= Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος κ Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Συνεντεύξεις

loogoo

Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος κ Βασίλης Χαραλαμπόπουλος

aase3f3ad92ed80e5ca31048dab2e5080ae9

   Βρισκόμαστε στο αρχαίο θέατρο του Δίον, λίγο πριν την έναρξη της παράστασης «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, Σάββατο 4 Αυγούστου. Εκεί έχουμε την τιμή να πάρουμε συνέντευξη από τους πρωταγωνιστές, Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο.

   Και οι δύο, πολύ άνετοι και φιλικοί απάντησαν με χιούμορ και φυσικότητα στις ερωτήσεις μου.

   Για την αποδοχή της παράστασης από το κοινό δείχνουν  ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι και συγκινημένοι. Ο κόσμος αγκάλιασε το εγχείρημα και ακόμη και εν μέσω κρίσης, ο Αριστοφάνης και οι Όρνιθες βρίσκονται στις πρώτες προτιμήσεις του. Αυτό φυσικά αποτελεί δικαίωση για ηθοποιούς και συντελεστές που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε κάθε παράσταση.

   IMG 9353Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της παράστασης, είναι η διαχρονικότητα του έργου του Αριστοφάνη. Και οι δύο ηθοποιοί την αναγνωρίζουν και την υπογραμμίζουν.
Βασίλης : «Το κακό είναι ότι για να είναι διαχρονικός ο Αριστοφάνης μετά από 2500 χρόνια φαίνεται πως ο άνθρωπος τα ίδια λάθη που έκανε τότε τα ίδια κάνει κ σήμερα. Γι’ αυτό είναι σύγχρονος ο Αριστοφάνης.. Τουλάχιστον  προσπαθούμε μέσα από την τέχνη να αφυπνίσουμε τον κόσμο. Μέσα από το γέλιο. Ο τρόπος του Αριστοφάνη είναι μέσα από το γέλιο να περάσει το μήνυμα που θέλει.»

   IMG 9350Ο Οδυσσέας από την άλλη σχολιάζει το πώς η κατάσταση σήμερα στον κόσμο και κυρίως στην Ελλάδα δείχνει την αξία του έργου. όπως και τότε έτσι και σήμερα ψάχνουμε διεξόδους από αυτή την κοινωνία. Ρωτάω τους ηθοποιούς αν υπάρχουν πτυχές του χαρακτήρα που υποδύονται στο έργο που αγγίζουν και αντιπροσωπεύουν και τους ίδιους.
Οδυσσέας : «Όχι. Ποτέ δεν μπαίνω σ’ αυτή τη διαδικασία. Είναι τόσο διαφορετικοί οι ρόλοι που παίζω κάθε φορά που αν έμπαινα σ ’αυτή τη διαδικασία, τι μοιάζει τι δε μοιάζει , τι μου θυμίζει πράγματα κτλ… δεν κάθομαι ν ’ασχοληθώ μ ‘αυτόν τον τρόπο. Ευχαριστιέμαι που είναι διαφορετικό και είναι μια ευκαιρία, ένα ταξίδι σε άλλους ρόλους.»
Ο Βασίλης το βιώνει διαφορετικά και απαντάει : «Ο ήρωας που υποδύομαι, θέλει να φύγει από την καταραμένη πόλη, η βουτηγμένη στη διαφθορά και στην αδικία. Καταλαβαίνεις ότι κι εγώ θα ’θελα να φύγω αν και προτιμώ να μείνω μπας και αλλάξουν τα πράγματα. .Τάση φυγής έχουμε γιατί έχουμε σιχαθεί τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας από ανθρώπους που πιστεύαμε ότι θα βοηθήσουν αλλά τελικά καείς δε βοηθάει. Τελικά μόνοι μας πρέπει να βοηθάμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Έτσι θα αλλάξουν τα πράγματα.»

