Συνεντεύξεις

Ευθύμης Μπαλαγιάννης - Η συνέντευξη

 
   «Το μαύρο κουτί» θα μας πει την αλήθεια. Τι ακριβώς συνέβη. Πώς αισθάνεται ο γιος και πώς ο πατέρας. Το κείμενο του Γιώργου Ηλιόπουλου γίνεται παράσταση και ο Ευθύμης Μπαλαγιάννης σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί. Γεμάτο θύμησες και συγκινήσεις το κουτί και ο σπουδαίος καλλιτέχνης μας μιλά για το πώς και το γιατί του έργου, τις έτερες δραστηριότητές του και τη ζωή του κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ευχαριστούμε θερμά τον Αντώνη Κοκολάκη και την πρωταθλήτρια στα πολιτιστικά ομάδα του, που φρόντισαν να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
mpalagiannis2115

Πότε διαβάσατε το κείμενο για πρώτη φορά; Πώς έγινε η επαφή και είπατε «Εντάξει, θα το σκηνοθετήσω»;
Η απόφαση αυτή δεν ήρθε ξαφνικά, μια και δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι με τον Γιώργο Ηλιόπουλο. Δεκατρία χρόνια σχεδόν μετά την πρώτη μου επαφή με το συγγραφικό του έργο, αισθάνομαι συγκίνηση και μεγάλη χαρά, γιατί βρίσκομαι ξανά στην ευχάριστη θέση, όχι μόνο να παίζω αλλά και να σκηνοθετώ ένα από τα ωραιότερα έργα του, «Το Μαύρο Κουτί», του οποίου την πρώτη ανάγνωση ακόμα τη θυμάμαι, γιατί με συνεπήρε.

Στην παράσταση, πέρα από τη σκηνοθεσία, παίζετε κιόλας. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να σκηνοθετείτε τον εαυτό σας;
Έχω ξαναβρεθεί στην θέση αυτήν στο παρελθόν, όταν είχα σκηνοθετήσει το έργο «Ξενοδοχείον ο Παράδεισος» του Georges Feydeau, όπου πρωταγωνιστούσα επίσης. Μετά από τόσα χρόνια ένιωσα την ανάγκη να βιώσω ξανά αυτήν την εμπειρία, να σκηνοθετήσω και να παίξω παράλληλα και το επεδίωξα, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που μπορεί να εμπεριέχει μια τέτοια συνθήκη. Για τον λόγο αυτόν και επειδή είμαι πολύ αυστηρός κριτής του εαυτού μου, προηγήθηκε σκληρή δουλειά από μέρους μου, σε συνεργασία με την ομάδα μου, αρκετούς μήνες πριν την έναρξη των προβών. Όλα τα πεδία της παράστασης οργανώθηκαν και δουλεύτηκαν σε στάδια. Οπότε καθετί είχε τον χρόνο του να ωριμάσει. Στη συνέχεια, μέσα από τη διαδικασία των προβών, δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο όπου οι εναλλαγές των ρόλων μου ως σκηνοθέτης και ηθοποιός ήταν ξεκάθαρες εξ αρχής, χωρίς να παρεμβαίνει ο ένας στον άλλον.

Υπήρξε κάτι, στο οποίο εστιάσατε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των προβών; Κάποιος ρόλος ή κάτι που να σας προβλημάτισε;
«Το Μαύρο Κουτί» είναι ένα έργο πολύπλευρο, που θίγει πολλά κοινωνικά ζητήματα, τα οποία ήθελα να προσεγγίσω με έναν διαφορετικό τρόπο, μέσα από έναν σκηνικό κόσμο και μια σκηνοθετική ματιά πιο συμβολική και με μια πιο απόκοσμη διάθεση, θα έλεγα. Ήταν μια πρόκληση και ένα κίνητρο για μένα, ένα τόσο διαχρονικό και ρεαλιστικό έργο να του δώσω μια απόχρωση παράξενη και μέσα σε όλη την ποικιλομορφία που διαθέτει να το σκηνοθετήσω, κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα.
 
mpalagiannis2116

Προτιμάτε να σκηνοθετείτε ή να ερμηνεύετε; Θα μπορούσατε να επιλέξετε μόνο το ένα από τα δύο;
Το θέατρο είναι ένας κόσμος συγκρούσεων και η μεγαλύτερη σύγκρουση είναι με τον ίδιο μας τον εαυτό, αλλά μέσω αυτών των συγκρούσεων είναι που γεννιούνται οι πιο ωραίες στιγμές. Σαφώς και δεν θα μπορούσα να επιλέξω, μια και σε μια τόσο απαιτητική συνθήκη όπου έχω βρεθεί ξανά, θεωρώ πως το «μυστικό» είναι η συμφιλίωση και με τους δύο αυτούς ρόλους και η σκληρή δουλειά. Με αυτόν τον τρόπο η σκηνοθεσία τροφοδοτεί την υποκριτική και την εμπλουτίζει σε πολλά επίπεδα και αυτό συμβαίνει και αντίστροφα και έτσι δημιουργείται μια υγιής σύμπραξη.

Τι περίοδος ήταν για σας αυτή της πανδημίας και των περιορισμών; Διαβάσατε, ασχοληθήκατε με τους δικούς ανθρώπους, με την τέχνη σας;
Ήταν μια περίοδος ανασυγκρότησης και δημιουργικού αναβρασμού. Ο περιορισμός θεωρώ πως μας έφερε πιο κοντά στον εαυτό μας αλλά και στους ανθρώπους που αγαπάμε. Λόγω της φύσης της δουλειάς μας και του περιορισμένου χρόνου, δεν είχαμε πάντα την ευκαιρία να εστιάσουμε σε στιγμές που θεωρούνται αυτονόητες, αλλά δεν είναι.

Κάνετε κάτι παράλληλα με «Το μαύρο κουτί» αυτή την περίοδο; Προγραμματίζετε κάποια άλλη καλλιτεχνική δραστηριότητα για το μέλλον;
Εκτός από «Το μαύρο κουτί», αυτήν την περίοδο συνεχίζω τα γυρίσματα για την σειρά του ANT1 «Άγριες Μέλισσες» και παίζω στην παράσταση «Ταξίδι στο κέντρο της Γης» στο θέατρο Ακροπόλ.
 
mpalagiannis2114

Ο Έλληνας πηγαίνει στο θέατρο;
Θεωρώ πως αυτό το δύσκολο διάστημα που διανύουμε εδώ και αρκετό καιρό λόγω της πανδημίας, οι Έλληνες και όχι μόνο, έχουν περισσότερο ανάγκη από ποτέ να πάνε στο θέατρο και να ψυχαγωγηθούν.

Τι είναι αυτό που σας ενθουσιάζει στην τέχνη σας; Στον αντίποδα, υπάρχει κάτι που να σας απογοητεύει ή να σας θυμώνει;
Αυτό που με γοητεύει στη τέχνη μας είναι η επαφή μας με τον κόσμο. Το θέατρο είναι ένας τόπος συνάθροισης. Αυτή η κοινή μας συνάντηση για όσο διαρκεί μια θεατρική παράσταση γίνεται ένα κοινό βίωμα, μια μαγική στιγμή που μπορεί να είναι συγκινητική, δύσκολη, ευχάριστη ακόμα και αξέχαστη. Αυτό σε μια εποχή όπου κυριαρχούν οι οθόνες κάνει αυτήν την εμπειρία ανεκτίμητη.

Κώστας Κούλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!