= 'Ολεάννα' (Συνέντευξη Τύπου)
Συνεντεύξεις

loogoo

'Ολεάννα' (Συνέντευξη Τύπου)

oleanast
 
   Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013 έλαβε χώρα στο θέατρο "Αυλαία" η συνέντευξη τύπου για την θεατρική παράσταση "Ολεάννα". Τη συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με δηλώσεις του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου "Αυλαία", κ. Δ. Μητσόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως είναι τιμή για τη Θεσσαλονίκη και το θεάτρου που ανεβάζει μια τέτοια παράσταση. Ακόμα ότι έκαναν, και θα κάνουν, ό,τι περνάει από το χέρι τους, ώστε η παράσταση να φθάσει σε ένα υψηλό τόσο καλλιτεχνικό όσο και οργανωτικό επίπεδο, καθώς η παραγωγή για την θεατρική παράσταση στη Θεσσαλονίκη στηθηκέ αποκλειστικά από το Θέατρο Αυλαία. Κατέληξε δηλώνοντας πως ο δρόμος για το "Αυλαία" είναι ανηφορικός και ότι μόνο η ανηφόρα είναι αυτή που καταλήγει κάπου πάντοτε.
 
oleanast2   Ακολούθως, ο κ. Θ. Χαρέλας, επίσης από το θέατρο Αυλαία, ανέφερε πως είναι μια από τις σημαντικότερες παραστάσεις που ανέβασε το θέατρο τους και πως η παραγωγή είναι εξ'ολοκλήρου από το "Αυλαία", κάτι που αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα.
 
   Ο κ. Δημήτρης Καταλειφός, που υποδύεται τον Καθηγητή, ανέφερε πως όταν άρχισε να μαθαίνει τα λόγια της παράστασης βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια μιας άλλης παράστασης και χαίρεται ιδιαίτερα αφού στην πόλη που τριγυρνούσε τα πρωινά για να μάθει τα λόγια βρίσκεται τώρα για να μας παρουσιάσει το έργο. Συνέχισε, λέγοντας πως το έργο γράφτηκε το 1972 και πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα από τον κ. Αντώνιο Αντύπα το 1993, ενώ τώρα είναι η 3η φορά που ανεβαίνει. Το έργο πραγματεύεται την σχέση ενός καθηγητή πανεπιστημίου -ο οποίος θεωρείται επιτυχημένος- και μιας φοιτήτριας -που αντανακλά την ανασφάλεια των νέων που ο δρόμος τους κλείνεται από του «μεγάλους»-. Τέλος, πρόσθεσε πως είναι αρκετά επίκαιρο, με νύξεις περί πολιτικής και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως πολιτικό έργο, αφού μιλάει για δικαιοσύνη, παιδεία και τάξη. 
 
oleanast3   Ένας σημαντικός παράγοντας της παράστασης, επισήμανε, είναι η σκηνοθέτης κυρία Ελένη Σκότη που επιτέλεσε τις θεατρικές της σπουδές στην Αμερική, καθιστώντας την ως την πλέον κατάλληλη για το συγκεκριμμένο έργο, καθώς γνωρίζει εκ των έσω την κουλτούρα της κοινωνίας του έργου. Το έργο επίσης, δήλωσε, έχει δύσκολους διαλόγους και τα πρόσωπα, αντί να επικοινωνούν, όλο και περισσότερο συγκρούονται. Αναφερόμενος στο θέμα του έργου, λέει πως, ενώ ο λόγος είναι για τον πολιτισμό και την επαφή, έχει καταλήξει να είναι ένα πράγμα που χωρίζει τους ανθρώπους. Συνέχισε, λέγοντας πως το έργο αφήνει ένα ερωτηματικό που το απαντάει ο κάθε θεατής σύμφωνα με την δική του κρίση. Δεν δίνει, δηλαδή, δίκαιο ο Μάπετ σε κανένα από τους δύο, καθώς και οι δύο ήρωες, όπως ο ίδιος δηλώνει, «έχουν απόλυτο δίκαιο και απόλυτο άδικο». Είναι δύο διαφορετικές γενιές, δύο διαφορετικά φύλλα δύο διαφορετικοί κόσμοι όπου η σύγκρουση γίνεται και στα τρία αυτά επίπεδα. Κάνοντας μια επεξήγηση του τίτλου ο κ. Δημήτρης Καταλειφός, μας λέει πως το Ολεάννα είναι ένα λαϊκό αμερικάνικο τραγούδι, που μιλάει για ένα φανταστικό κόσμο, μια ουτοπία, που λέγεται Ολεάνα όπου εκεί οι σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ειδυλλιακές και αρμονικές. Ακόμα, πως ο Μάπετ ήθελε να δώσει μια ειρωνική υπόσταση σ’ αυτό, θέλοντας να πει πως είναι ανέφικτο να υπάρξει μια πραγματική συνεννόηση μεταξύ των ανθρώπων. 
 
oleanast4   Ο κ. Δημήτρης Καταλειφός μιλώντας για την συμπρωταγωνίστρια του ,κ. Λουκία Μιαχαλοπούλου, όπου η πρώτη τους γνωριμία έγινε στο έργο «οι τελευταίες νύχτες» του Ντοστογιέφσκι, το οποίο σκηνοθετούσε ο ίδιος, είπε πως την εκτιμάει όχι μόνο για το ταλέντο της αλλά και για το γεγονός πως έχει μόχθο για το θέατρο, σε αντίθεση με άλλους καινούργιους ηθοποιούς.
 
   Η κ. Λουκία Μιχαλοπούλου, που υποδύεται την μαθήτρια στο έργο μίλησε για την πρώτη της επαφή με το έργο, που έγινε στην σχολή της, και έκτοτε το αγάπησε νιώθοντας συγκίνηση τώρα που παίζει. Αυτό που της αρέσει, όπως δήλωσε, είναι το πώς το κοινό συμμετέχει και ιδιαίτερα οι νέοι, γιατί δεν μπορείς να καταλάβεις ποιος έχει δίκαιο και ποιος έχει άδικο. Έχουν ταυτόχρονα και οι δυο δίκαιο και άδικο. 
 
Χαράλαμπος Παπαστεφάνου
 
Συντελεστές παράστασης
Μετάφραση: Δάφνη Λαρούνη 
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη 
Σκηνικό: Γιώργος Γαβαλάς 
Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος 
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος 
Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλιάνα Μαυρομάτη 
Παραγωγη: Θέατρο Αυλαία- Ελληνική Θεαμάτων
Τους ρόλους ερμηνεύουν ο Δημήτρης Καταλειφός και η Λουκία Μιχαλοπούλου. 

Πρόγραμμα παραστάσεων
9 έως 20 Οκτωβρίου 2013 
Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων
Τετάρτη-Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 & 21:00, Κυριακή 20:00
Τιμές εισητηρίων: Γενική είσοδος 18€, Μειωμένο 15€
ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ(18:00): 15€ και 12€

Θέατρο Αυλαία Πολυχώρος Τέχνης
Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.(πλευρά Τσιμισκή), τηλ. 2310237700
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις