= Όταν Έκλαψε Ο Νίτσε (Συνέντευξη Τύπου)
Συνεντεύξεις

loogoo

Όταν Έκλαψε Ο Νίτσε (Συνέντευξη Τύπου)


   otaneklapseonitse06Ένα μυθιστόρημα για την εμμονή, βραβευμένο για τη λογοτεχνική του αξία και μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες διασκευάστηκε από την εκπρόσωπο του Ίρβιν Γιάλομ στην Ελλάδα, τη θεατρολόγο και μεταφράστρια Ευαγγελία Ανδριτσάνου και μετά την περσινή μεγάλη αποδοχή που γνώρισε στην Αθήνα, θα παρουσιαστεί για λίγες παραστάσεις στο θέατρο «Αυλαία» της Θεσσαλονίκης. Σκοπός της παράστασης, όπως δήλωσαν οι συντελεστές της, δεν είναι η απομίμηση του βιβλίου αλλά η δημιουργία ενός έργου, όπου μέσω της μεταβλητής σχέσης ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο αποκαλύπτεται η ανάγκη των ανθρώπων για εμπιστοσύνη και επαφή.

   Έπειτα από παράλληλη  πορεία αρκετών χρόνων, δύο εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης, ο Ακύλλας Καραζήσης και ο Νίκος Χατζόπουλος, βρήκαν την αφορμή που έψαχναν να συνεργαστούν όχι μόνο ως ηθοποιοί αλλά και ως σκηνοθέτες, σε ένα κείμενο με ξεκάθαρο το αβαντάζ της φήμης. Ωστόσο, αυτό δεν αποτέλεσε για τους ίδιους δεδομένο για την επιτυχή έκβαση της συγκεκριμένης παράστασης, ενώ επιδιώκουν μέσω της δομής της να απελευθερώσουν τη φαντασία των θεατών, όπως ακριβώς θα συνέβαινε και στους αναγνώστες του βιβλίου.

   Ως προς τη δομή της θεατρικής μεταφοράς τώρα, στη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε ο λόγος της φυσικής απουσίας των γυναικείων προσώπων που υπάρχουν στο πρωτότυπο κείμενο, καθώς η παρουσία τους θα δημιουργούσε κινηματογραφική εξιστόρηση, το οποίο δεν ήταν ο στόχος τους. Αδιαφορώντας για τις άλλες θεατρικές ή κινηματογραφικές μεταφορές του βιβλίου, αφού δεν ήθελαν ως συντελεστές να επηρεαστούν από άλλες παραγωγές, ασχολούνται στη σκηνή με την εξέλιξη της σχέσης του Γερμανού φιλοσόφου Φρίντριχ Νίτσε και του Αυστριακού γιατρού Γιόζεφ Μπρόιερ κατά τη διάρκεια μιας διπλής ψυχοθεραπείας, όπου αποκαλύπτονται οι ανάγκες και οι αδυναμίες τους. Ο Χάρης Φραγκούλης, ο τρίτος πρωταγωνιστής της παράστασης, ως νεαρός μαθητευόμενος Σίγκμουντ Φρόιντ, παρακολουθώντας τη σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στις δύο αινιγματικές προσωπικότητες, θα αποτελέσει ένα «κλείσιμο ματιού» προς τους θεατές για την αρχή της ψυχανάλυσης. Ο ηθοποιός απαντώντας σε σχετικό σχόλιο αστειεύτηκε για την εξωτερική του ομοιότητα με το Φρόιντ, λέγοντας ότι η επιλογή του στηρίχτηκε στην ομοιότητα αυτή.

   otaneklapseonitse02Οι τρεις συνάδελφοι, αλληλοσυμπληρώνοντας συνεχώς ο ένας τον άλλο, «εξομολογήθηκαν» την ιδεολογική άρνηση τους για ψυχοθεραπεία πριν ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη παράσταση, ενώ ανέπτυξαν και την ελληνική αντίληψη περί ψυχανάλυσης, η οποία περιλαμβάνει «μια ταβέρνα, λίγο ούζο και κάποιους φίλους». Ωστόσο, η εκλαΐκευση των πιστοποιημένων θεωριών ψυχανάλυσης που πραγματοποιείται μέσω του έργου, διεύρυνε τη γνώμη τους για την επιστήμη αυτή και συνειδητοποίησαν ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να αποτελεί ντροπή.
 
   Τέλος, οι πρωταγωνιστές τόνισαν ότι χρησιμοποιώντας απλά μέσα και ουσιαστικά άδειο σκηνικό μετακινούνται ελεύθερα ανάμεσα σε διάφορες μεθόδους , λειτουργούν ως δρώντες, παρατηρητές, ηθοποιοί και αφηγητές και οδηγούν σταδιακά το θεατή στην καθαρή και κατανοητή εξέλιξη της συγκεκριμένης ιστορίας.

Σοφία Μαρτιγοπούλου

Συντελεστές
Θεατρική διασκευή: Ευαγγελία Ανδριτσάνου
Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης, Νίκος Χατζόπουλος
Eπιμέλεια σκηνικού χώρου & κοστουμιών: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νικήτας Αναστόπουλος
Παραγωγή: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος-Λυκόφως
Παίζουν
Ακύλλας Καραζήσης, Χάρης Φραγκούλης, Νίκος Χατζόπουλος
Πληροφορίες
Από 22 Σεπτεβρίου – 7 Οκτωβρίου 2012
Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21.00 & Κυριακή 20.00
Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό: 18 € , Φοιτητικό: 14 € (Παρ-Κυρ)
Μειωμένο: 15€ & Φοιτητικό: 12 € (Τετ-Πέμπ)
Θέατρο «Αυλαία», πλατεία ΧΑΝΘ
Τηλ. 2310 237700
otaneklapseonoitse01
Joomla Social by OrdaSoft!