Συνεντεύξεις

Ο Άγγελος Χατζάς στο Noizy

 
   Η παράσταση «Δόκτωρ Γκλας» έχει ήδη ξεκινήσει να παίζεται στο Θέατρο Φούρνος. Πήγαμε, είδαμε, θαυμάσαμε και έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον σκηνοθέτη του έργου, Άγγελο Χατζά, ο οποίος κάνει και τη διασκευή. Ο ίδιος ο κύριος Χατζάς πρωταγωνιστεί επίσης στην παράσταση. Μας μιλά λοιπόν για το έργο, για τα όσα προηγήθηκαν, για τη συνέχεια και για την ανθρώπινη ανάγκη για δημιουργία. Πολλές ευχαριστίες στον Αντώνη Κοκολάκη και την ομάδα του, που φρόντισαν να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
drglass2214a

Πώς επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να το ξεχωρίσετε και να το ανεβάσετε σαν παράσταση;
Είναι ένα ξεχωριστό έργο. Μου έκανε εντύπωση η ιδιαιτερότητα του θέματος και οι πολύ λεπτοί χειρισμοί, με τους οποίους το αντιμετωπίζει ο Σέντερμπεργκ. Επηρεασμένος σίγουρα από τους πιο γνωστούς σε μας Ίψεν και Σρίνμπεργκ, μας παρουσιάζει μ΄ έναν δικό του όμως τρόπο, ελαφρύ και τραγικό μαζί, τον ήρωα αυτό που δεν έχει κάνει ποτέ έρωτα, τον Γκλας και την εκρηκτική συνάντησή του με τον έρωτα, με τη Χέλγκα, αλλά και με άλλα ισχυρά ανθρώπινα πάθη, συμπυκνωμένα σ’ αυτό το αφύσικα ζεστό καλοκαίρι της Στοκχόλμης.

Πόσο καιρό σας πήραν οι πρόβες; Υπήρξαν ερμηνευτικά σημεία στη δομή και την πλοκή, στα οποία εστιάσατε ιδιαίτερα;
Αρχίσαμε αναγνώσεις πέρυσι με την Αργυρώ Λογαρά, τον Γιάννη Νικολάου, τον Βλαδίμηρο Γιαννακάκο και τους Αλέξανδρο Κομπόγιωργα (εικαστικά) και Βασίλη Χρηστακέα (μουσική) και πιο εντατικά δύο μήνες πριν την παράσταση. Σταθήκαμε ιδιαίτερα στον λόγο, στο πώς απευθύνονται ο ένας ήρωας στον άλλο, τι σκέφτεται ο ένας για τον άλλο και πώς αυτό αποτυπώνεται σκηνικά. Επίσης αντιμετωπίσαμε τις σωματικές λειτουργίες, είτε αφαιρώντας, είτε τονίζοντας όπου χρειαζόταν.
 
drglass2215a

Το να παίζετε και να σκηνοθετείτε λειτουργεί σαν επιπλέον υποκίνηση, στην όλη παρουσία σας στην παράσταση;
Ναι, παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος, τελικά το ένα βοηθά το άλλο, το υποκινεί, όπως λέτε. Είναι σίγουρα μια πιο σφαιρική αντιμετώπιση.

Μέχρι πότε θα είστε εδώ με το καλό;
Θα παίζουμε στο θέατρο Φούρνος μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, Δευτέρα και Τρίτη.
 
drglass2218a

Για όσο καιρό παίζεται η παράσταση, σκέφτεστε να προσθέτετε ή να αφαιρείτε πράγματα; Ή το στήσιμο είναι το αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια;
Αλλάζουν πράγματα. Θέλουμε την παράσταση σαν ένα ζωντανό οργανισμό, κάθε φορά, βασισμένο φυσικά στη δουλειά που έχουμε κάνει και οργανώσει, αλλά το ζητούμενο είναι να διαμορφώνεται στο τώρα, μαζί με το κοινό.

Ο Έλληνας πάει στο θέατρο; Είναι φίλος;
Ναι, ειδικά μετά την πανδημία, νομίζω πως το αναζητά ακόμα περισσότερο.
 
drglass2216a

Ποια η κινητήρια δύναμη πίσω από όλα αυτά που κάνετε για την τέχνη σας;
Το να μένει κανείς δημιουργικός είναι μια ανθρώπινη ανάγκη που ο καθένας φυσικά αναγνωρίζει μέσα του και προσπαθεί να την εκπληρώνει. Πάει μαζί με τη ζωή, είναι μέσα στο κύτταρο της ζωής.

Κώστας Κούλης
 
drglass2217a
 
Joomla Social by OrdaSoft!