   IMG 9368Είναι διαφορετικό, μαγικό να παίζεις Αριστοφάνη; Πόσο διαφέρει από τους άλλους ρόλους σας σε σειρές ή ταινίες;
Οδυσσέας : Δεν αισθάνομαι διαφορετικά να παίζω οτιδήποτε. Το θέατρο είναι ένα και έχει καλά έργα και κακά έργα. Όταν παίζεις ένα καλό έργο αισθάνεσαι ότι έχει βάθος ,ότι έχεις να ψάξεις και άρα αυτό είναι πολύ πιο διασκεδαστικό. Όταν παίζεις ένα έργο ρηχό, κακό έργο, αισθάνεσαι ότι αυτό το πράγμα τελειώνει την 4η βδομάδα. . Βρήκες ό,τι ήταν να βρεις και τέλος. Ακόμη και κει όμως η παράσταση μπορεί να το κάνει πιο σημαντικό. Δε ξεχωρίζω ούτε τα είδη , ούτε τους συγγραφείς ούτε τίποτα Αισθάνομαι  χαρούμενος να παίζω σε έργα που μου αρέσουν όποιου είδους και αν είναι και σε παραγωγές που σέβονται τον εαυτό τους.
Βασίλης : Σίγουρα είναι πολύ μαγικό το να σκέφτεσαι ότι τα λόγια που λες και η ουσία του λόγου, έχουν ειπωθεί 2500 χρόνια πριν. Ειδικά όταν είσαι στην Επίδαυρο, ή και εδώ στο αρχαίο θέατρο του Δίον και όλη η ατμόσφαιρα είναι διαφορετική, είναι μαγευτικό το να ξέρεις ότι αυτό έχει ξαναγίνει τόσα χρόνια πίσω.

   IMG 9362Φυσικά δεν μπορούσα να μη ρωτήσω ποια είναι τα μελλοντικά τους σχέδια. Που θα τους δούμε τον φετινό χειμώνα;; Ο Οδυσσέας θα πρωταγωνιστεί στο έργο «Ο επιθεωρητής έρχεται» με σκηνοθέτη και συμπρωταγωνιστή το Γρηγόρη Βαλτινό, στο θέατρο Ιλίσια. Επίσης τον περιμένει ένας ακόμη ρόλος , το που και το πώς θα ανακοινωθούν προσεχώς!! Ο Βασίλης ξεκινάει πρόβες τέλη Αυγούστου για το « Αχ αυτά τα φαντάσματα» του ντε Φιλίππο, με σκηνοθεσία και πάλι του Γιάννη Κακλέα που σκηνοθετεί και τους Όρνιθες.  Μαζί του θα παίζουν και πολλοί γνωστοί ηθοποιοί μεταξύ των οποίων η Φαίη Ξυλά και ο Αλέξανδρος Λογοθέτης. όλα αυτά στο θέατρο Βρετάνια

   Στο κλείσιμο της συνέντευξης τους ζήτησα να δώσουν σε όλους εμάς ένα μήνυμα της παράστασης που τους άγγιξε ιδιαίτερα και θέλουν να το μοιραστούν μαζί μας.
Οδυσσέας : «Γενναίο να το προσπαθεί κανείς γιατί είναι εύκολο να γίνει απαισιόδοξο. ..Το μήνυμα ότι μπορεί να υπάρξει μία καλύτερη ζωή. Ακόμη και αν είναι ουτοπικό, αν το πιστεύεις πολύ και αν το προσπαθείς πολύ, μπορείς να τα καταφέρεις. Και η προσπάθεια έχει όλο και μεγαλύτερη αξία. Το ότι προσπαθείς είναι ζωή.»
Βασίλης : «Είναι ένας στίχος από ένα ποιήμα της Κατερίνας Γώγου που ακούγεται στην παράσταση. Σημασία έχει να παραμένεις άνθρωπος. Θα τον αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο. Να το θυμάσαι.»

Μαρία Λώλου
Φωτογραφίες: Φώτης Τέλλογλου

IMG 9374
Joomla Social by OrdaSoft!