= Όρνιθες (Συνέντευξη Τύπου)
Συνεντεύξεις

loogoo

Όρνιθες (Συνέντευξη Τύπου)


Συνέντευξη Tύπου
“Όρνιθες”
στο Θέατρο Δάσους

   theaternewsjfjfuf2Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, στα πλαίσια της καλοκαιρινής πανελλήνιας περιοδείας του, παρουσιάζει στις 30 και 31 Ιουλίου, στο θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη, την κωμωδία του Αριστοφάνη, “οι Όρνιθες”. Η παρουσίαση της εν λόγω παράστασης έλαβε χώρα την Πέμπτη 26 Ιουλίου, στο βιβλιοπωλείο “Ιανός” στην Αριστοτέλους.

   Το έργο αυτό του Αριστοφάνη εξιστορεί την αναζήτηση δύο πολιτών της αρχαίας Αθήνας, μίας ιδανικής κοινωνίας για να ζήσουν, μακρυά από την πολιτική διαφθορά, τα θρησκευτικά σκάνδαλα και την ηθική παρακμή της κοινωνίας. Η αναζήτηση μίας ουτοπίας, το κυνήγι του ονείρου τους για έναν καλύτερο κόσμο. Ένα έργο, το οποίο δίνει ελπίδα σωτηρίας.

   Σχεδόν σύσσωμος ο θίασος παραβρέθηκε στη συνέντευξη τύπου, με σημαντικές όμως απουσίες του σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα και του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου. Την παρουσίαση της παράστασης ανέλαβε, κατά κόρον, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Όπως χαρακτηριστικά είπε, “η αγωνία μας είναι, ειδικά σε περιόδους κρίσης, να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό και μία παράσταση στην οποία ο κόσμος φεύγοντας να είναι ευχαριστημένος με αυτό που είδε. Είμαστε περήφανοι για αυτό που έχουμε κάνει, γιατί μέχρι να ανέβει στη Θεσσαλονίκη, δοκιμάστηκε και αγκαλιάστηκε από τον κόσμο.” Το έργο είναι μία μοντέρνα εκδοχή του κλασικού έργο του Αριστοφάνη, ντυμένη με τη μουσική του Μάνου του Χατζιδάκι, προσέχοντας όμως να μην είναι μία απλή επανάληψη του παλαιότερου έργου. “Όλοι οι συντελεστές της παράστασης έχουν δουλέψει πολύ και αξιόλογα, και όλοι είναι πρωταγωνιστές.” ήταν ένα σχόλιο του Β. Χαραλαμπόπουλου. Η Αγορίτσα Οικονόμου, που παίζει σαν βασικό ρόλο το ρόλο της Ίρις, μίας τρελής, δήλωσε ότι “το σημαντικό για έναν ηθοποιό δεν είναι απλά να βγει μόνο το μεροκάματο. Είναι οι συνεργασίες, τα έργα, οι άνθρωποι που ακουμπάς. Και εγώ είμαι πολύ τυχερή που συμμετέχω στην παράσταση και την ομάδα αυτή.” Ότι προβλήματα παρουσιάστηκαν, λόγω του λίγου καιρού που ήταν διαθέσιμος για προετοιμασία, αλλά και λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων που είχε σαν αποτέλεσμα τον περιορισμένο αριθμό των μελών του θιάσου, αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία και το αποτέλεσμα, θεωρεί ο θίασος ότι τους δικαιώνει. “Έχετε ξαναδεί θίασο, μικρότερο από 40 άτομα να παρουσιάζει αυτό το έργο; Είναι μοναδικό, συμπεριλαμβανομένου και του χορού, να αποτελείται από μόνο 13 άτομα. Για το λόγο αυτό, όλοι έχουν αναλάβει πολλούς ρόλους.” σχολίασε τέλος ο Β.Χαραλαμπόπουλος.

   Η επιλογή του έργου έγινε, βάση του Βαγγέλη Χατζηνικολάου, “γιατί μετά από τα γεγονότα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου της Αθήνας και τον πόλεμο που ζήσαμε, πάρθηκε η απόφαση ότι ένα έργο που μιλάει άμεσα και πολιτικά για αυτά που ζούμε είναι “Οι Όρνιθες”. Ο Γιάννης Κακλέας έχει μπολιάσει το έργο με πράγματα σημερινά, όχι όμως επικαιρικά και δήθεν μοντέρνα, αλλά γεγονότα που άν τα βάλεις δίπλα στα χρονικά του Αριστοφάνη νομίζεις ότι είναι σύγχρονα του.” Το ρόλο του τον χαρακτήρισε σαν ρόλο αφηγητή και σχολιαστή. Όμως, όπως σχολιάστηκε από τον Γιώργο Χρυσοστόμου, “είναι ο Γιάννης Κακλέας, μικρότερος, μέσα στη παράσταση”.

   Τέλος, το μήνυμα που θα ήθελαν να προβάλουν, και να μείνει στο θεατή μετά την παράσταση, είναι ότι “σημασία δεν έχει το να βρεις την ουτοπία σου, να βρεις το στόχο, αυτό που αναζητάς. Σημασία έχει να μην παύσεις να αναζητάς αυτό που θες. Άν παύσεις να ελπίζεις, παύσεις να ζεις. Και εμείς θέλουμε να ζήσουμε, οπότε θα συνεχίσουμε να ελπίζουμε και να ονειρευόμαστε για ένα καλύτερο αύριο, έναν καλύτερο τόπο με καλύτερους ανθρώπους.”

   Οι παραστάσεις που ακολουθούν είναι: 27 και 28 Ιουλίου στους Φιλίππους, 30 και 31 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, 1 Αυγούστου στην Σίβηρη, 2 Αυγούστου, στο Βόλο 3 Αυγούστου και 4 Αυγούστου στο Δίον. Μετά καταλήγουν Αθήνα, στο φεστιβάλ της Επιδαύρου με παραστάσεις 10 και 11 Αυγούστου. 27 και 28 Αυγούστου στο Ηρώδειο, 29 και 30 στο Χαλάνδρι και 31 Αυγούστου στο Άργος. 1 Σεπτέμβρη στη Νεμέα, 3 στο Αιγάλεω, 4 στο Βύρωνα, 5 στο Γαλάτσι, 6 στην Πετρούπολη, 8 στη Νέα Μάκρη, 10 και 11 στο Παπάγου, 12 και 13 στην Πάτρα, 15 στη Μεσσήνη, 16 στην Ελευσίνα, 17 στον Πειραιά και 18 και 19 Σεπτεμβρίου στην Ηλιούπολη.

Δημήτρης Σταυρόπουλος

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – Απόδοση κειμένου: Γιάννης Κακλέας
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Βάλια Μαργαρίτη/Μανόλης Παντελιδάκης
Χορογραφίες: Κυριάκος Κοσμίδης
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Μουσική επιμέλεια/διδασκαλία: Αλέξιος Πρίφτης
ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Κώστας Μπερικόπουλος
Γιώργος Χρυσοστόμου
Βαγγέλης Χατζηνικολάου
Σωκράτης Πατσίκας
Αγορίτσα Οικονόμου
Σταύρος Σιόλας
Μάρα Βλαχάκη
Προκόπης Αγαθοκλέους.
ΧΟΡΕΥΟΥΝ
Ivan Svitailo
Σοφία Μιχαήλ
Alain Rivero
ΣΥΜΕΤΕΧΕΙ Ο ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ
Σταύρος Σιόλας
theaternewsjjfh1
Joomla Social by OrdaSoft!