Συνεντεύξεις

Ανδρέας Φλουράκης - Η συνέντευξη

 
   Το έργο «Τα αγάλματα περιμένουν» παρουσιάζεται στο Ηρώδειο στις 27 Σεπτεμβρίου. Οι δημιουργοί έχουν πάρει μία εκπληκτική ιστορία και αφηγούνται το χρονικό ενός προαναγγελθέντος σχεδίου, με σκοπό τη διάσωση των εθνικών μας θησαυρών. Με αφορμή τη μοναδική αυτή μεταφορά του κειμένου του Ανδρέα Φλουράκη από τη σκηνοθέτιδα Κυριακή Σπανού, ήλθαμε σε επικοινωνία με το σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα, με τις αμέτρητες διακρίσεις και εξαιρετικές δουλειές εδώ και στο εξωτερικό και μιλήσαμε για την παράσταση, για τον αρχαιολογικό μας πλούτο, για το πώς τέμνονται αρχαιότητα και σύγχρονη ζωή. Αν μόνο οι πέτρες μπορούσαν να μιλήσουν… Ευχαριστούμε θερμά την Αγγελική Παπαθανασίου και την Pure Public Relations, που φρόντισαν να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
flourakis2016
Πρόκειται για μία εκπληκτική και πολύ συγκινητική ιστορία. Η επιχείρηση απόκρυψης των αρχαιολογικών μας θησαυρών είναι υλικό για παράσταση, ίσως και για ταινία. Πότε ξεκινήσατε να δουλεύετε πάνω στο έργο;
Ξεκίνησα να γράφω σκηνές για αυτό το έργο χρόνια πριν, το 2012. Είχε προηγηθεί μια συνάντησή μου με την Κυριακή Σπανού, η οποία μου είπε για αυτή τη συναρπαστική ιστορία της απόκρυψης των αγαλμάτων και των δύσκολα μετακινήσιμων εκθεμάτων στις αίθουσες και στις αυλές των μουσείων, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Λίγο πριν μπουν οι Γερμανοί κατακτητές στην Ελλάδα. Εξαιτίας αυτών των αφανών ηρώων, αρχαιολόγων και απλών εργατών των μουσείων, τα εκθέματα παρέμειναν ακόμα στη χώρα μας και δεν τα διεκδικούμε και αυτά από διάφορα μουσεία του κόσμου. Αμέσως με τράβηξε καλλιτεχνικά το θέμα της απόκρυψης κι άρχισα να σχεδιάζω ένα σπονδυλωτό έργο για μια μελλοντική απόκρυψη των αγαλμάτων μας, σε μία νέα διαφορετική επικείμενη εισβολή στη χώρα. Μέσα στα επόμενα χρόνια έγραφα σκηνές και τις έστελνα στην Κυριακή και φέτος, μέσα στην πανδημία, αποφασίσαμε πως είχε έρθει η στιγμή να κάνουμε το έργο και να το ταξιδέψουμε σε μια καλοκαιρινή περιοδεία σε αρχαιολογικούς χώρους και αρχαία θέατρα, με όχημα το Θεσσαλικό θέατρο, τους ανθρώπους του και με εντυπωσιακούς συνεργάτες, μεταξύ των οποίων η Ολυμπία Σιδερίδου, η Άση Δημητρολοπούλου, ο Γιώργος Τέλλος, η Φωτεινή Ματζόγλου, η Αναστασία Μπρουζιώτη και η Δεσποινίς Τρίχρωμη.

Πώς ήταν η διάρκεια των προβών, εν μέσω πανδημίας μάλιστα;
Υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός στις πρόβες, είχα να δω παρόμοιο ενθουσιασμό σε πρόβες από το δύσκολο κοινωνικά και πολιτικά καλοκαίρι του 2015, όταν η Μαριάννα Κάλμπαρη, με ηθοποιούς από τη σχολή του Θεάτρου Τέχνης, έκανε πρόβες στο έργο μου «Θέλω μια Χώρα» για το Φεστιβάλ Αθηνών. Σε τέτοιες δύσκολες εποχές, όπως και τούτη που βιώνουμε, συνειδητοποιούμε πόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε το θέατρο και την τέχνη γενικότερα.

