Συνεντεύξεις

Αστέριος Πελτέκης - H συνέντευξη

 
   Ο Αστέριος Πελτέκης είναι ο Ζεράρ στην παράσταση “Nerium Park”. O άνθρωπος και οι ανηφοριές της ζωής έχουν αποφασίσει το δικό τους μέλλον για την πορεία του ήρωα του έργου και η ερμηνεία του Αστέριου ήταν τόσο ανθρώπινη, που πραγματικά μας συγκίνησε. Ήλθαμε σε επικοινωνία με τον σπουδαίο ηθοποιό και μιλήσαμε για το έργο, για τον άνθρωπο, για την αγάπη του για το θέατρο και τη τέχνη του. Θερμές ευχαριστίες στον Αντώνη Κοκολάκη και την υπέροχη ομάδα του, που φρόντισαν να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
peltekis2119

Πώς έγινε η προσέγγιση για το ρόλο; Τι σας τράβηξε σε αυτόν, ώστε να πείτε το ναι;
Καταρχάς, το ναι ειπώθηκε, πέρα από το πολύ καλό έργο και τον πολύ ενδιαφέροντα ρόλο, λόγω των συνεργατών που εκτιμώ και εμπιστεύομαι, Δηλαδή του Γρηγόρη Καραντινάκη και της Βιργινίας Ταμπαροπουλου. Ο ρόλος είναι δύσκολος και απαιτητικός, όπως και όλο το έργο, που παίζεται από δύο ηθοποιούς, με πολλές ανατροπές και μια πολύ δύσκολη και ενδιαφέρουσα διαδρομή από τη χαρούμενη και σχεδόν ονειρική και ανέμελη έναρξη, μέχρι το σταδιακό «ρημαγμένο», θα μπορούσαμε να πούμε, φινάλε.

Πώς δουλέψατε για να υποδυθείτε τον Ζεράρ; Ήταν δύσκολο να μπείτε στον ψυχισμό του;
Δουλέψαμε ομαδικά, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη και την παρτενέρ, με υπομονή και επιμονή, προσπαθώντας να ξεκλειδώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές και λεπτομέρειες του ψυχισμού και της διαδρομής του. Δεν είναι εύκολος ο ψυχισμός του συγκεκριμένου ρόλου, περάσαμε πολλές και επίπονες μέρες πρόβας, αλλά πάντα με αρωγό αντιστικτικά τη χαρά της δημιουργίας.

Γιατί πιστεύετε «βάλτωσε» αυτή η σχέση; Γιατί το ζευγάρι «χάθηκε» στον προσωπικό μικρόκοσμό του;
Διότι δοκιμάστηκε στα δύσκολα… εκεί που φαίνονται όλα. Μόλις αρχίζει να ζορίζει η κατάσταση και να τελειώνουν οι ωραίες και χαρούμενες υλιστικά στιγμές, τα πάντα αρχίζουν να γκρεμίζονται. Προφανώς αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει βάθος, ουσία και πραγματική αγάπη σε αυτές τις σχέσεις. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και σε αυτή την περίπτωση.

Πόσο σημερινό θεωρείτε το έργο του Josep Maria Miro “Nerium Park”;
Πολύ. Είναι τόσο κοντά μας αυτό που συνέβη με την κρίση. Ακόμη το βιώνουμε πιστεύω. Και τώρα που λίγο άρχισε να γίνεται πιο συνειδητό όλο αυτό που περνάμε την τελευταία δεκαετία και πλέον, είναι πολύ πιο εύκολο να αντιληφθούμε πόσο σημερινά είναι όλα όσα διαδραματίζονται στο καταπληκτικό κείμενο του Miro.
 
peltekis2115

Πώς πήρατε την απόφαση να γίνετε ηθοποιός; Τι σας τράβηξε σε αυτό;
Την απόφαση την πήρα μετά από την παρακολούθηση μιας πρόβας κάποιων φίλων. Είπα πως αυτό θέλω να κάνω και έτσι ξεκίνησε η διαδρομή, με εξετάσεις στη σχολή και έφτασε μέχρι σήμερα να μετράει σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια διαδρομής. Αυτό που με τράβηξε ήταν η μοναδική αίσθηση της δημιουργίας που σου δίνεται μέσα από τον κόσμο των τεχνών και ιδιαίτερα του θεάτρου.

Δράμα ή κωμωδία; Ποιο είδος θεωρείτε πιο δύσκολο και γιατί;
Νομίζω η κωμωδία είναι σε κάποια πράγματα πιο δύσκολη. Το δράμα οι περισσότεροι το έχουμε συνδέσει με την ανάγκη μας να ζούμε έντονα τις στιγμές των προσωπικών μας «αποτυχιών», σε διάφορα επίπεδα, ως κάτι τρομερά σημαντικό, μια που θεωρούμε - με μια εσάνς ναρκισσισμού – πολύ σημαντικούς τους εαυτούς μας. Το χιούμορ και ο σαρκασμός είμαι δυσκολότερο να μας απασχολήσουν αν αφορούν τον εαυτό μας. Συνήθως μας είναι πιο εύκολο να βλέπουμε να παθαίνει κάποιος άλλος κάτι για να γελάσουμε. Αυτό είναι ένα πιο χοντροκομμένο είδος κωμωδίας, που μπορεί να γίνει πιο εύκολα θεωρώ. Το πραγματικό βαθύ χιούμορ και κατ’ επέκταση η ουσιαστική κωμωδία είναι πιο δύσκολο και να παραχθεί και να παιχτεί, γιατί απαιτεί μεγαλύτερη αυταπάρνηση και αποδοχή των ελαττωμάτων μας.

Τι είναι αυτό που κάνει έναν ηθοποιό να ξεχωρίζει; Πόση δουλειά χρειάζεται για να σταθεί και να παραμείνει ένας ηθοποιός στις επάλξεις;
Χρειάζεται πολλή δουλειά, γερό στομάχι, μεγάλες αντοχές στις διάφορες καταστάσεις που θα συναντήσει κανείς, ακόμη και λόγω έλλειψης αξιοκρατίας, λόγω προώθησης από συγκεκριμένα κέντρα συγκεκριμένων ανθρώπων και αντιλήψεων. Αν κάποιος έχει όλα αυτά και ταυτόχρονα το ταλέντο και την εξέλιξη μέσα στα χρόνια, πολλή μα ουσιαστική δουλεία και την αντοχή να μείνει, τότε ίσως καταφέρει να γίνει κάποιας που θα ξεχωρίσει ως ηθοποιός.
 
peltekis2116

Τηλεόραση ή θέατρο; Ποιο προτιμάτε και γιατί;
Προτιμώ και τα δύο και τον κινηματογράφο. Είναι διαφορετικές αν και συναφείς οι προσεγγίσεις και ο τρόπος του κάθε ενός. Τα αγαπώ όλα εξίσου και προσπαθώ να κάνω το καλύτερο σε όποια από αυτά ασχοληθώ.

Τι είναι αυτό που σας δίνει δύναμη και πείσμα να συνεχίζετε;
Η αγάπη για τις ιστορίες, για τον άνθρωπο και για την τέχνη, που μας δίνει τη δύναμη να μαθαίνουμε και να αντιμετωπίζουμε τη ζωή και τον θάνατο με έναν τρόπο πιο ουσιαστικό.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!