= Η Γυναίκα Της Πάτρας (Συνέντευξη Τύπου)
Συνεντεύξεις

loogoo

Η Γυναίκα Της Πάτρας (Συνέντευξη Τύπου)

 

   patrasynenteyxi03Έπειτα από μια περιοδεία σε όλη σχεδόν την Ελλάδα η «Πανωραία», μέσα από το βιβλίο του Γιώργου Χρονά και τη σκηνοθετική ματιά της Λένας Κιτσοπούλου, έρχεται για τρίτη φορά στη Θεσσαλονίκη και φιλοξενείται στο θέατρο Αυλαία. Ένα υπαρκτό πρόσωπο, μια βαθιά χειραφετημένη γυναίκα, δυνατή, εύστροφη και ικανή, όπως την περιγράφει η Ελένη Κοκκίδου που την υποδύεται, εξομολογείται τις σκοτεινές αλλά και τις φωτεινές πλευρές της ζωής της, συγκλονίζει τους θεατές και ενθουσιάζει τους κριτικούς σε όσες πόλεις παρουσιάζεται τα τέσσερα τελευταία χρόνια.
 
   Το μεγάλο της χάρισμα, η αυθεντικότητα με την οποία διηγείται τον αγώνα της για αξιοπρεπή επιβίωση, δεν δέχτηκε προσθήκες ή αλλαγές από τον ποιητή Γιώργο Χρονά όταν μεταφέρθηκαν οι συζητήσεις τους σε βιβλίο, ενώ η σκηνοθέτις και η ηθοποιός δεν αντιμετώπισαν τη συγκεκριμένη γυναίκα ως ρόλο αλλά ως άνθρωπο παθιασμένο με αισθήματα και αδυναμίες. Η ηθοποιός, μιλώντας για το ρόλο της, αναφέρθηκε στο φόβο που ένιωσε όταν ξεκίνησαν οι πρόβες, καθώς  παρόλο το αρχικό ενδιαφέρον για το βιβλίο την τρόμαξε η ελευθερία του λόγου της Πανωραίας. Τότε συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να αφήσει πίσω τα προσωπικά της ταμπού και κατάλαβε ότι ο λόγος της πρωταγωνίστριας δεν είναι χυδαίος αλλά αληθινός.
 
   Για την ίδια την ηθοποιό ήταν μια αποκαλυπτική εμπειρία η συμμετοχή στη συγκεκριμένη παράσταση αφού είναι η πρώτη φορά, έπειτα από 26 χρόνια πορείας στο θέατρο, που δημιουργεί τέτοια σχέση με το κοινό. Απευθύνεται στους θεατές χωρίς να κάνει διάλογο μαζί τους, σε ένα μονόλογο για τη ζωή, σε ένα χώρο όπως είναι το θέατρο «όπου συναντάς τη ζωή». Αναγνωρίζει την οικουμενικότητα του ρόλου, τον οποίο χαρακτηρίζει ως δεύτερη φύση της, τον ανακαλεί με ευκολία και κατανοεί τα αισθήματα της γυναίκας που υποδύεται. Πιστεύει άλλωστε, στην προσφορά των εκδιδόμενων γυναικών με τον ίδιο τρόπο που και η ίδια η πρωταγωνίστρια του κειμένου θεωρούσε αξιοπρεπές το επάγγελμα που ασκούσε.
 
   patrasynenteyxi02Σε σχετική ερώτηση για τη στενή σχέση που συνέδεε την Πανωραία με τους ομοφυλόφιλους πελάτες της, η Ελένη Κοκκίδου μίλησε για τη συμμαχία των εκδιδόμενων γυναικών και των ομοφυλοφίλων σε μια περίοδο κατά την οποία και οι δύο ομάδες ανθρώπων θεωρούνταν από την κοινωνία παρείσακτες και τους ένωναν κοινές εμπειρίες απόρριψης. Συμπλήρωσε ότι θα ήθελε να την πλησιάσει κάποια εκδιδόμενη γυναίκα για να συζητήσουν όσα συμβαίνουν πάνω στη σκηνή και τα αισθήματα που δημιουργούνται στους θεατές, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί όλο αυτό το διάστημα που η παράσταση γυρίζει την Ελλάδα.  
 
   Ένα θέμα λοιπόν, που δεν αιχμαλωτίζεται σε μια συγκεκριμένη περίοδο, αφηγείται πρωτογενή ανθρώπινα ένστικτα και μας επιτρέπει, όπως γράφει και η σκηνοθέτις της παράστασης Λένα Κιτσοπούλου στο σημείωμα της, «να μπούμε μέσα σ’ αυτό το σπίτι με το κόκκινο φως, που πάντα για κάποιο λόγο μας γοητεύει και μας κινεί την περιέργεια, αλλά ποτέ δεν μπαίνουμε».  
 
Σοφία Μαρτιγοπούλου
 
Συντελεστές
Συγγραφέας: Γιώργος Χρονάς
Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου
Σκηνικά - Κοστούμια: Τατιάνα Σουχορούκωφ
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης
Ερμηνεύει η Ελένη Κοκκίδου
Συμμετέχει ο Στέλιος Χατζηαδαμίδης
Παραγωγή: Θέατρο Σοφούλη
Ημέρες και Ώρες παραστάσεων
Από 10-21 Οκτωβρίου
Τετάρτη-Σάββατο στις 21.00 & Κυριακή στις 20.00
Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 15 €
Φοιτητικό-Ανέργων: 12 €
Θέατρο «Αυλαία», πλατεία ΧΑΝΘ
Τηλ. 2310 237700
patrasynenteyxitypou01
Joomla Social by OrdaSoft!