 2106435706
Μόνο για 1, 7, 8 , 14 Ιουνίου
Ώρα έναρξης 21.30 | Γενική Είσοδος 15 ευρώ

Συντελεστές:
Κείμενο: Τηλέμαχος Τσαρδάκας
Ερμηνεύουν: Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής
Σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα, Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς
Φωτισμοί: Σεσίλια Τσελεπίδη

Προπώληση Viva.gr | Διάρκεια 70 λεπτά
 
mpimpis2105
Joomla Social by OrdaSoft!