= Ελπίδα Αμίτση - Η συνέντευξη
Συνεντεύξεις

loogoo

Ελπίδα Αμίτση - Η συνέντευξη

 
   Με πολλή χαρά μας φιλοξενούμε ξανά την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Ελπίδα Αμίτση, η οποία μας μιλά για το πλέον πρόσφατο πόνημά της, την παράσταση «Ο κύκλος που δεν κλείνει», που βασίζεται στο βιβλίο του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου «Ο Αδάμ και το μήλο». Η Ελλάδα και οι διαδρομές της από το τότε – σχεδόν πενήντα χρόνια πίσω – μέχρι το σήμερα. Η δημιουργός αναφέρεται στο βιβλίο, στην παράσταση, στην Ελλάδα, στο μέλλον. Ευχαριστούμε θερμά τον Αντώνη Κοκολάκη και την εκπληκτική ομάδα του, που φρόντισαν να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
amitsi2214
 
Η αφήγηση ενός ανθρώπου. Η ζωή του από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Διαχρονικό όλο αυτό, τουλάχιστον. Τι σας έκανε να καταπιαστείτε με αυτό το έργο;
Το βιβλίο τού Αλέξανδρου Αδαμόπουλου «Ο Αδάμ και το μήλο». Αυτό το βιβλίο είναι το Α και το Ω όλου τού έργου και με ανάγκασε να ασχοληθώ μαζί του. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, που αν και εκδόθηκε μόλις το 2020, είναι κιόλας στην τέταρτη έκδοσή του (εκδόσεις Οδός Πανός). Είναι «σπονδυλωτό» και αποτελείται από είκοσι τρία σύντομα διηγήματα. Η κλασική καθαρότητα τής σκέψης τού Αλέξανδρου Αδαμόπουλου, αλλά και η μεγάλη δυναμική τού λόγου του - στηριγμένη μάλιστα και σε σπουδές νομικής και κοινωνιολογίας - προσδιορίζουν με απίστευτη ακρίβεια γεγονότα και καταστάσεις από τα πιο «Δημόσια» μέχρι τα πιο «Ιδιωτικά» πρόσωπα και πράγματα τής σύγχρονης, μεταπολιτευτικής ελληνικής κοινωνίας. Τα κείμενα αυτά, εμένα, όταν τα διάβασα, κυριολεκτικά με συγκλόνισαν και ήθελα οπωσδήποτε να τα μοιραστώ με ένα ευρύτερο κοινό. Από το «Ο Αδάμ και το μήλο» λοιπόν, επέλεξα όλα τα κείμενα, που περιέχονται στο έργο που παρουσιάζω, χωρίς να προσθέσω ούτε ν’ αλλάξω απολύτως τίποτε. Και ο τίτλος ακόμη του έργου «Ο κύκλος που δεν κλείνει», ανήκει στο βιβλίο. Ευτυχώς ο Αλέξανδρος Αδαμόπουλος έκανε, ειδικά για εμάς, μια καινούργια, θεατρική εκδοχή και αυτήν ακριβώς χρησιμοποιούμε με απόλυτο σεβασμό, χωρίς να αλλοιώσουμε καθόλου τον λόγο, ούτε κατά ένα ιώτα.
 
Η Ελλάδα γίνεται ο άνθρωπος και ο άνθρωπος η Ελλάδα σε αυτή τη διαδρομή;
Ναι, η Ελλάδα που προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατήσει την ταυτότητά της. Η Ελλάδα που όταν το θελήσει, θα κάνει το θαύμα της· όπως λέει πάλι με εξαιρετική μαεστρία ο Αλέξανδρος Αδαμόπουλος στο κείμενο · που μέσα από μαύρες καταστάσεις και την πιο πικρή απογοήτευση, ανοίγει και κάποιες χαραμάδες ελπίδας.
 
