= Θα 'σαι 'δώ ξανά του χρόνου (Συνέντευξη Τύπου)
Συνεντεύξεις

loogoo

Θα 'σαι 'δώ ξανά του χρόνου (Συνέντευξη Τύπου)

   Το έργο του Bernard Slade, “Θα 'σαι 'δώ ξανά του χρόνου” (αγγλικός τίτλος “Same day, next year”) παρουσιάζουν ο Θοδωρής Αθερίδης με την Γωγώ Μπρέμπου στο θέατρο Αθήναιον, μέχρι τις 29 Απριλίου. Το έργο παρουσίασαν οι δύο ηθοποιοί στο μπαρ “Οβάλ” την Τρίτη 17 Απριλίου.

   Όπως δήλωσαν οι δύο ηθοποιοί, η απόφαση να παίξουν την επόμενη σεζόν ήταν ειλημμένη από το καλοκαίρι. Το έργο αυτό ήταν η πρώτη επιλογή τους. Ένα έργο, το οποίο εμπεριέχει όλο το φάσμα συναισθημάτων, στο οποίο όλοι θα αναγνωρίσουν ένα κομμάτι του εαυτού τους, ήταν κάποια από τα χαρακτηριστικά που του απόδωσε ο Θοδωρής Αθερίδης. Ο ίδιος, αιτιολόγησε την μη νατουραλιστική γραμμή που ακολούθησε η Ελένη Μανωλοπούλου, έπιπλα που απλά απεικονίζονται χωρίς να υπάρχουν πραγματικά, με την επιλογή τους να αφαιρέσουν σκηνικά για να φανούν τα δύο πρόσωπα, που είναι και η ουσία του έργου. Η ιστορία 24 ετών ενός παράνομου ζευγαριού, που συναντιέται κάθε χρόνο, ένα Σαββατοκύριακο του Φλεβάρη σε ένα ξενοδοχείο μιας επαρχίας της Νότιας Καλιφόρνια. Περιγράφονται έξι συναντήσεις τους, πέντε χρόνια διαφορά η μία με την άλλη. Στο πρωτότυπο κείμενο, η ιστορία αρχίζει το Φλεβάρη του 1951. Για να το φέρουν πιο κοντά στην εποχή μας, στην εν λόγω παράσταση αρχίζουν από το Φλεβάρη του 1987. Λόγω του γεγονότος αυτού, έγιναν μικρές αλλαγές στο κείμενο, σε ιστορικά γεγονότα, ώστε να συμβαδίζει με τις χρονολογίες, χωρίς όμως να αλλάξει τίποτα στο ύφος του. Παραδείγματος χάριν, στο σημείο που ο συγγραφέας αναφερόταν στην ατομική βόμβα, αναφέρονται στο Αφγανιστάν. Την μετάφραση υπογράφει η Κωτσάκη Μαριαλένα.

   Η Γωγώ Μπρέμπου δήλωσε ευτυχής για την άνοδο τους στη Θεσσαλονίκη γιατί, “μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά είναι αλήθεια” διευκρίνισε, για την ωραία πόλη και το καλό κοινό της. Χαρακτήρισε το έργο σαν μία τρυφερή ερωτική ιστορία, η οποία, παρόλο που είναι παράνομη, κατάφερε ο συγγραφέας να την παρακολουθήσει και παρουσιάσει χωρίς ενοχές. Να παρουσιάσει το παράδοξο του να είναι κάποιος, σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, για ένα Σαββατοκύριακο το χρόνο, πιο πολύ ο εαυτός του παρά οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου, μέσα στην καθημερινότητα του. Τέλος, να θέσει το ερώτημα αν κάποιος είναι διατεθειμένος να αφήσει το ένα για το άλλο και το αν άνθισε η σχέση αυτή λόγω του ότι ήταν αποκομμένη από την τριβή της καθημερινότητας.

