= Ανδρονίκη Αβδελιώτη - H συνέντευξη
Συνεντεύξεις

loogoo

Ανδρονίκη Αβδελιώτη - H συνέντευξη

 
   Η Ανδρονίκη Αβδελιώτη σκηνοθετεί την παράσταση «Άγνωστοι στο τρένο». Έχει επίσης συν-επιμεληθεί των σκηνικών, των κοστουμιών και πρωταγωνιστεί. Η πολυπράγμων δημιουργός μιλά μαζί μας για το έργο, για τη διαδικασία πριν το ανέβασμα, για το πόσο δούλεψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μοιράζεται μαζί μας πώς είναι να σκηνοθετεί τον εαυτό της και πώς κάνει πράγματα για την τέχνη της, πάντα από τη ματιά του ηθοποιού.
 
avdelioti2216
Πώς προέκυψε η επιλογή του συγκεκριμένου έργου; Ήταν κάτι που υπήρχε στο συρτάρι σας καιρό;
Το έργο «Άγνωστοι στο τρένο» το επέλεξε η κυρίαα Μαργαρίτα Δαλαμάγκα και μου ανέθεσε να το σκηνοθετήσω στο θέατρο Αγγέλων Βήμα.

Πρόκειται για μία εκπληκτική ιστορία, η οποία μάλιστα έχει γίνει και ταινία. Τι σας ιντριγκάρισε περισσότερο όταν μεταφέρατε το κείμενο στο θεατρικό σανίδι;
Το θεατρικό έργο του Craig Warner, όπως και η ταινία του Alfred Joseph Hitchcock, έχουν βασιστεί στο εξαιρετικό μυθιστόρημα της Patricia Highsmith. Αυτό που βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι πως το έργο κινείται σε δύο ευθείες γραμμές. Η μια έχει όλα τα στοιχεία του αστυνομικού, ψυχολογικού θρίλερ και η άλλη μας δείχνει την πορεία που πρέπει να διανύσει ένας άνθρωπος προκειμένου να σκοτώσει ή να αλλάξει κομμάτια του, προκειμένου να βρει τον πραγματικό του εαυτό. Μια εσωτερική αναζήτηση, ένα ταξίδι ντυμένο με στοιχεία noir.

Έχετε σκηνοθετήσει την παράσταση, έχετε επίσης συν-επιμεληθεί τα σκηνικά και τα κοστούμια. Είναι κάτι που συνηθίζετε στα έργα που σκηνοθετείτε;
Ναι, η αλήθεια είναι πως είναι ένα κομμάτι που αγαπώ. Όταν μελετάω ένα θεατρικό κείμενο, έχω όλη την εικόνα του. Και σε σχέση με τα σκηνικά αλλά και τα κοστούμια. Ζωντανεύει μια εικόνα μπροστά μου και αυτή με οδηγεί. Ξεκινάω πολύ νωρίς την κατασκευή ή την αναζήτηση όσων χρειάζομαι, μαζί με τον Νίκο Μαρμαροτούρη. Σχεδόν παράλληλα με την επεξεργασία του κείμενου. Έτσι όταν ξεκινάω τις πρόβες, έχει ολοκληρωθεί αυτό το κομμάτι και περνάω στο κομμάτι της σκηνοθεσίας.
 
avdelioti2214
Προσθαφαιρείτε πράγματα σε κάθε παράσταση; Σας αρέσει να βάζετε κάθε φορά ή κάθε κάποιο χρονικό διάστημα και μια καινούργια πινελιά;
Όταν ξεκινάει μια παράσταση δεν αλλάζει. Δεν προσθέτω ούτε αφαιρώ πράγματα. Σπάνια μπορεί κάτι να σκεφτώ πώς θα ήταν καλύτερο να γίνει κάπως λίγο διαφορετικά, αλλά και πάλι όχι κάποια τεράστια αλλαγή και τίποτα που μπορεί να δημιουργήσει ανασφάλεια στους ηθοποιούς. Μικρά πράγματα που μπορεί να τα συζητήσουμε όλοι μαζί και να συμφωνήσουμε πως μπορούν να αλλάξουν, ναι.

