Συνεντεύξεις

Διάλεξε! Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Κουκ

 
   Καλοκαίρι και θερινό θέατρο Λαμπέτη. Εξαιρετικός συνδυασμός! Η αυλή του ουρανού, η πολιτιστική δροσιά, ο κήπος μίας άλλης Εδέμ. Παρακολουθήσαμε την παράσταση «Διάλεξε!» και αφεθήκαμε στην πλοκή, τη μουσική, τα τραγούδια, τις ερμηνείες των ηθοποιών. Ωραία ομάδα, ωραίο αποτέλεσμα. Πέρα από την ανταπόκριση για το έργο, πήγαμε και το σύνηθες βήμα πιο πέρα, φιλοξενώντας δύο από τους πρωταγωνιστές. Σήμερα βρίσκεται κοντά μας ο Αλέξανδρος Κουκ, ο οποίος μας μίλησε για την παράσταση και τη μαγεία του θεάτρου. Ναι, αύριο θα δημοσιεύσουμε και την έτερη συνέντευξη. Πολλά ευχαριστώ στη Μαρκέλλα Καζαμία, η οποία φρόντισε να πραγματοποιηθεί αυτή η όμορφη συνάντηση και κουβέντα.
 
am2
Πώς έγινε η προσέγγιση; Πώς βρεθήκατε να πρωταγωνιστείτε σε αυτή την παράσταση;
Είναι πολύ ενδιαφέρον… Είναι η πρώτη μου επίσημη θεατρική δουλειά στην Ελλάδα. Έγινε με πολλή χαρά και με παρά πολύ μεγάλο ενθουσιασμό. Έκανα οντισιόν για τον κύριο Κοέν για αυτό το ρόλο. Μου είχαν πει ότι είναι έργο του Γκολντόνι. Το βρήκα πολύ ωραίο. Είδα ότι είναι γραμμένο στα 1750. Μου άρεσε η ιδέα της διασκευής, θεώρησα ότι θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Θαυμάζω επίσης το σκηνοθέτη, ήξερα όλους τους άλλους ηθοποιούς… Έτσι έγινε, έτσι προέκυψε. Και είναι φοβερό να είμαι εδώ, στο θερινό Λαμπέτη, ένα θέατρο που αγαπώ παρά πολύ, με μία παραγωγή που αγαπώ παρά πολύ. Και πιστεύω ότι ο κόσμος το χαίρεται! (γελάει)

Κατά τη διάρκεια των προβών γελούσατε πολύ;
Παρά πολύ! Παρά παρά πολύ! Γιατί το κείμενο δεν ήταν διασκευασμένο, διασκευαζόταν κατά τη διάρκεια και γελούσαμε πολύ. Το αναλύαμε…

Με τις ατάκες νομίζω…
Ναι, με τις ατάκες. Και ο καθένας έβαζε και τις δικές του ιδέες λίγο. Και έβαζε λίγο τον εαυτό, εννοείται πατώντας στο πρωτότυπο. Γελούσαμε πολύ, αλλά και δέσαμε σαν ομάδα.
 
am3
Θα είστε εδώ μέχρι τέλος του μήνα. Μετά έχετε κάποια πλάνα; Κάτι που να είναι ανακοινώσιμο;
Θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να συνεχιστεί και μετά τον Αύγουστο.

Θα το πηγαίνατε βόλτα αυτό εδώ;
Εμένα μου αρέσει πολύ το έργο. Αν ήταν στο χέρι μου, ναι… Αλλά με τον κορωνοϊό κανείς δεν ξέρει.

Είναι η πρώτη σας δουλειά στην Ελλάδα. Πώς σας φαίνεται;
Πολύ ωραία! Έχω να πω πολύ θετικά λόγια. Ξετρελάθηκα με τους συντελεστές, τους βρίσκω καταπληκτικούς και τους θαυμάζω πολύ. Και είναι φοβερό να θαυμάζεις ανθρώπους από πριν και μετά να βρίσκεσαι πάνω στη σκηνή μαζί τους. Όλοι είναι τρομεροί επαγγελματίες, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Όλα καταπληκτικά!
 
am5
Είστε σε μία παράσταση που είναι και λίγο μιούζικαλ, που έχει και πρόζα και κάνετε κάτι παρά πολύ δύσκολο. Μας κάνετε και γελάμε.
Το εύχομαι! (γέλια)

Πολλοί συνάδελφοί σας υποστηρίζουν ότι το πιο δύσκολο πράγμα είναι να κάνεις τον άλλο να γελάσει.
Εννοείται ότι το γέλιο είναι κάτι παρά πολύ δύσκολο. Η κωμωδία γενικά είναι δύσκολη. Η ανταπόκριση από κάτω, πολλές φορές, είναι παρά πολύ μεγάλη και διαφέρει. Άλλες βραδιές θα γελάσουν με άλλα πράγματα και κάποιες με άλλα. Προσωπικά εγώ τρέφομαι από την ενέργεια του κοινού και πιστεύω και οι άλλοι ηθοποιοί. Και μου δίνει πολύ μεγάλη ενέργεια και εμένα, για να συνεχίσω πάνω στη σκηνή.

Η διάδραση πώς προέκυψε;
Η ψηφοφορία;

Ναι, ακριβώς!
Ήταν ιδέα του Αλέξανδρου Κοέν. Όπως όλο το έργο. Είναι ιδιοφυές γιατί βάζει και το κοινό έμπρακτα μέσα στο έργο. Προέκυψε από τον τίτλο, τολμώ να πω. Δηλαδή «διάλεξε» ή τον ένα ή τον άλλο. Διάλεξε μεταξύ του καλού και του κακού. Διάλεξε – το λέει και μέσα – μεταξύ του φωτός και του σκότους… Έχει παρά πολλά αυτό το διάλεξε. Είναι μία ανάγκη και μία προτροπή προς το θεατή, να λάβει κι εκείνος μέρος στην παράσταση.
 
am1
Είστε ένας νεότατος άνθρωπος, παλεύετε για την τέχνη σας… Τι είναι αυτό που σας κάνει να ονειρεύεστε και να αναπνέετε θέατρο κάθε μέρα;
Είναι… μία εσωτερική ανάγκη. Αυτό νομίζω ότι ισχύει για τους περισσότερους ηθοποιούς. Πώς είναι οι καλόγριες που έχουν μία προσήλωση και ξέρουν από την αρχή ότι «εκεί» πρέπει να πάνε… Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο ισχύει και για τους ηθοποιούς. Τουλάχιστον, αυτό ισχύει για μένα. Ξέρω ότι θέλω να «είμαι εκεί», ότι ζω πάνω στη σκηνή. Από κει και πέρα, αυτό που μου δίνει μεγάλο κουράγιο, είναι η ανταπόκριση του κοινού. Εννοείται. Είναι μαγικό, είναι ένας χώρος που έχει μία έντονη μαγεία. Από κει πηγάζει. Από μία εσωτερική ανάγκη για τη μαγεία…

Κώστας Κούλης, Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!