Συνεντεύξεις

Άγγελος Χατζάς - Η συνέντευξη

 
   Η Εταιρία Θεάτρου «Νεάπολις» επαναλαμβάνει λόγω επιτυχίας και για πέντε μόνο - τελευταίες - παραστάσεις το κλασσικό αριστούργημα του Mιγκέλ Ντε Θερβάντες «Δον Κιχώτης» στο θέατρο Φούρνος. Είχα τη χαρά να βρεθώ στην τελική πρόβα και συνομίλησα με τον υπέροχο Άγγελο Χατζά για την παράσταση, τους Δον Κιχώτες αλλά και τις Δουλτσινέες της ζωής μας. Ευχαριστώ θερμά τον Αντώνη Κοκολάκη και τη Νάγια για την πολύτιμη βοήθεια, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνέντευξη.
 
hatzas2115

Πώς πέρασε για εσάς ο δύσκολος χρόνος των lockdown;
Ήταν δύσκολο να μην μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου, χάνεις έναν κεντρικό άξονα στη ζωή, όπως τουλάχιστον την είχαμε συνηθίσει. Προσπαθήσαμε στην ομάδα να κρατήσουμε μια δημιουργική επαφή κι έτσι τώρα να ξαναπιάσουμε το νήμα.

Πιστεύετε ότι είμαστε στο τελείωμα όλης αυτής της κατάστασης; Θα γυρίσουμε στη κανονικότητα ή τελικά ζούμε το ξεκίνημα μιας νέας εντελώς εποχής;
Ελπίζω να ξεκινήσουμε πάλι με καλύτερους όρους, όχι αναγκαστικά να γυρίσουμε σε μια δεδομένη κανονικότητα, αλλά να σχεδιάσουμε και να ζήσουμε πιο συνειδητά και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και στο κοινωνικό πεδίο.

Γιατί πιστεύεται πως ο Αλόνσο Κιχάδα γίνεται Δον Κιχώτης; Ποιοι είναι οι εχθροί που κυνηγά;
Θέλει να ζήσει την περιπέτεια της ζωής, όπως την έχει μέσα στο κεφάλι του από τα διαβάσματά του, τις ιδέες του και τις πεποιθήσεις του. Είναι αποφασισμένος να τα βάλει και τα βάζει με όσους εκεί έξω θεωρεί σαθρούς, κενούς και άδικους. Έχει υψηλό φρόνημα για την αγάπη, τον έρωτα και τη δικαιοσύνη.
 
hatzas2116

Θα τον χαρακτηρίζατε τρελό ή ονειροπόλο; Πώς προσεγγίσατε στο ρόλο;
Ονειρεύεται πολύ, έχει ονειρευτεί πολύ, αλλά μπαίνει μέσα στη ζωή με όλο του το είναι και τη ζωτικότητά του. Μέσα στη φαντασία του φυσικά συμβαίνουν και πολλά τρελά πράγματα.

Ο Σάντσο είναι ο άνθρωπος που πατά στη γη, είναι ο αγαπημένος φίλος και συνοδοιπόρος του Δον Κιχώτη. Έχει έντονα το κωμικό στοιχείο και είναι πάντα πιστός στον ιππότη του. Πώς προσεγγίσατε το ρόλο;
Είναι μια σταθερή αξία δίπλα στον Δον Κιχώτη, ένας φίλος και ένα αντίβαρο. Είναι πολύ πιο υλιστής και αυτό τον κάνει κωμικό μέσα στη χίμαιρα που ζει. Το ενδιαφέρον είναι ότι θέλει κι αυτός να ζήσει την ουτοπία κι αυτόν τον περίεργο συνδυασμό δουλέψαμε με τον Γιάννη Νικολάου. Αλλά και με την Αργυρώ Λογαρά και τον Διονύση Ποταμίτη δουλέψαμε τις αντιφάσεις των ρόλων, την ακροβασία ανάμεσα σε δύο πραγματικότητες. Και αυτό αποτυπώνεται και στην εικαστική δουλειά του Αλέξανδρου Κομπόγιωργα και τη μουσική του Βασίλη Χρηστακέα.