Σκηνοθετείτε και πρωταγωνιστείτε σε αυτή την παράσταση. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να σκηνοθετήσετε τον εαυτό σας;
Είναι αναγκαίο να αφουγκράζεσαι την εσωτερική σου φωνή, να είναι σε εγρήγορση όλες οι αισθήσεις, να απομακρύνεσαι από την προσωπικότητα και να παρατηρείς ως δίκαιος κριτής τον εαυτό σου, την κίνηση, τους χρωματισμούς και τις τονικότητες που είναι ανάγκη να χρησιμοποιείς για την απόδοση των σκέψεων που δονούν τα συναισθήματά σου. Σημαντικό κλειδί, κατά τη γνώμη μου, είναι η αυτοπαρατήρηση και η στόχευση που είναι ανάγκη να γίνεται με καθαρή καρδιά για το πού θέλεις να οδηγήσεις το κείμενο που σου εμπιστεύτηκε ο συγγραφέας και να το τιμήσεις μέσα από την τριπλή σου δράση (πνευματική, ψυχική, σωματική).
 
amitsi2216
 
Προτιμάτε να σκηνοθετείτε ή να παίζετε; Θα διαλέγατε ποτέ μεταξύ των δύο;
Όχι.
 
Μέχρι πότε σκέφτεστε να είστε στο Θέατρο ΕΝ-Α;
Η ομάδα ΕΝ-Α και εγώ είμαστε το θέατρο ΕΝ-Α, είναι σχέση ζωής που δεν έχει όρια, ούτε κοντόφθαλμους προγραμματισμούς. Ειδικά τώρα, με το ξεκίνημα αυτού τού έργου τού Αλέξανδρου Αδαμόπουλου, που είναι έργο μακρόπνοο, δεν μας απασχολεί καθόλου ο χρόνος του τέλους.
 
Σας έχει περάσει από το μυαλό η σκέψη να το πάτε περιοδεία αυτό το έργο;
Φυσικά, θέλω το έργο να πάει περιοδεία σ’ όλη την Ελλάδα. Μα θα ήθελα ακόμη - και δεν το κρύβω - να παιχτεί και σε κάθε μέρος τού πλανήτη, όπου υπάρχει Ελλάδα. Απ’ τη φύση του άλλωστε το βιβλίο αυτό του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου «Ο Αδάμ και το μήλο» - άρα και όλα τα κείμενα τού έργου - είναι κάτι σαν ένα μανιφέστο που ο συγγραφέας απευθύνει σε όλους τους Έλληνες.
 
amitsi2215
 
Η πανδημία πόσο σας επηρέασε; Τι έβαλε στη ζωή σας; Τι έβγαλε από αυτή;
Η ανθρωπότητα είναι άνανδρη, γιατί σε αυτήν η ισχύς πρωτεύει της ευθύτητας και της ηθικής. Πανδημία, πόλεμοι, μετανάστευση, οικονομική κρίση, παρακμή. Η ανθρωπότητα προχωρά στην ανοδική της πορεία, παίρνοντας μαθήματα μέσα από οδύνες και πόνο. Η ολότητα παρεμποδίζει τις ατομικές προσπάθειες του ανθρώπου και είναι καταστρεπτική. Με ανθρώπινες αγέλες και μη σκεπτόμενες μάζες δεν οικοδομείται μία καλύτερη κοινωνία. Η παγκόσμια και η ατομική λύτρωση δεν θα έρθουν από έξω, αλλά από το πάθος για το καλό, το δίκαιο, το αληθές. Ο άνθρωπος οφείλει να δράσει μεταξύ των ομοίων του με δικαιοσύνη, για να εγκαθιδρύσει την αρμονία και ισορροπία της κοινωνικής ζωής.
 
Τι είναι αυτό που σας παρακινεί να συνεχίζετε να σκέφτεστε και να υπηρετείτε την τέχνη σας;
Να σκέφτομαι αυτό που έχω φανταστεί και να δρω με θέληση για την υλοποίησή του, ελεύθερα και ανεξάρτητα!
 
Κώστας Κούλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!