Θεωρείτε το θέμα επίκαιρο και για ποιο λόγο;Κωνσταντίνος Μυλωνάς: Όταν ένα έργο πραγματεύεται αιώνιες αλήθειες, όπως είναι ο έρωτας κι ο θάνατος, πώς μπορεί να μην είναι πάντα επίκαιρο; Όσο υπάρχουν άνθρωποι, θα υπάρχει το δίπολο αυτό. Αυτά τα δύο αντίθετα. Το ένα οδηγεί στη συνέχιση και το άλλο τερματίζει. Η αλήθεια είναι όμως, πως σήμερα το θέμα είναι ίσως πιο επίκαιρο από ποτέ. Ζούμε σε μία εποχή που, κατά γενική ομολογία, όλο και περισσότερο έχουμε ανάγκη την αγάπη, αλλά όλο και πιο δύσκολος – δεν θέλω να πω ακόμα άγονος – είναι ο αγώνας για την κατάκτησή της. Όσο κι αν οι εφαρμογές, τα social media και η τεχνολογική πρόοδος μας έδωσε τη δυνατότητα να ερχόμαστε πιο κοντά, τόσο πιο μοναχικούς ανθρώπους βλέπουμε γύρω μας, τόσο πιο διψασμένους για αγάπη. Δεν ξέρω όμως, αν αυτό που θα μας κάνει πιο ευτυχισμένους είναι η αγάπη που θα πάρουμε ή αυτή που θα δώσουμε…Άννα Παπαδάκη: Το έργο σαφώς και είναι επίκαιρο, καθώς τα ζητήματα που φωτίζει αφορούν τον άνθρωπο πέρα από το χρόνο, τον τόπο και το ιστορικό πλαίσιο της εποχής που γράφτηκε. Η σύγκρουση ανάμεσα στην Απολλώνια και Διονυσιακή πλευρά μας, η επιθυμία να μην περάσουμε στη λήθη, να μείνουμε στην ιστορία, να ξεχωρίσουμε, να επιβληθούμε, να νικήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους και τελικά όσο πιο υψηλά είναι τα σχέδιά μας, τόσο πιο χαμηλά να πέφτουμε, με γερές δόσεις ανατροπής και χιούμορ.
Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας οδήγησε το βασιλιά και τους φίλους του στην απόφαση να απομονωθούν και να αφοσιωθούν στη μελέτη για τρία ολόκληρα χρόνια;
Κωνσταντίνος: Τρέλα της νιότης. Άγνοια κινδύνου. Υπέρμετρος εγωισμός. Επιθυμία να αποδείξουν - στον εαυτό τους κυρίως - ότι δεν είναι έρμαια των παθών τους. Ότι μπορούν να ζήσουν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής τους μόνο με μεγάλες ιδέες και σκέψεις, απέχοντας από τις ηδονές της σάρκας. Νομίζω είναι λίγο αυτό που σοφά λέει ο λαός “Όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια”. Νέοι και αφελείς, βιάστηκαν να αποκηρύξουν αυτό που δεν καταλαβαίνουν ή δεν έχουν κατακτήσει. Την αληθινή αγάπη και τον έρωτα. Και ως γνωστόν, η ζωή μας αποδεικνύει ότι όσο πιο απόλυτοι είμαστε, τόσο πιο βέβαιο είναι ότι θα διαψευστούμε. Ακόμα δεν προλαβαίνει να στεγνώσει το μελάνι στις υπογραφές των όρκων για μελέτη, αφοσίωση και αποχή και συνειδητοποιούν ότι επίκειται ο ερχομός της Γαλλίδας πριγκίπισσας με τη γλυκιά συνοδεία της.
Άννα: Το σημαντικότερο κίνητρο για την απόφασή τους θεωρώ ότι είναι η υστεροφημία που ακολουθεί ένα κατόρθωμα. Στην προκειμένη περίπτωση, το κατόρθωμα αφορά στην επικράτηση του πνεύματος έναντι οποιασδήποτε πρόκλησης προκύπτει από την ανθρώπινη συμπεριφορά. Παρόλα αυτά, η απόπειρα αυτή γίνεται μέσω απαγορεύσεων, απολυτότητας και βίας και αυτό δηλώνει ότι ο φόβος οδήγησε στην απόφαση αυτή.
