= Περιμένοντας Τον Γκοντό (Συνέντευξη Τύπου)
Συνεντεύξεις

loogoo

Περιμένοντας Τον Γκοντό (Συνέντευξη Τύπου)

«Περιμένοντας τον Γκοντό»
στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»

   DSCF5099Στη Θεσσαλονίκη και στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» ανεβαίνει για λίγες παραστάσεις το έργο «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμουελ Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, που την χειμερινή σεζόν παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Τέχνης Καρόλος Κουν, στην Αθήνα.

   Πρόκειται για το πιο γνωστό έργο του ιρλανδού δραματουργού και ίσως το σημαντικότερο του 20ου αιώνα που στιγμάτισε το θέατρο. Αν και γράφτηκε πολύ γρήγορα από τον συγγραφέα, προέκυψε μετά από μια μεγάλη ψυχολογική και σκεπτικιστική ζύμωση του ιδίου, καθώς ενσωμάτωνε την τραγική εμπειρία του παγκοσμίου πολέμου -που μόλις είχε τελειώσει- με την αναμονή για την ανασυγκρότηση πάνω στα ερείπια του ολέθρου.

   Τότε είχε γίνει αντικείμενο πολλών ερμηνειών και συζητήσεων. Δύο άστεγοι αλήτες (ή μήπως δύο πάμπτωχοι διανοούμενοι)  περιμένουν στη μέση του πουθενά την άφιξη κάποιου μυστηριώδους Γκοντό που θα τους σώσει, αλλά δεν έρχεται ποτέ. Εξήντα χρόνια μετά, το έργο μοιάζει τραγικά σύγχρονο, καθώς εμείς- οι ήρωες της πραγματικότητας ζούμε μέσα στο ίδιο ζοφερό κλίμα του ζόφου και της ανασφάλειας  που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαίτερα στην χώρα μας. Το έργο φαίνεται να έχει ιδιαίτερη απήχηση σε καιρούς κοινωνικής και πολιτικής κρίσης. Στην παρούσα οικονομική συγκυρία η απήχησή του ανανεώνεται και πάλι. Ο καταναλωτισμός και η επί ματαίω απόκτηση υλικών αγαθών έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.

   Αλλά ποιος είναι ο Γκοντός; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι ο Θεός (God-ot), αλλά τότε, όταν ο δημιουργός του ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι είναι ένας απλός άνθρωπος που συνάντησε στον δρόμο. Πατώντας πάνω σε αυτή τη βάση, της ερμηνείας του έργου και των χαρακτήρων του από το ίδιο το κοινό, ο σκηνοθέτης Κ.Καπελώνης δημιούργησε μια παράσταση που προβληματίζει, αλλά δε δίνει απαντήσεις για τη «σωτηρία» του κόσμου! Μας πείθει όμως ότι ο Γκοντό δεν πρόκειται να έρθει, αν δεν βάλουμε κι εμείς το χεράκι μας, αν αποφασίσουμε να φύγουμε από το ‘εγώ’ μας και να επιδείξουμε την ανάλογη αλληλεγγύη, για να δούμε τα πράγματα πιο αισιόδοξα.

   Σε σχετική συνέντευξη τύπου που δόθηκε, ο σκηνοθέτης κ. Καπελώνης μίλησε για την επιλογή του να χρησιμοποιήσει γυναίκες ηθοποιούς να υποκριθούν ρόλους ανδρικούς. Έτσι τους πέντε ανδρικούς ρόλους του έργου ερμηνεύουν  οι: Κάτια Γέρου, Δήμητρα Χατούπη, Μυρτώ Αλικάκη, Λουκία Πιστιόλα και η Εύα Οικονόμου-Βαμβακά.

   «Υπήρξε μια αρχική σκέψη για να καταρριφθεί ο μύθος ότι ο Μπέκετ γράφει για άνδρες. Ο Μπέκετ γράφει για ανθρώπους. Κι εγώ με τη σειρά μου ήθελα να παρουσιάσω πως στο καπιταλιστικό δυτικό κόσμο έχουμε την έντονη παρουσία γυναικών σε θέσεις εξουσίας ή άλλης έντονης πολιτικής και οικονομικής σημασίας (βλ. Μέρκελ)», είπε χαρακτηριστικά.

   DSCF5225Όπως ο Μπέκετ αρνήθηκε να αποκαλύψει τα μυστήριά του, πέρα από το ότι είναι ένα έργο «με γέλιο και δάκρυα», έτσι και ο συγκεκριμένος θίασος αποφεύγει να αποκαλύψει περισσότερο τα χαρτιά του, παρά υπόσχεται να ταξιδέψει το κοινό σε μια παράσταση που πραγματεύεται τον ρεαλισμό, όπως τα λαϊκά παραμύθια.

   «Κανείς ποτέ θεατής δεν είχε ποτέ πρόβλημα να κατανοήσει τα μεγάλα έργα του αρχαίου θεάτρου ή τις ιστορίες του Σαίξπηρ», υποστηρίζει η ηθοποιός Κάτια Γέρου.

   Για τις ηθοποιούς της παράστασης, το στοίχημα είναι να επικοινωνήσουν το έργο σε όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους και απλούς πολίτες που βιώνουν την ζοφερότητα της σημερινής Ελλάδας. Γι΄ αυτό και μετά το τέλος της κάθε παράστασης ζητάνε από το κοινό ν’ ανταλλάξουν απόψεις πάνω στο έργο.

   «Δίνονται διάφορες εκδοχές από το κοινό για τα νοήματα του έργου γι’ αυτό ζητάμε να κατανοήσουμε κι εμείς αυτή την αλληλεπίδραση μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο που θα ακολουθεί της παράστασης», είπε σχετικά μία εκ των πρωταγωνιστριών, η κα. Δήμητρα Χατούπη.

   Να σημειωθεί τέλος ότι η παράσταση έχει παρουσιαστεί σε σωφρονιστικά ιδρύματα των Αθηνών, με σκοπό τη συνεχιστεί να ανεβαίνει σε ιδρύματα και χώρους, όπου ο χρόνος μετράει διαφορετικά…για κάποιους ανθρώπους.

Kατερίνα Νικολακούλη

Ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Σουζάνα Χούλια
Σκηνοθεσία – Σκηνικό: Κωστής Καπελώνης
Κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου
Επιμέλεια Κίνησης: Πωλίνα Κρεμαστά
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ειρήνη Στρατηγοπούλου
Παίζουν: Κάτια Γέρου, Δήμητρα Χατούπη, Μυρτώ Αλικάκη, Λουκία Πιστιόλα, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά.
Πληροφορίες
Τετάρτη 16 Μαΐου – Κυριακή 20 Μαΐου 2012
Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταμορφώσεως 7-9, Καλαμαριά, Τ. 2310 458591)
Ώρα 21.00/ Σαββάτο και απογευματινή στις 18.00
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ,10 ευρώ (φοιτητικό)
DSCF4850
Joomla Social by OrdaSoft!

Συνεντεύξεις