Η Δουλτσινέα του Δον Κιχώτη είναι ο ανεκπλήρωτος έρωτας ή το ανεκπλήρωτο όνειρο του ήρωα; Υπάρχει συμβολισμός;
Είναι ένα όνειρο, την έχει πλάσει με τη φαντασία του. Όλα τα χιμαιρικά πλάσματα που φαντάζεται και κυρίως φυσικά η Δουλτσινέα (Αργυρώ Λογαρά), έχουν μια ζωτική σημασία για τον Δον Κιχώτη. Τα χρειάζεται γιατί από κει αντλεί τη δύναμη να επιχειρεί αυτήν την πολύ δύσκολη σωματικά και ψυχικά, αλλά και πολύ ενδιαφέρουσα πορεία, μέσα στην καινούρια του ζωή.
 
hatzas2114

Ποιους «ανεμόμυλους» πρέπει να καταστρέψουμε για να εκπληρωθούν τα δικά μας όνειρα;
Τους φόβους μας, ίσως και τις βαθιές, έντονες, ανεκπλήρωτες επιθυμίες μας. Με την έννοια του να τα αντιμετωπίσουμε όλ’ αυτά. Δεν ξέρω αν είναι απαραίτητα καταστροφή, είναι σίγουρα μια αναμέτρηση.

Τι πιστεύετε ότι συμβολίζει το έργο του Θερβάντες; Τελικά είναι τρελός αυτός που κυνηγά να εκπληρώσει τα όνειρά του; Πόσο επίκαιρος είναι ο Δον Κιχώτης στην εποχή μας;
Το έργο είναι γεμάτο από ζωή. Ζωή με κάθε κόστος, με θάρρος, με πεποίθηση, με υπερηφάνεια. Φυσικά υπάρχει και ο θάνατος. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε στην Ισπανία. Αλλά μαζί με τον θάνατο, το τέλος και μια αρχή. Ένα ξεκίνημα, ξανά και ξανά. Αυτή η διαδρομή φυσικά είναι τρελή, αλλά ποιος είπε ότι η τρέλα δεν εμπεριέχεται στη ζωή και δε μας αφορά όλους;

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Ταυτότητα παράστασης
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Παρασκευή 8, Παρασκευή 15, Παρασκευή 22 και Παρασκευή 29 Οκτωβρίου στις 21:15

Η Εταιρία Θεάτρου «Νεάπολις» επαναλαμβάνει λόγω επιτυχίας και για πέντε μόνο τελευταίες παραστάσεις το κλασσικό αριστούργημα του Mιγκέλ Ντε Θερβάντες «Δον Κιχώτης» στο θέατρο Φούρνος Παρασκευή 1, Παρασκευή 8 , Παρασκευή 15, Παρασκευή 22 και Παρασκευή 29 Οκτωβρίου στις 21:15.

Ταξιδεύουμε στα μαγικά τοπία του Θερβάντες, ανιχνεύοντας μέσα από την αριστουργηματική, ποιητική, ρηξικέλευθη και απελευθερωτική του πένα, τι σημαίνει για μάς σήμερα αυτή η «άλλη», «παράξενη», «περιπλανώμενη» ιπποτική ζωή των κωμικοτραγικών ηρώων του.

Τους αθάνατους έρωτές τους, τις μάχες τους, τις συντριβές τους, την ιλαρότητά τους και τη γοητεία του να βγαίνεις από το κάδρο της «λογικής» και να συγκρούεσαι με την κατεστημένη τάξη πραγμάτων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Διασκευή-σκηνοθεσία:Άγγελος Χατζάς

Σκηνικά-Κοστούμια-Φωτισμοί:Αλέξανδρος Κομπόγιωργας

Μουσική-Ηχητικό περιβάλλον: Βασίλης Χρηστακέας

Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Σωτήρης Τσακομίδης

Φωτογραφίες-Αναστασία Λουκρέζη

Βοηθός σκηνοθέτη: Αλμπίνα Κούκα

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Αργυρώ Λογαρά

Γιάννης Νικολάου

Διονύσης Ποταμίτης

Άγγελος Χατζάς


Παραγωγή: Εταιρία θεάτρου «Νεάπολις»

http://neapolis160.blogspot.gr


INFO:

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου στις 21:15

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στις 21:15

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στις 21:15

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου στις 21:15

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, ατέλειες: 8 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων:

https://www.viva.gr/tickets/theater/don-kixwtis/
 
Joomla Social by OrdaSoft!