   Σε ερώτηση για τον τίτλο, απάντησαν ότι δεν έγινε μετάφραση γιατί ο αρχικός τίτλος ήταν λογοπαίγνιο από την εποχή που γράφτηκε το έργο, και το έλεγαν οι ψυχολόγοι στους ασθενείς τους. Ίδια ώρα, την άλλη βδομάδα. Επειδή δεν υφίστανται οι συνθήκες αυτές, προτίμησαν μία απόδοση η οποία να έχει ένα δικό της ακουστικό λογοπαίγνιο. “Θα 'σαι 'δώ ξανά του χρόνου”, το οποίο ακούγεται και σαν “Θα σε δω ξανά του χρόνου”. Τέλος, ο τίτλος μπορεί να ακουστεί και σαν ερώτηση, μιας και δεν είναι οι ήρωες σίγουροι αν ο άλλος θα μείνει πιστός στο ραντεβού τους.

   Τέλος, σε σχετική ερώτηση, μας ενημέρωσαν ότι μέχρι τότε η απόφαση είναι να μην συνεχιστεί η παράσταση με περιοδεία σε άλλες πόλεις, αλλά να λήξει στη Θεσσαλονίκη.

Δημήτρης Σταυρόπουλος
STAVROTHEATER
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέατρο ΑΘΗΝΑΙΟΝ
(Βασ. Όλγας 35, τηλ.: 2310 83 20 60)
Bernard Slade
«Θα ‘σαι ‘δω ξανά του χρόνου»
Από την Κυριακή του Πάσχα 15 Απριλίου

Ο Τζωρτζ κι η Ντόρις είναι παντρεμένοι..
Αλλ' όχι μεταξύ τους..
Έχουν έξι παιδιά..
Τρία ο ένας και τρία ο άλλος..
Ο Τζωρτζ κι η Ντόρις είναι ερωτευμένοι..
Μεταξύ τους..
Ζουν μακρυά ο ένας απ τον άλλον, αλλά ο έρωτας μένει ζωντανός και το πάθος άσβεστο...
Πως τα καταφέρνουν;
Βρήκαν την μέρα που θρέφει τις 364
Κάθε χρόνο ίδια μέρα, βρίσκονται στο ίδιο μέρος.. Στο Μεντοτσίνο στο ξενοδοχείο του Τσάλμερς και τα λένε...Για λίγες ώρες...
Μιλάνε, κάνουν έρωτα, μαλώνουν, φοβούνται, νοιώθουν ένοχοι, νοιώθουν όμορφοι, πρόστυχοι, αθώοι, τα νοιώθουν όλα...
Γι αυτό συναντιούνται, για να νοιώθουν. Να νοιώθουν ότι ζουν ο ένας για τον άλλον...

Πρωταγωνιστούν:     
Τζωρτζ:  ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΕΡΙΔΗΣ
Ντόρις:  ΓΩΓΩ ΜΠΡΕΜΠΟΥ
Μετάφραση: ΚΩΤΣΑΚΗ ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ
Σκηνοθεσία: ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΕΡΙΔΗΣ
Σκηνικά-Κουστούμια: ΕΛΕΝΗ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτισμοί: ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
Μουσική Επιμέλεια: ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΕΡΙΔΗΣ
Κινηματογραφική Σκηνοθεσία: ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΕΡΙΔΗΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη :ΝΙΚΗ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ
Τιμές εισιτηρίων: 20 €, και 15 € φοιτητικό-μαθητικό
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:  ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ 9.30 μμ
ΔΕΥΤΕΡΑ 16/4 9.30 μμ
ΤΡΙΤΗ  17/4 9.30 μμ
Τετάρτη: 9.30 μμ
Πέμπτη: 9.30 μμ
Παρασκευή: 9.30 μμ
Σάββατο: 6.30 μμ  &  9.30 μμ
Κυριακή: 6.30 μμ  &  9.30 μμ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ  ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Joomla Social by OrdaSoft!