= 'Γιοι Και Κόρες' (Συνέντευξη Τύπου)
Συνεντεύξεις

loogoo

'Γιοι Και Κόρες' (Συνέντευξη Τύπου)

 
   Το αποτέλεσμα συμπαραγωγής της Εταιρίας Θεάτρου Sforaris και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είναι μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας. Η παράσταση αυτή κάνει πρεμιέρα στις 3 Απριλίου στο θέατρο Αυλαία, όπου και θα παρουσιαστεί για δύο εβδομάδες.
 
gioikores   Στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε με αφορμή τις παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Καλαβριανός, υπεύθυνος για το κείμενο και τη σκηνοθεσία του έργου, μίλησε για την αρχή αυτού του –κυριολεκτικά και μεταφορικά- ταξιδιού τους. Οι ηθοποιοί της παράστασης, αφού συνομίλησαν με 85 ηλικιωμένους από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, κατέληξαν να αναπαριστούν και όχι να αφηγούνται ή να μονολογούν, όπως τόνισε, 12 προσωπικές ιστορίες που διαδραματίστηκαν παράλληλα με την επίσημα καταγεγραμμένη Ιστορία.
 
   Η πρώτη εκδοχή του κειμένου παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή, όπου μετά το τέλος των παραστάσεων οι συντελεστές συγκέντρωσαν επιπλέον υλικό από ανθρώπους που προσφέρθηκαν να μοιραστούν τις ιστορίες τους. Πρόσθεσαν κάποιες ιστορίες, αφαίρεσαν κάποιες άλλες και το αποτέλεσμα παρουσιάστηκε σε μια δεύτερη εκδοχή στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπου και συνέβη το ίδιο. Η τρίτη εκδοχή, που προέκυψε, παρουσιάστηκε στην Αθήνα και αυτή την εκδοχή θα παρακολουθήσει και το κοινό της Θεσσαλονίκης.
 
   Με υλικό από συνομιλίες και προσωπικές επαφές, που συνέλεξαν οι ίδιοι οι ηθοποιοί από το 2010 μέχρι και το 2012, δημιουργήθηκε ένα μωσαϊκό ανθρώπινων περιπτώσεων με την πρώτη ιστορία της παράστασης να διαδραματίζεται το 1920 και την τελευταία να συμβαίνει το 2004 με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.
 
gioikores2   «Με ένα συνεχές παιχνίδισμα ανάμεσα στην αφήγηση και στη δράση», όπως είπε ο κ. Καλαβριανός, «νέοι ηλικιακά ηθοποιοί αφηγούνται τις ιστορίες των ηλικιωμένων, χωρίς όμως τη ρεαλιστική αναπαράσταση των συγκεκριμένων ανθρώπων ως προς την εμφάνιση ή την εκφορά του λόγου τους».
 
   Κάθε ηθοποιός αποδίδει επί σκηνής την ιστορία του ηλικιωμένου ανθρώπου με τον οποίο συνομίλησε, χωρίς στοιχεία μυθοπλασίας αλλά με το σεβασμό και τη λεπτότητα που απαιτεί η διαχείριση των συγκεκριμένων προσωπικών στοιχείων. Άλλωστε, σκοπός της παράστασης δεν είναι να εκθέσει όσους αφηγήθηκαν τη ζωή τους αλλά να δείξει ότι, ανεξαρτήτως εποχής, οι άνθρωποι ορίζουν με τον ίδιο τρόπο την ευτυχία.
 
   Ο ηθοποιός Γιώργος Παπαπαύλου αναφέρθηκε στο ωραίο ταξίδι που του πρόσφεραν οι ιστορίες που άκουσε, είτε από το στενό οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο κινήθηκε αρχικά είτε από το ευρύτερο πλαίσιο των άγνωστων ανθρώπων που τον εμπιστεύτηκαν. Συμπληρώνοντας, η Αλεξία Μπεζίκη, η οποία εκτός της υποκριτικής επιμελήθηκε και την κίνηση στην παράσταση, μίλησε για την προσπάθεια απόδοσης των συγκεκριμένων ιστοριών με αγάπη, απλότητα και όχι με απόσταση.
 
gioikores3   Επιπλέον, η Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα και η Ράνια Υφαντίδου, υπεύθυνες για τα σκηνικά και κοστούμια της παράστασης, είπαν ότι χρησιμοποίησαν «άχρωμα» κοστούμια με στοιχεία από διάφορες εποχές, προκειμένου να μη χαθεί η ποιητική χροιά των ιστοριών. Μ’ αυτόν τον τρόπο, γνωστοποιούν οι συντελεστές και τη στάση τους. Δηλαδή, ότι ουσιαστικά τα συναισθήματα, οι άνθρωποι και οι καταστάσεις δεν αλλάζουν παρά το πέρασμα των χρόνων.
 
   Με γνώμονα λοιπόν, τις ξεχωριστές εκείνες ιστορίες που συγκίνησαν τους ίδιους τους συντελεστές της παράστασης και συνέβησαν παράλληλα με ιστορικά γεγονότα, πραγματοποιείται πέρα από τη δραματουργική παρουσίαση και μια εναλλαγή συναισθημάτων που παραπέμπει στην ίδια τη ζωή «με τα πάνω και τα κάτω της».
 
   Μετά τις παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη θα ακολουθήσει περιοδεία του έργου στο Ούντινε της Ιταλίας, στον Άγιο Δομήνικο, στο Μαϊάμι, στην Πάτρα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ το υλικό των συνομιλιών έχει δοθεί από τους συντελεστές της παράστασης στο site της ελληνικής τράπεζας αναμνήσεων (www.memoro.org.gr) για να εμπλουτίσει την, ήδη υπάρχουσα, συλλογή του.
 
Σοφία Μαρτιγοπούλου
 
Συντελεστές
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα - Ράνια Υφαντίδου
Μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου
Τραγούδι: Γιώργος Γλάστρας - Χριστίνα Μαξούρη
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη
Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού
Παίζουν: Άννα Ελεφάντη, Αλεξία Μπεζίκη, Κωνσταντίνος Ντέλλας, Γιώργος Παπαπαύλου, Στέφη Πουλοπούλου
 
Πληροφορίες
3-14 Απριλίου 2013
Ημέρες παραστάσεων: Από Τετάρτη ως Κυριακή
Τετάρτη-Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 20:00
Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό 15 ευρώ, Φοιτητικό – Ανέργων: 12 ευρώ
Θέατρο Αυλαία, πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.
Πληροφορίες: 2310237700
Joomla Social by OrdaSoft!