Συνεντεύξεις

'Καιόμενοι' ( Συνέντευξη Τύπου)

kaiomenoist   Το  έργο της Δέσποινας Καλαϊτζίδου, «Καιόμενοι», που το 2010 είχε κερδίσει το Β’ Κρατικό Βραβείο Σύγχρονης Συγγραφής, παρουσιάζεται στο θέατρο Ακτίς Αελίου, στη Θεσσαλονίκη, ενσαρκώνοντας επί σκηνής την ελπίδα, η οποία μπορεί να ξεπηδήσει ακόμη και μέσα από την καταστροφή.
 
   Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τους συντελεστές της παράστασης, ξετυλίχτηκε εν μέρει ο μίτος της υπόθεσης ενός σύγχρονου κειμένου, στο οποίο αν και δηλώνεται συγκεκριμένος τόπος και χρόνος, Ελλάδα, θα μπορούσε να είναι μια ιστορία που λαμβάνει χώρα οπουδήποτε κι έρχεται από το μέλλον, ενώ ακούγεται τραγικά επίκαιρη με το παρόν ή το παρελθόν.
 
   Όπως εξηγεί η συγγραφέας, Δέσποινα Καλαϊτζίδου, το έργο γράφτηκε το 2009, στον απόηχο των εξεγέρσεων της Αθήνας. Σκέφτηκε ότι αυτές μπορούν να επεκταθούν περισσότερο και να καταλήξουν σε μια καταστροφή, ακόμη και σε μια φυσική καταστροφή (πλημμύρα, σεισμός).

   Έτσι, διάλεξε μια ιστορία, κατά την οποία μετά  τις  «καταστροφές», ένα αυταρχικό καθεστώς  βρίσκει  την  ευκαιρία  και  εγκαθίσταται  στην  έρημη,  πια,  χώρα.  Πείνα,  λειψυδρία,  βασανιστήρια,  εκκαθαρίσεις. Οι  χαρακτήρες  του  έργου  διαλέγουν  στρατόπεδα:  ο Παπάς ,  η Γριά,  η Μαντάμ,  ο Λοχαγός,  το Κορίτσι,  το Αγόρι , ο Στρατιώτης. Και κάπου ανάμεσά τους  ο «Καιόμενος» εκείνος που έλουσε το σώμα του με φωτιά στο κέντρο της πλατείας, μήπως και μπορέσει να ξεσηκώσει τον λαό που χωρίς να το ξέρει, καιγόταν κι εκείνος μαζί του.
 
   Έμπνευση της συγγραφέως γι’ αυτό το έργο αποτέλεσε τόσο το ποίημα «Καιόμενος» του Τάκη Σινόπουλου, όσο και ένας αληθινά καιόμενος, ο αγρότης Β.Χαρισόπουλος, ο οποίος το 1987 αυτοπυρπολήθηκε στην πλατεία της Κατερίνης διαμαρτυρόμενος για την αντιαγροτική πολιτική της τότε κυβέρνησης.
 
   Οι συντελεστές της παράστασης το αναπαριστούν σε ένα ερειπωμένο τσίρκο. «Έτσι φανταστήκαμε αυτή την ιστορία», λέει ο σκηνοθέτης Θωμάς Βελισσάρης. «Καρουζέλ, μουσικά κουτιά και μελωδίες του Ρέκβιεμ. Ένα λαϊκό θέαμα που ξεφεύγει των τετριμμένων αναπαραστάσεων».

kaiomenoist2   Εγκλωβισμένοι σ’ έναν τόπο και μιαν εποχή όπου τα πάντα έχουν καταρρεύσει- όπου το αδιέξοδο έχει γίνει πραγματικότητα- οι ήρωες του έργου ψάχνουν τον τρόπο να συνεχίσουν να υπάρχουν. Οι τέσσερις ηθοποιοί ταξιδεύουν σ’ έναν κόσμο ονειρικό, σ’ ένα ξεφτισμένο τσίρκο, σε μια αναδρομή στην παιδική ηλικία, εκεί όπου αναπόφευκτα οδηγείται κανείς αναζητώντας απαντήσεις, μέσα από την αθωότητα, αλλά και την ανωριμότητα ενός μικρού παιδιού.
 
   Τόσο οι συντελεστές των σκηνικών (Μαρία Μυλωνά), όσο και της μουσικής (Αθηνά Γκούμα), αλλά και φυσικά οι ίδιοι οι ηθοποιοί συμμετείχαν, όπως λένε, σε μια γόνιμη διαδικασία για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Πατήσανε πάνω σε αυτή την ιστορία και την οραματίστηκαν σε ένα δικό τους σκηνικό.

   Η υποβλητική μελωδία του Ρέκβιεμ (με μουσική του συνθέτη Άλφρεντ Σνίτκε όπως αναφέρεται στο ίδιο το έργο) μοιάζει καθοριστική για να μετατρέψει την μελαγχολία σε αισιοδοξία. «…με την ελπίδα της ανάστασης, να ελευθερωθούν οι ψυχές των νεκρών», όπως λέει χαρακτηριστικά η συγγραφέας του έργου.

   Έτσι, για το αν η παράσταση δίνει μια απάντηση, αυτή είναι «ναι», απάντηση στο ότι μετά την αυτοπυρπόληση έρχεται η δικαίωση, η ελπίδα μέσα από τις στάχτες, η ανατροπή μέσα στην απόγνωση!

   «Σίγουρα ο τρόπος είναι διαφορετικός, οπότε στο τέλος καταλήγεις ότι είναι ένα έργο που ή θα σου αρέσει ή όχι. Δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση» είπε ένας εκ των ηθοποιών του έργου, ο Τάσος Ροδοβίτης. 
 
Κατερίνα Νικολακούλη
 
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Θωμάς Βελισσάρης
Σκηνικά- κοστούμια: Μαρία Μυλωνά
Κινησιολογική  επιμέλεια: Χριστίνα Μπήτιου
Μουσική επιμέλεια: Αθηνά Γκούμα
Φωτισμοί: Πολύβιος Σερδάρης
Βοηθός σκηνοθέτη-οργάνωση παραγωγής: Ευτυχία Καβαλίκα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Χριστίνα Γαρμπή, Τάσος Ροδοβίτης, Μαργαρίτα Κούτοβα, Θωμάς Βελισσάρης
 
 
*Το έργο θα παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.15 στο θέατρο Ακτίς Αελίου (Χριστοπούλου 12), τηλ. 2310 229249

Εισιτήρια:
γενικό: 12 ευρώ,
για φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς και κάρτες Πολιτισμού: 7 ευρώ,
κάρτες ανεργίας και Δραματικές Σχολές: 5 ευρώ
Joomla Social by OrdaSoft!