Υπήρξε κάποιο σημείο στο έργο, στο οποίο να εστιάσατε ιδιαίτερα, κατά τη διάρκεια των προβών;
Βασική μου έγνοια κατά τη διάρκεια των προβών ήταν η σκηνοθέτιδα του έργου Κυριακή Σπανού να έχει το υλικό που χρειάζεται για να κάνει μια ισχυρή και ουσιαστική παράσταση. Όταν με διαβεβαίωσε πως υπήρχε το υλικό που χρειαζόταν, ξεσκαρτάρισα τις σκηνές μου και τις έβαλα σε μία σειρά. Αυτή η εκδοχή του έργου κυκλοφορεί σε μια καλαίσθητη έκδοση από την ΚΑΠΑ Εκδοτική και συνοδεύεται από με μια ενδιαφέρουσα θεατρολογική παρουσίαση από την Ελένη Κουτσιλαίου.
 
flourakis2017
Έχετε βγάλει και κάποιο άλλο βιβλίο…
Ταυτόχρονα με «Τα Αγάλματα Περιμένουμε», από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφόρησε η πέμπτη μου ποιητική συλλογή με τίτλο «Καλοκαίρι».

Παρουσιάζετε τη δουλειά σας στο Ηρώδειο σε λίγες μέρες. Τι σκέπτεστε μετά; Τι πλάνα έχετε θέσει;
Μακάρι τα Αγάλματα που περιμένουν να παρουσιαστούν στο Ηρώδειο και να μην κλείσουν εκ νέου τα θέατρα, που έτσι κι αλλιώς έχουν υποστεί τεράστια ζημιά φέτος, καθώς και οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτά. Μετά το Ηρώδειο, αν όλα πάνε όπως τα έχουμε προγραμματίσει, θα έχω μια καινούργια συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης, θα συνεχίσω τα Εργαστήρια Θεατρικής Γραφής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και στη Σχόλη των εκδόσεων Πατάκη και θα οργανώσω την επόμενη συγγραφική περφόρμανς με όχημα την Scene+, μαζί με επιλεγμένους νέους θεατρικούς συγγραφείς.
 
flourakis2018
Πόσο σας ιντρίγκαρε αυτή η υπέροχη ιστορία της απόκρυψης του Β Παγκοσμίου πολέμου; Είναι κάτι που ίσως τονώνει και την ήδη πεσμένη ψυχολογία μας;
Έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε την ιστορία μας με στόμφο, διδακτισμό και υπερβολική σοβαρότητα, συχνά-πυκνά και με ρητορική σοβαροφάνεια. Η παρούσα παράσταση εμπεριέχει κάποιες σκηνές «θεάτρου ντοκουμέντου» από τις πραγματικές αποκρύψεις που έχει επιλέξει και εντάξει ομαλά η σκηνοθέτις Κυριακή Σπανού, για να κατατοπίσει το κοινό για αυτή την όχι τόσο γνωστή πτυχή της ελληνικής ιστορίας, αλλά στη βάση του το έργο είναι μια πικρή κωμωδία, με στοιχεία υπερρεαλιστικά και επιστημονικής φαντασίας. Το κοινό που μας έχει παρακολουθήσει έως τώρα στην καλοκαιρινή μας περιοδεία, είχε μια πολύ ζεστή ανταπόκριση. Οι ηθοποιοί μας Θανάσης Ζέρβας, Χρήστος Κορδελάς, Μαρσέλα Λένα, Ανδρομάχη Μακρίδου, Αθηνά Σακαλή, Βάνα Σλέιμαν, Ηρακλής Τζαφέτας και Παναγιώτης Τόλιας τα «δίνουν» όλα. Συνεπώς, πιστεύω πως και το κοινό που θα έρθει στο Ηρώδειο θα περάσει όμορφα, οπτικά και διανοητικά, με αυτή την ευφάνταστη και διαφορετική από τα συνηθισμένα πρόταση του Θεσσαλικού Θεάτρου.
 
flourakis2015
Η σύγχρονη ζωή και η αρχαιότητα τέμνονται σαν η φυσική συνέχεια της ζωής;
Τουλάχιστον στην παράστασή μας σίγουρα!

Τα αγάλματα περιμένουν. Οι άνθρωποι μπορούν;
Μερικοί άνθρωποι έχουν πράγματι αυτό το ταλέντο. Άλλοι πάλι, όπως εγώ, έχουμε τα θέματά μας με το «περίμενε» και το παλεύουμε όπως μπορούμε.

Κώστας Κούλης
 
flourakis2019
Joomla Social by OrdaSoft!