Πόσο εύκολο είναι να σκηνοθετήσετε τον εαυτό σας; Πόσο επηρεάζει την παρουσία σας στη σκηνή; Θα επιλέγατε ποτέ μόνο το ένα από τα δύο;
Μελετάω τον ρόλο μου όπως μελετάω όλους τους ρόλους ενός έργου. Ο σκηνοθέτης οφείλει να γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια την πορεία όλων των ρόλων. Έχω την εικόνα του ρόλου που θα υποδυθώ στη σκηνή, όπως έχω για όλους τους ρόλους. Όπως οδηγώ τους ηθοποιούς έτσι οδηγώ και τον εαυτό μου. Ωστόσο, πάντα υπάρχουν από κάτω άνθρωποι για να με δουν. Εμπιστεύομαι και ακούω τους συνεργάτες και συναδέλφους μου όπως με εμπιστεύονται και εκείνοι. Δεν γίνεται αν δεν ακούς και δεν εμπιστεύεσαι. Τώρα, στο πόσο επηρεάζει το ότι σκηνοθετώ την παρουσία μου στη σκηνή. Όταν ξεκινάει η παράσταση είμαι ηθοποιός. Δεν παρακολουθώ με ένα τρίτο μάτι την παράσταση. Την αντιλαμβάνομαι όπως όλοι οι ηθοποιοί. Η δουλειά μου τελειώνει όταν γίνει πρεμιέρα. Και στην ερώτηση αν θα επέλεγα ποτέ μόνο ένα από τα δυο, θα απαντήσω πως είμαι ηθοποιός, σκηνοθετώ ως ηθοποιός, από την ματιά του ηθοποιού. Και παρόλο που το ταξίδι που κάνει ένας σκηνοθέτης για να δημιουργήσει μια παράσταση είναι υπέροχο, θα διάλεγα την ιδιότητα του ηθοποιού.
 
avdelioti2215
Μέχρι πότε θα είστε στο Αγγέλων Βήμα;
Η παράστασή μας «Άγνωστοι στο τρένο» έχει πάρει παράταση και θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου

Σχεδιάζετε κάτι άλλο παράλληλα ή στη συνέχεια;

Είμαι σε πρόβες για το έργο «Γεύση από μέλι» που θα ανέβει στα μέσα του Μαρτίου στο θέατρο Αγγέλων Βήμα. Από τέλος Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουμε κάποια δωρεάν σεμινάρια στο Αγγέλων ΒήμαΚαι μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσω πρόβες για το έργο Angels in America, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Παπαδάκη.

Πόσο σας επηρέασε η πανδημία; Κατά τη διάρκεια των lockdown ασχοληθήκατε με την τέχνη σας, ασχοληθήκατε με άλλες τέχνες, κάνατε κάτι άλλο;
Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω. Με άλλαξε, με τρόμαξε. Το διάστημα του lockdown ήμουν κλεισμένη σπίτι μου. Έβγαινα για τα βασικά. Ήταν άρρωστο. Στο πρώτο ασχολήθηκα με το σπίτι. Ταχτοποίησα συρτάρια, ντουλάπες, αποθήκες. Στο δεύτερο, που ήταν το μεγαλύτερο και το πιο δύσκολο, ζωγράφισα αρκετά και διάβασα, έραψα τα κοστούμια για την παράσταση «Μην ειν’ οι κάμποι», που σκηνοθέτησε η Βίκυ Μαστρογιάννη, στην οποία συμμετείχα και ως ηθοποιός. Για ένα διάστημα κάναμε πρόβες μέσω zoom και παρουσιάσαμε δείγμα της δουλειάς σε live streaming. Και παρόλο που με έναν τρόπο ήταν δημιουργικό, είναι κάτι που δεν θέλω να ξαναζήσω.
 
avdelioti2217
Τι είναι αυτό που σας ενθουσιάζει περισσότερο στην τέχνη σας; Στον αντίποδα, τι είναι αυτό που σας απωθεί;
Με ενθουσιάζει που συνέχεια μαθαίνεις και κάτι καινούργιο. Όλα είναι αφορμή για γνώση. Μου αρέσει η διαδικασία των προβών. Που βρισκόμαστε οι άνθρωποι και υπάρχει αυτό το μοίρασμα. Και η γενναιοδωρία. Και η αγάπη. Και το παιχνίδι. Από την άλλη, αυτό που με απωθεί, όχι μόνο στο θέατρο, στη ζωή γενικά, είναι οι κακές, οι κακοποιητικές συμπεριφορές, η αλαζονεία, ο ναρκισσισμός, το να μην αντέχεις να δώσεις και να μοιραστείς.

Κώστας Κούλης
 
avdelioti2218
 
Joomla Social by OrdaSoft!